Τουλάχιστον 305 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην τρομοκρατική επίθεση που έγινε στο γεμάτο κόσμο τέμενος Αλ Ραούντα, στην πόλη Μπιρ αλ Αμπέντ, στο βόρειο Σινά, την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου. Πρόκειται για την πιο πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στη σύγχρονη ιστορία της Αιγύπτου.
Του Abdi Latif Dahir
Σύμφωνα με τον Γενικό Εισαγγελέα της Αιγύπτου, 128 άνθρωποι, επίσης, τραυματίστηκαν, όταν οι επιτιθέμενοι εισέβαλαν στο τζαμί. Οι εικόνες φρίκης κυκλοφόρησαν σε όλο τον κόσμο.
Το τζαμί ήταν τόπος λατρείας για τους σουφιστές μουσουλμάνους, που ασκούν μια αποκρυφιστική εκδοχή του Ισλάμ, την οποία αποκηρύσσουν εξτρεμιστικές ομάδες της περιοχής.
Και παρότι καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τη βία που ασκήθηκε, αναφορές υποστηρίζουν ότι οι επιτιθέμενοι έφεραν μαζί τους τη σημαία του Ισλαμικού Κράτους.
Ο αιγυπτιακός στρατός δήλωσε ότι σκότωσε με αεροπορική επιχείρηση ορισμένους από τους συμμετέχοντες στην επίθεση, και η κυβέρνηση υπόσχεται ότι η επίθεση «δεν θα μείνει ατιμώρητη». Σε τηλεοπτική του δήλωση, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι υποστήριξε: «Οι ένοπλες δυνάμεις και η αστυνομία θα εκδικηθούν για τους μάρτυρές μας και θα αποκαταστήσουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα με τη μέγιστη δυνατή επιβολή δύναμης».
Η επίθεση σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής στην ιστορία της Αιγύπτου, και στον τρόπο με τον οποίο το βορειοαφρικανικό κράτος επιχειρεί να καταπνίξει την ένοπλη βία, που αυξάνεται στην έκρυθμη περιοχή του Σινά.
Μετά την αποπομπή του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, τον Ιούλιο του 2013, περίπου 1.000 μέλη του προσωπικού ασφαλείας της χώρας –200 από αυτούς μόνο φέτος– έχουν σκοτωθεί στις 1.700 τρομοκρατικές επιθέσεις που έχουν γίνει στην περιοχή, σύμφωνα με το Tahrir Institute for Middle East Policy. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι η περιοχή βρίσκεται κάτω από εκτεταμένα μέτρα στρατιωτικού ελέγχου από τον Οκτώβριο του 2014.
Η συγκεκριμένη επίθεση δείχνει επίσης την αλλαγή τακτικής των εξτρεμιστών που συνήθιζαν να χτυπούν αξιωματούχους ασφαλείας και χριστιανούς στους τόπους λατρείας τους, και αυτή τη στιγμή στρέφονται εναντίων μουσουλμάνων και των θρησκευτικών τους χώρων.
H επίθεση ήταν, ακόμα, μια ένδειξη του πώς τρομοκρατικές ομάδες, που διατηρούν σχέσεις με τον ISIS, έχουν την ικανότητα να πραγματοποιήσουν μεγάλες επιθέσεις με άμεσο αντίκτυπο στην αιγυπτιακή κυβέρνηση.
H Ανσάρ Μπέιτ αλ Μακντίς, μια τρομοκρατική οργάνωση που δηλώνει πίστη στο Ισλαμικό Κράτος, έχει δημιουργήσει ισχυρά προπύργια στην περιοχή, στοχεύοντας ενάντια στην κυβέρνηση και επιβάλλοντας την αυστηρή ερμηνεία των νόμων της σαρία.
Το 2015 ανέλαβε την ευθύνη για την κατάρριψη ενός ρωσικού επιβατικού αεροπλάνου πάνω από το Σινά, σκοτώνοντας τους 224 επιβάτες, στην πλειονότητά τους τουρίστες. Τον Οκτώβριο, μια ενέδρα σε αιγυπτιακό προσωπικό ασφαλείας οδήγησε στον θάνατο 59 αξιωματούχων. […]
Όμως, το σημερινό πρόβλημα στην περιοχή του Σινά είναι επίσης συνδεδεμένο με την ευρύτερη πολιτική και κοινωνο-οικονομική πραγματικότητα της Αιγύπτου.
Σε μια μακρόχρονα περιθωριοποιημένη περιοχή υπό τη διοίκηση της Αιγύπτου, οι βεδουίνικες φυλές του Σινά που κατοικούν στην περιοχή έχουν σταθερά να αντιμετωπίσουν την εγκατάλειψη, τις διακρίσεις, την κατάχρηση. Καθώς στην μετά την Αραβική Άνοιξη εποχή η βία στη χώρα εντάθηκε, αποκαλούμενες αντιτρομοκρατικές απόπειρες κατέληξαν σε αυθαίρετες συλλήψεις και βασανισμό χιλιάδων ανθρώπων, σύμφωνα με έκθεση του Brookings Institution.
Η αιγυπτο-αμερικανή συγγραφέας Mona Eltahawy υποστηρίζει ότι ο Σίσι θα έκανε καλύτερα να κατανοήσει την οργή που σιγοβράζει στη χερσόνησο και να θέσει σε εφαρμογή τα σχέδια ανάπτυξης που έχουν σταματήσει εδώ και δεκαετίες. Ο Σίσι, γράφει η ίδια, «θα έπρεπε να δεσμευτεί σοβαρά σε όσα είναι αντίδοτο στην τρομοκρατία: δουλειές, αξιοπρέπεια και μια βιώσιμη ζωή. Για τους Αιγύπτιους παντού, και ειδικά στο Βόρειο Σινά, έχει αποτύχει και στα τρία».
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο Africa Quartz, στις 25 Νοεμβρίου 2017.
Μετάφραση: Συντακτική ομάδα pass-world