Δύο μόλις ημέρες πριν την επίσημη ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Ντόναλντ Τραμπ, ο απερχόμενος πλανητάρχης Μπαράκ Ομπάμα προχώρησε σε δύο κινήσεις που ήδη έχουν προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις.
Το βράδυ της Τρίτης, ο Ομπάμα αποφάσισε τη μείωση της ποινής κάθειρξης της Τσέλσι Μάνινγκ από 35 σε 7 χρόνια, γεγονός που της επιτρέπει να αποφυλακιστεί τον ερχόμενο Μάιο. Η Τσέλσι Μάνινγκ είχε συλληφθεί το 2010, ενώ υπηρετούσε στον αμερικανικό στρατό στο Ιράκ καθώς, όπως παραδέχθηκε, δρούσε ως πληροφοριοδότης των Wikileaks, δίνοντας στη δημοσιότητα απόρρητα έγγραφα για περιπτώσεις θανάτων αμάχων που είχαν προκληθεί από τις αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές αλλά και για βασανιστήρια που γίνονταν στη φυλακή του Γκουαντάναμο. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες διαρροές απόρρητων εγγράφων στην ιστορία των ΗΠΑ και η Μάνινγκ είχε καταδικαστεί τον Αύγουστο του 2013 σε 35 χρόνια φυλάκιση.
Σύμφωνα με το CΝΝ, η απόφαση του Ομπάμα, για την οποία διατύπωσε ισχυρές ενστάσεις ο υπουργός Άμυνας Ash Carter, προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις στο εσωτερικό των μυστικών υπηρεσιών της χώρας, με αξιωματούχους να κάνουν λόγο για “ακατανόητη κίνηση της εκτελεστικής εξουσίας”.
Αμέσως μετά την απόφαση του Μπαράκ Ομπάμα ο Σνόουντεν έγραψε στο twitter: “Ας ειπωθεί εδώ ειλικρινά, με καλή καρδιά: Ευχαριστούμε Ομπάμα”. Επιπλέον, ο Σνόοουντεν, για τον οποίο η Μόσχα ανακοίνωσε σήμερα ότι παρατείνει κατά δύο χρόνια την άδεια παραμονής του στη Ρωσία, ευχαρίστησε τη Μάνινγκ: “Ευχαριστούμε όλους όσοι έκαναν εκστρατεία για επιείκεια για τη Μάνινγκ αυτά τα τελευταία δύσκολα χρόνια. Εσείς το καταφέρατε”, σημειώνει ο Σνόουντεν και καταλήγει: “Σε κάποιους μήνες θα είσαι ελεύθερη. Σ’ευχαριστούμε για όλα όσα έκανες για όλον τον κόσμο Τσέλσι”.
Let it be said here in earnest, with good heart: Thanks, Obama. https://t.co/IeumTasRNN
— Edward Snowden (@Snowden) January 17, 2017
In five more months, you will be free. Thank you for what you did for everyone, Chelsea. Stay strong a while longer! https://t.co/PaLvJDvDbl
— Edward Snowden (@Snowden) January 17, 2017
Ελεύθερος και ο Όσκαρ Λόπες Ριβέρα
Λίγες ώρες αργότερα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι ο Όσκαρ Λόπες Ριβέρα, ηγέτης του αγώνα για την ανεξαρτησία του Πουέρτο Ρίκο και ένας από τους πιο μακροχρόνια πολιτικούς κρατούμενους αφήνεται ελεύθερος.
Ο Όσκαρ Λόπες Ριβέρα κρατείται στις αμερικανικές φυλακές εδώ και 36 χρόνια και σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Ομπάμα θα αφεθεί ελεύθερος τον Μάιο. Ο γεννημένος το 1943 Λόπες, παλαίμαχος του Βιετνάμ, αφιέρωσε τη ζωή του στον αγώνα αυτοδιάθεσης του Πουέρτο Ρίκο, συμμετέχοντας σε δράσεις πολιτικής ανυπακοής. Το 1976 συμμετείχε στον ανταρτοπόλεμο για την ανεξαρτησία της χώρας και το 1981 συνελήφθη από το FBI με τις κατηγορίες της «συνωμοσίας» για τη συμμετοχή του στο FALN (Armed Forces of National Liberation).
Κατά τη διάρκεια της κράτησής του, ο Λόπες αυτοανακηρύχθηκε «αιχμάλωτος πολέμου» και ζήτησε προστασία με βάση τη Συνθήκη της Γενεύης του 1949, στην οποία εμπίπτουν όσοι συλλαμβάνονται σε διαμάχη αντιαποικιακού χαρακτήρα.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν αποδέχτηκε τα αίτημά του και ο Λόπες καταδικάστηκε σε 55 χρόνια φυλάκιση, τα οποία αυξήθηκαν σε 70 μετά από μια αποτυχημένη απόπειρα απόδρασης.
Το 1999 ο Μπιλ Κλίντον είχε προσφέρει στον Λόπες και σε άλλους 13 μαχητές του FALN χάρη. Ο Λόπες, όμως, την απέρριψε καθώς η πρόταση θα υλοποιούνταν μετά την πάροδο μιας δεκαετίας. Τα τελευταία χρόνια πολλές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζήτησαν την αποφυλάκιση του Λόπες, ενώ το 2012 η Επιτροπή Αποαποικιοποίησης των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε ένα ψήφισμα για την αυτοδιάθεση του Πουέρτο Ρίκο, το οποίο συμπεριλάμβανε το αίτημα για απελευθέρωση όλων των μαχητών του αγώνα της ανεξαρτησίας.