Ουγγαρία: Μαζικές κινητοποιήσεις ενάντια στον «νόμο της σκλαβιάς»




Στους παγωμένους δρόμους της Ουγγαρίας, έχει εκδηλωθεί ένα ασυνήθιστα μαζικό και επίμονο κίνημα, ενάντια στον λεγόμενο «νόμο της σκλαβιάς», που πέρασε στις 12 Δεκεμβρίου 2018 η κυβερνητική πλειοψηφία του συνασπισμού FideszKDNP, με Πρωθυπουργό τον ακροδεξιό Βίκτορ Όρμπαν.


Συντακτική ομάδα passworld.gr


Στις 12 Δεκεμβρίου, η κυβέρνηση κατέθεσε προς ψήφιση στο Κοινοβούλιο της Ουγγαρίας το επίμαχο νομοσχέδιο που εισάγει σημαντικές αλλαγές στην εργατική νομοθεσία.

Συγκεκριμένα, ο «νόμος της σκλαβιάς» αυξάνει τις ετήσιες υπερωρίες που μπορούν να ζητήσουν οι εργοδότες από τους εργαζόμενους από 250 σε 400 ώρες. Παράλληλα, δίνει τη δυνατότητα στους εργοδότες να καταβάλουν στους εργαζόμενους τα οφειλόμενα για τις υπερωρίες μέσα σε διάστημα τριών χρόνων, αντί του ενός έτους, όπως προβλέπεται μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με τα επιχειρήματα της κυβέρνησης, η επιπλέον εργασία είναι προαιρετική και αφορά όσους θέλουν να επωφεληθούν επιπλέον εισοδημάτων. Οι διαδηλωτές υπογραμμίζουν τον υποκριτικό χαρακτήρα των επιχειρημάτων της κυβέρνησης, σε ένα εργασιακό περιβάλλον όπου οι επισφαλείς όροι καθιστούν αδύνατο για την πλειοψηφία των εργαζομένων να αρνηθούν να κάνουν υπερωρίες.

Το νομοσχέδιο, μετά την υπερψήφιση του από το Κοινοβούλιο, υπεγράφη τελικά στις 20 Δεκεμβρίου ως νόμος του κράτους, από τον Πρόεδρο της Ουγγαρίας Γιάνος Άντερ.

Οι αλλαγές που φέρνει είναι πιθανόν ότι θα οδηγήσουν σε πρακτικές που καθιστούν «εξαιρετικά ευάλωτους τους/τις εργαζόμενους/ες και θα αυξήσουν περαιτέρω την εξουσία των εργοδοτών εις βάρος των εργαζομένων», επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους τα εργατικά συνδικάτα που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις.

Χιλιάδες ήταν οι πολίτες της Ουγγαρίας που βγήκαν στους δρόμους της Βουδαπέστης και πολλών άλλων πόλεων της χώρας, διαδηλώνοντας ενάντια στον συγκεκριμένο νόμο, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για 15.000 συμμετέχοντες στην τελευταία κινητοποίηση στην ουγγρική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με τους δημοσιογράφους Palko Karasz και Patrick Kingsley, κανένα από τα προηγούμενα μελανά μέτρα που έχει λάβει ο Όρμπαν, όπως o περιορισμός της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, οι ακραίες ξενοφοβικές πολιτικές του, η περιστολή της ελευθερίας και του πλουραλισμού του Τύπου και η εξόφθαλμη πριμοδότηση των επιχειρηματικών του συμμάχων, δεν έχουν πυροδοτήσει τέτοιας διάρκειας και έντασης κοινωνική οργή εκ μέρους των πολιτών.

Όπως επισημαίνουν οι ίδιοι, το μέτρο αγγίζει πλέον μια ευρύτατη κατηγορία εργαζομένων, ανθρώπους που ποτέ πριν δεν έβγαιναν στον δρόμο, σε μια χώρα όπου οι ετήσιες ώρες εργασίας είναι ήδη εξαιρετικά αυξημένες.

Τα συνδικάτα εργαζομένων, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των διαδηλώσεων, έχουν ήδη εξαγγείλει για τον Ιανουάριο την κλιμάκωση της δράσης τους, με καταλήψεις και απεργίες σε δημόσιες υπηρεσίες, καθώς και με παρεμβάσεις στους χώρους εργασίας και τις βιομηχανίες όπου θα αρχίζουν να εφαρμόζονται τα μέτρα, στοχεύοντας στην ενίσχυση του εθνικού χαρακτήρα των κινητοποιήσεων.