Το παρακάτω κείμενο αποτελεί διεθνή συλλογική διακήρυξη για την κατάσταση κρίσης που βιώνει η Βενεζουέλα και την καταδίκη της ξένης επέμβασης στο εσωτερικό της χώρας.
H Βενεζουέλα βιώνει μια άνευ προηγουμένου κρίση, η οποία επιδεινώθηκε σταδιακά, κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, σε βαθμό που έχει επηρεάσει δραματικά όλες τις πτυχές της ζωής στη χώρα. Η κατάρρευση των δημόσιων υπηρεσιών και της πετρελαϊκής βιομηχανίας, η δραματική πτώση του ΑΕΠ, ο υπερπληθωρισμός, η ιλιγγιώδης αύξηση της φτώχειας, η μετανάστευση εκατομμυρίων ανθρώπων, προσδιορίζουν, μεταξύ άλλων, αυτήν την κρίση. Η πολιτική αναταραχή έχει κλιμακωθεί σε επικίνδυνα επίπεδα, υπονομεύοντας το κράτος δικαίου, το πλαίσιο της κοινωνικής συμβίωσης και την υγεία των θεσμών. Ο πληθυσμός της χώρας βρίσκεται σε καθεστώς απόλυτης ευαλωτότητας.
Η κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο προχώρησε σε μια αυταρχική κατεύθυνση, καταστέλλοντας στην πράξη πολλές μορφές λαϊκής συμμετοχής που είχαν εγκαθιδρυθεί από τις απαρχές της μπολιβαριανής διαδικασίας. Η καταστολή απέναντι σε πολλές διαδηλώσεις και εκφράσεις κοινωνικής δυσαρέσκειας αυξήθηκε. Η εκλογική διαδικασία ως μηχανισμός λήψης συλλογικών αποφάσεων βρέθηκε σε ομηρία. Η διακυβέρνηση ασκήθηκε στα περιθώρια του Συντάγματος και εφαρμόστηκε ένα μόνιμο καθεστώς έκτακτης ανάγκης. Εν τω μεταξύ, προχώρησε η εμβάθυνση του εξορυκτισμού και η εφαρμογή οικονομικών πολιτικών προσαρμογής που ευνοούν τις πολυεθνικές εταιρίες και έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην κοινωνία και τη φύση.
Παράλληλα, οι εξτρεμιστικές ομάδες του μπλοκ της αντιπολίτευσης, που κατόρθωσαν να ηγεμονεύσουν σε διάφορες κινητοποιήσεις, έκαναν διαρκείς εκκλήσεις για τη βίαιη και ριζοσπαστική απομάκρυνση του Νικολάς Μαδούρο, το 2014 και το 2017, γεγονός που οδήγησε σε πολύ σοβαρές βίαιες αντιπαραθέσεις και επιθέσεις στις υποδομές. Αυτή η συνθήκη έχει οδηγήσει στην καταβαράθρωση της καθημερινής ζωής χιλιάδων ανθρώπων και επηρεάζει σοβαρά το πλαίσιο της ειρηνικής συνύπαρξης.
Επιπλέον, μέσα στο πλαίσιο της ανόδου και της ευθυγράμμισης της Δεξιάς στη Λατινική Αμερική, εντατικοποιήθηκε η εξωτερική παρέμβαση στις χώρες της περιοχής, με πρωταγωνίστρια την κυβέρνηση των ΗΠΑ, η οποία ήδη από το 2015 έχει υιοθετήσει μια πολύ πιο επιθετική πολιτική απέναντι στη Βενεζουέλα, μέσα από Εκτελεστικά Διατάγματα, απειλητικές δηλώσεις, δημιουργία περιφερειακών και διεθνών λόμπι εναντίον της κυβέρνησης Μαδούρο και μέσα από οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιπτώσεις στην εθνική οικονομία. Άλλοι διεθνείς παίκτες, όπως η Κίνα και η Ρωσία, επηρεάζουν επίσης τον ρου των γεγονότων, σύμφωνα με τα δικά τους συμφέροντα, διαμορφώνοντας μα εξαιρετικά τεταμένη γεωπολιτική συνθήκη.
Στις 23 Ιανουαρίου του 2019, η αυτό-ανακήρυξη του Προέδρου της Εθνικής Συνέλευσης, Χουάν Γκουαϊδό, ως μεταβατικού Προέδρου της Βενεζουέλας και επικεφαλής μιας προσωρινής κυβέρνησης, σηματοδότησε μια νέα κλιμάκωση της κρίσης.
Αυτή η προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα παράλληλο καθεστώς μέσα στη χώρα βρήκε πρόθυμη αναγνώριση από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, όπως και από άλλες συμμαχικές τους χώρες όπως ο Καναδάς, η Αργεντινή, η Βραζιλία, η Κολομβία, η Χιλή, το Περού, το Εκουαδόρ, η Παραγουάη, μεταξύ άλλων.
Η δημιουργία ενός παράλληλου κράτους γύρω από την Εθνική Συνέλευση και το λεγόμενο «Ανώτατο Δικαστήριο στην Εξορία» [1], που στηρίζουν η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ και η λεγόμενη Ομάδα της Λίμα [2], ανοίγει τον δρόμο για την εμβάθυνση της κρίσης και για το ξέσπασμα μιας εσωτερικής ένοπλης σύγκρουσης, ενός εμφυλίου πολέμου με διεθνή συμμετοχή.
Αυτό είναι ένα σενάριο συντριπτικό τόσο για τον πληθυσμό όσο και για τη Δημοκρατία της Βενεζουέλας, η οποία θα κινδύνευε να διαμελιστεί και να γίνει βορά διαφορετικών διεθνών συμφερόντων, όπως συνέβη σε άλλες περιοχές του πλανήτη ως αποτέλεσμα πρόσφατων ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων.
Η επιθετική στάση της κυβέρνησης των ΗΠΑ, όπως και οι διπλωματικές αντιπαραθέσεις ανάμεσα στην ίδια και την κυβέρνηση της Βενεζουέλας, δημιουργούν πολύ επικίνδυνες καταστάσεις.
Η γενικευμένη αυτή κατάσταση αποτελεί απειλή όχι μόνο για τη δημοκρατία, αλλά και για τη ζωή εκατομμυρίων Βενεζουελάνων και για τη σταθερότητα στην περιοχή. Σε μια ένοπλη σύγκρουση, οι άνθρωποι είναι εκείνοι που πρωτίστως πλήττονται, και κυρίως στη Βενεζουέλα όπου ο πληθυσμός ήδη ζει σε συνθήκες εξαιρετικής επισφάλειας και βίας μέσα στο πλαίσιο των αντιπαραθέσεων της περιοχής.
Με βάση τα παραπάνω όσες και όσοι υπογράφουμε:
- Απορρίπτουμε τον αυταρχισμό της κυβέρνησης Μαδούρο. Απορρίπτουμε επίσης την κυβερνητική καταστολή, δεδομένης μάλιστα της αύξησης των διαδηλώσεων σε όλη την χώρα για πρόσβαση στην τροφή, στη συγκοινωνία, την υγεία, την πολιτική συμμετοχή, τις δημόσιες υπηρεσίες, σε αξιοπρεπείς μισθούς, μεταξύ άλλων αιτημάτων. Ο λαός της Βενεζουέλας, που υποφέρει από τεράστια ανασφάλεια και από καταστολή, έχει δικαίωμα να διαδηλώνει, χωρίς να ποινικοποιείται για αυτό.
- Απορρίπτουμε την αυτό-ανακήρυξη του Χουάν Γκουαϊδό και τη δημιουργία ενός παράλληλου κράτους μέσα στη χώρα, το οποίο θα φέρει μόνο μεγαλύτερη διαμάχη και δεν επιλύει τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Βενεζουέλα.
- Καταδικάζουμε κάθε αντιδημοκρατική πολιτική οδό που δεν συμβαδίζει με την ειρηνική επίλυση, η οποία θα εκπορεύεται από τον λαό.
- Καταδικάζουμε κάθε αμερικανική παρέμβαση, καθώς και κάθε άλλη μορφή εξωτερικής παρέμβασης. Η Βενεζουέλα δεν πρέπει να γίνει ένα διεθνές πεδίο μάχης. Είναι ο λαός της Βενεζουέλας εκείνος που θα αποφασίσει τη μοίρα του. Καλούμε τους λαούς να υποστηρίξουν και να συνοδεύσουν τον βενεζουελάνικο λαό σε αυτόν τον δρόμο.
- Κάνουμε επείγουσα έκκληση για την κινητοποίηση των πολιτικών δρώντων και των κοινωνικών οργανώσεων, να ενώσουν τις δυνάμεις τους ώστε να σταματήσει η κλιμάκωση της πολιτικής σύγκρουσης στη Βενεζουέλα.
- Καλούμε στην προώθηση μορφών διαλόγου και εύρεσης λύσεων, όπου ο λαός της Βενεζουέλας θα μπορέσει να αποφασίσει, δημοκρατικά και από τα κάτω για την κατεύθυνσή του. Να επανεκκινήσουμε τις διαδικασίες εκδημοκρατισμού που έχτισε στις απαρχές της η μπολιβαριανή επανάσταση.
- Διεκδικούμε η επίλυση να εκπορεύεται και να βασίζεται στις αρχές του Συντάγματος της Δημοκρατίας. Είναι ουσιώδες να ανοικοδομήσουμε τα κοινωνικά, πολιτικά και θεσμικά πλαίσια αλληλοκατανόησης.
- Υποστηρίζουμε προτάσεις που έχουν διαμορφωθεί στη Βενεζουέλα, οι οποίες προβλέπουν διαδικασίες διαπραγμάτευσης μιας λύσης, με τον διαμεσολαβητικό ρόλο που έχουν προσφέρει η Ουρουγουάη και το Μεξικό, ή τη διεξαγωγή ενός δεσμευτικού συμβουλευτικού δημοψηφίσματος ώστε ο βενεζουελάνικος λαός να αποφασίσει για την προκήρυξη των εκλογών.
- Καλούμε τους εθνικούς πολιτικούς δρώντες να προωθήσουν οδούς εξόδου από την οικονομική κρίση που πνίγει τον λαό της Βενεζουέλας. Αυτές οι οδοί θα πρέπει να ανταποκρίνονται στην ικανοποίηση των βασικών αναγκών του πληθυσμού και στην ανάκαμψη μιας οικονομίας που θα επιτρέπει την ανάπτυξη της ζωής και της κοινωνικής πρόνοιας.
Η έξοδος από την βαθιά κρίση που βιώνει η κοινωνία της Βενεζουέλας πρέπει να είναι ειρηνική, συνταγματική και να αποκαθιστά την κυριαρχία του λαού της χώρας.
[1] Το αυτοαποκαλούμενο «Ανώτατο Δικαστήριο στην Εξορία» αποτελείται από 33 δικαστές τους οποίους η Εθνική Συνέλευση, υπό την πλειοψηφία της αντιπολίτευσης, όρισε ως μέλη του Ανώτατου Δικαστηρίου, στις 21 Ιουλίου 2017, εν μέσω κρίσης, χωρίς ωστόσο η κυβέρνηση της Βενεζουέλας να τους αναγνωρίζει [Σ.τ.Μ].
[2] Η Ομάδα της Λίμα αποτελεί μια πολυεθνική συμμαχία, που συγκροτήθηκε στις 8 Αυγούστου 2017 από δώδεκα χώρες: Αργεντινή, Βραζιλία, Καναδάς, Χιλή, Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Γουατεμάλα, Ονδούρα, Μεξικό, Παναμάς, Παραγουάη και Περού. Βασική αιχμή παρέμβασης της συγκεκριμένης ομάδας ήταν η καταδίκη της κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο στη Βενεζουέλα και η έκφραση απόλυτης συμπαράστασης στην Εθνική Συνέλευση που είναι υπό τον έλεγχο της αντιπολίτευσης [Σ.τ.Μ].
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο Viento-Sur, στις 2 Φεβρουαρίου 2019.
Μετάφραση: Συντακτική ομάδα pass-world.gr
Υπογράφουσες/οντες
Edgardo Lander, Universidad Central de Venezuela (Venezuela)
Emiliano Terán Mantovani, Observatorio de Ecología Política (Venezuela)
Miriam Lang, Universidad Andina Simón Bolívar (Ecuador/Alemania)
Alberto Acosta (Ecuador)
Tatiana Roa Avendaño, Censat Agua Viva (Colombia) – Cedla UvA (Amsterdam)
Maristella Svampa, Universidad Nacional de La Plata (Argentina)
Arturo Escobar, University of North Carolina (Colombia)
Rita Laura Segato, Profesora emérita, Universidad de Brasilia (Brasil)
Vladimir Aguilar Castro, Universidad de Los Andes (Venezuela)
Joan Martínez Alier, Universidad Autónoma de Barcelona (España)
Raquel Gutiérrez Aguilar, Posgrado en Sociología ICSYH-BUAP (Mexico)
Carlos Walter Porto-Gonçalves, Universidade Federal Fluminense (Brasil)
Antonio Negri (Italia)
Susan George, Presidenta del Instituto Trasnacional Amsterdam (Holanda)
Ashish Kothari, Kalpavriksh (India)
Oly Millán Campos, economista (Venezuela)
Enrique Leff, Instituto de Investigaciones Sociales, Universidad Nacional Autónoma de México (México)
Boaventura de Sousa Santos, Universidad de Coimbra (Portugal)
Mina Lorena Navarro, profesora-investigadora BUAP (México)
Klaus Meschkat, Leibniz Universität Hannover (Alemania)
Nnimmo Bassey, Health of Mother Earth Foundation (Nigeria)
Catalina Toro Pérez. Universidad Nacional de Colombia (Colombia)
Marco Arana Zegarra, Congresista de la República, Frente Amplio (Perú)
Gustavo Márquez Marín, Plataforma Ciudadana en Defensa de la Constitución (Venezuela)
Massimo Modonesi, Universidad Nacional Autónoma de México (México)
Eduardo Gudynas, CLAES (Uruguay)
Sven Giegold, economista, miembro del Parlamento Europeo (Alemania)
Virginia Vargas Valente, Articulacion Feminista Marcosur (Perú)
Leonardo Bracamonte. Universidad Central de Venezuela (Venezuela)
Pablo Stefanoni, periodista (Argentina)
Nina Pacari, ex Canciller del Ecuador (Ecuador)
Walden Bello, State University of New York at Binghamton (USA)
Phyllis Bennis, Institute for Policy Studies – New Internationalism Project (USA)
Felipe Milanez, Universidade Federal da Bahia – UFBA (Brasil)
Fernando “Pino” Solanas, Senador Nacional (Argentina)
Jose Luis Coraggio, economista (Argentina)
Andrea Pacheco, Directora del Centro de Estudios de la Realidad Latinoamericana (Venezuela)
Cândido Grzybowski, Presidente do Instituto Brasileiro de Análises Sociais e Econômicas (IBASE) (Brasil)
Vilma Rocío Almendra Quiguanás, Indígena Nasa-Misak, Pueblos en Camino (Colombia)
Emmanuel Rozental-Klinger, Pueblos en Camino (Colombia)
Pablo Solón, Director Ejecutivo Fundación Solón (Bolivia)
Ailynn Torres Santana, investigadora feminista (Cuba)
Mario Alejandro Pérez Rincón, Universidad del Valle (Colombia)
Vinod Koshti, IPTA, New Delhi (India)
Patricia Chávez León – Territorio Feminista/ Docente e Investigadora UPEA (Bolivia)
Marxa Chávez León – Territorio Feminista (Bolivia)
Dunia Mokrani Chávez – Territorio Feminista (Bolivia)
Luis Tapia Mealla – Docente e investigador CIDES – UMSA (Bolivia)
Fiona Dove, Executive Director of Transnational Institute, Amsterdam (Holanda)
Raúl Zibechi (Uruguay)
Gabriela Merlinsky, CONICET (Argentina)
José María Tortosa, Universidad de Alicante (España)
Manuel Sutherland, economista (Venezuela)
Shannon Biggs, Movement Rights (Usa)
John Cajas-Guijarro, Universidad Central del Ecuador, FLACSO (Ecuador)
Marcos Arruda, Instituto PACS, Universidad Internacional de la Paz y el Programa Educación Gaia (Brasil)
Domingo Hernandez Ixcoy, Maya K’iche (Guatemala)
Javier Biardeau, Sociólogo, Estudios Latinoamericano y Planificación del Desarrollo (Venezuela)
Kristina Dietz, Freie Universität Berlin (Alemania)
Pabel Camilo López, CIDES-UMSA (Bolivia)
Grettel Navas, Universidad Autónoma de Barcelona (Costa Rica)
Geneviéve Azam, Economista, Attac France (Francia)
Nadia Urbinati, Columbia University (Italia)
Organización Médico Internacional
Alejandro Bruzual, Presidente de la Sociedad Venezolana de Musicología (Venezuela)
David Barkin, Universidad Autónoma Metropolitana- Unidad Xochimilco (México)
Pierre Beaudet, Plataforme Altermondialista, Montréal, (Canadá)
Juan Garcia Viloria, Plataforma Ciudadana en Defensa de la Constitución (Venezuela)
Ana Patricia Noguera, Universidad Nacional de Colombia (Colombia)
Horacio Machado Aráoz, Universidad Nacional de Catamarca (Argentina)
Liliana Buitrago, Observatorio de Ecología Política de Venezuela (Venezuela)
Pablo Quintero, Universidade Federal do Rio Grande do Sul (Brasil)
Héctor Navarro, exministro de educación (Venezuela)
Santiago Arconada Rodríguez, Plataforma Ciudadana en Defensa de la Constitución (Venezuela)
Ronald Cameron, Plateforme altermondialiste, Québec (Canadá)
Aideé Tassinari Azcuaga, Universidad Autónoma de la Ciudad de México (UACM), México
Enrique Viale, asociación de Abogados Ambientalistas de Argentina (Argentina)
Leo Gabriel, Consejo Internacional del Foro Social Mundial (Austria)
Jorge Rojas Hernández, Universidad de Concepción (Chile)
Boris Marañón Pimentel, UNAM (México)
Elizabeth Peredo Beltran, Psicóloga Social, (Bolivia)
Oscar Ugarteche, Instituto de Investigaciones Económicas UNAM (México)
Carlos Eduardo Morreo, Australian National University & Institute of Postcolonial Studies (Australia)
Franck Gaudichaud, Universidad Grenoble-Alpes (Francia)
Carlos Forment, New School for Social Research (USA)
Gustavo A. García López, Escuela Graduada de Planificación / Universidad de Puerto Rico (Puerto Rico)
John Foran, University of California (USA)
Cristina Burneo Salazar, Universidad Andina Simón Bolívar – Movimiento de Mujeres (Ecuador)
Gabriela Massuh, escritora (Argentina)
Francesca Gargallo Celentani, escritora (México-Italia)
Dayaleth Alfonzo, investigadora agroécologa (Venezuela/Francia)
Horacio Tarcus, CeDInCI (Argentina)
Facundo Martín, Universidad Nacional de Cuyo/CONICET (Argentina)
Jeffery R. Webber, Goldsmiths, University of London (Inglaterra)
Anahí Durand Guevara, Universidad Nacional Mayor de San Marcos (Perú)
Maxime Combes, economista (Francia)
Acción Ecológica (Ecuador)
Fundación Pro Defensa de la Naturaleza y sus Derechos (Ecuador)
Julio César Guanche, investigador (Cuba)
Nicholas Hildyard, The Corner House (Reino Unido)
Sarah Sexton, The Corner House (Reino Unido)
Larry Lohmann, The Corner House (Reino Unido)
Hiram Hernández Castro, académico (Cuba)
Patricia Pintos, docente e investigadora IdIHCS/UNLP (Argentina)
Thomas Posado, Universidad Paris-8 (Francia)
Andrés Kogan Valderrama, Observatorio Plurinacional de Aguas (Chile)
Tom Kucharz, asesor político en el Parlamento Europeo, investigador y activista de Ecologistas en Acción (España)
Hernán Scandizzo, periodista (Argentina)
Ovidiu Tichindeleanu, IDEA / ABC Society (Romania)
Dianne Rocheleau, Clark University (USA)
María Paula Granda, The New School for Social Research (Ecuador)
Fabián Espinosa, SIT Ecuador / Desarrollo, Política y Lenguas (Ecuador)
Javier Reyes, Centro de Estudios Sociales y Ecológicos A. C. Michoacán (México)
Henry Veltmeyer, Universidad de Saint Mary´s (Canadá) y Universidad Autónoma de Zacatecas (México)
Gonzalo Díaz Letelier, Universidad de Santiago de Chile (Chile)
Arturo D. Villanueva Imaña, Sociólogo (Bolivia)
Mercedes Centena, Socióloga (Argentina)
Norberto Manzanos, CONICET (Argentina)
Pablo Alabarces, Universidad de Buenos Aires (Argentina)
Hélène Roux, Universidad Paris 1 (Francia)
Markus S. Schulz, Centro Max Weber de estudios avanzados cultural y social (Alemania)
Edgar Isch López, académico y exMinistro de Ambiente del Ecuador (Ecuador)
Valentina Estrada Guevara, consultora social (México)
Federico P. Koelle D., (Ecuador)
Janet Conway, Brock University (Canadá)
Börries Nehe, Goethe Universität Frankfurt (Alemania)
Nicolas Kosoy, McGill University (Canadá)
Udeepta Chakravarty, New School for Social Research (USA)
Adrián Beling, FLACSO Argentina / Universidad Humboldt de Berlin
Federico Lorenz, Universidad de Buenos Aires, Argentina
Instituto de Estudios Ecologistas del Tercer Mundo, Ecuador
Cecilia Chérrez, Ecuador
Pablo Almeida, La Casa Tomada (Ecuador)
Alejandra Almeida
Roberto Espinoza, Red Descolonialidad y Autogobierno (Perú)
Cornelis J. van Stralen, UFMG – Federal University of Minas Gerais (Brasil)
Octavio Zaya, Atlántica Journal, Canary Islands (España)
Ravi Kumar, South Asian University (India)
Silvia Bagni, Universidad de Bolonia (Italia)
Miguel Arconada, Ingeniero Geólogo, (Venezuela)
Anna Harris, Psychotherapist (Reino Unido)
Anwesha Sengupta, Institute of Development Studies Kolkata (India)
Ruchi Chaturvedi, University of Cape Town (Sudáfrica)
Federico Demaria, Universidad Autonoma de Barcelona, Catalunya (Italia)
Suso Pereira, Ecologistas en Acción (España)
Christian Kerschner, University Vienna (Austria)
Lucile DAUMAS, jubilada, (Francia)
Otávio Velho, Universidade Federal do Rio de Janeiro (Brasil)
Diego Andreucci, Universidad Pompeu Fabra de Barcelona y Colectivo Entitle-Red Europea de Ecología Política (Italia)
Didier Prost, arquitecto urbanista (Francia)
Boris Alexander Caballero Escorcia, Universidad Autónoma Metropolitana (México)
- Sudhir, Peoples Architecture Commonweal (INDIA)
Ariel Salleh, University of Sydney (Australia)
César Augusto Baldi, professor universitario (Brasil)
Hermann Herf, Welthaus Bielefeld (Alemania)
Matthieu Le Quang, Universidad Paris 7 (Francia)
Alberto Chirif, Antropólogo (Perú)
Carolina Viola Reyes, Uninomada Sur (Ecuador)
Virginia Vargas Valente, Articulacion Feminista Marcosur (Perú)
Flor Mercedes Rodriguez , Universidad Autónoma de la Ciudad de México (México)
Ksenija Hanaček, ICTA – Universitat Autònoma de Barcelona (España)
María Francisca Frisone Barrera (México)
Gladysmar Yuleina Carmona García (México)
Manuel Bayón, geógrafo (Ecuador)
Paola Maldonado Tobar, geógrafa, Fundación ALDEA (Ecuador)
Melissa Moreano Venegas, Universidad Andina Simón Bolívar (Ecuador)
Patricio Carpio Benalcazar, Fundación OFIS (Ecuador)
Pablo Ospina, Universidad Andina Simón Bolívar (Ecuador)
Manuel Pérez Rocha L., Institute for Policy Studies (USA)
Enrique Rey, Universidad Central de Venezuela (Venezuela)
Lucrecia Wagner, CONICET (Argentina)
Blas Sanchez Ovadilla, Facultad de Derecho y Ciencias Sociales – UNT (Argentina)
Fabián Kovacic, Facultad de Ciencias Sociales – Universidad de Buenos Aires (Argentina)
Daniel Chavez, Transnational Institute (Uruguay/Holanda)
Victor Corona, Universitat de Lleida, Catalunya (España)
Alessandro Peregalli, Universidad Nacional Autónoma de México (México)
Clebson Luiz de Brito, Universidade Federal do Rio Grande do Norte (Brasil)
Daniele Benzi, Prof. Visitante Universidade Federal da Bahia (Brasil)
Gerhard Dilger, periodista (Alemania)
Geronimo de Sierra, Universidad de la República Uruguay (Uruguay)
Marco Narea, Universidad Andina Simón Bolívar (Ecuador)
Virginia Unamuno. Universidad nacional de San Martín, Conicet (Argentina)
Danilo de Assis Clímaco, antropólogo brasileño (Brasil)
Ciska Raventós, socióloga, catedrática jubilada de la Universidad de Costa Rica (Costa Rica)
Iñigo Arrazola Aranzabal, Universidade Federal da Bahia (Brasil)
Melanie E L Bush, Adelphi University (USA)
Gerardo Hernández Naranjo, Universidad de Costa Rica (Costa Rica)
Jorge Olivari, politólogo (Uruguay)
Kristina Dietz, Freie Universität Berlin (Alemania)
Jean Sineau, Université Sciences Toulouse (France)
Robert Joumard, Université de Lyon (France)
Laurence Cox, National University of Ireland Maynooth (Irlanda)
Catherine Samary, Economista (Francia)
Gisela Richter, periodista jubilada (Alemania)
Nieves Ibeas Vuelta. Universidad de Zaragoza (España)
Marie-Catherine Desaulty, Professeur retraitée Fontenay aux Roses (Francia)
Christiane Hansen, Attac Munich (Alemania)
Joseph Daher, Université de Lausanne (Suiza)
Gabriela Ruales Jurado, Feminista (Ecuador)
Ana María González Luna C., Università degli Studi di Milano – Bicocca (Italia)
Henri Mermé, commission internationale d’Ensemble ! (Francia)
Boris Kagarlitsky, Director of Institute for Globalisation Studies and Social Movements – IGSO (Rusia)
Sandrine Revet, Sciences Po, Paris (Francia)
Rahul Basu (India)
Francisco Muñoz Jaramillo, Universidad Andina Simon Bolivar, Colectivo Montecristiti Vive (Ecuador)
Erika Arteaga Cruz, Asociación Latinoamericana de Medicina Social (Ecuador)
Ana Tristán Sánchez, psicóloga y pedagoga jubilada (Costa Rica)
Hilary Sandison, Auteure-productrice-traductrice (Francia)
Ivete Caribé da Rocha, Colectivo de Avogadas e Avogados por la Democracia (Brasil)
Christoph Richert, (Alemania)
Jose Carlos Silva Macher, Pontificia Universidad Católica del Perú (Perú)
Nila Vigil Oliveros, Lingüista (Perú)
María Eugenia Borsani – Universidad Nacional del Comahue – CEAPEDI (Argentina)
Evelyn Schafer, ciudadana venezolana (Canadá)
Santiago Ortiz Crespo, Flacso Ecuador (Ecuador)
María Esther Montanaro Mena (Costa Rica)
Napoleón Saltos, La Comuna (Ecuador)
Erika Heyoka, La Comuna (Ecuador)
Neptalí Martínez, La Comuna (Ecuador)
Paulina Muñoz, La Comuna (Ecuador)
Natalia Sierra, La Comuna (Ecuador)
Carlos Figueroa, La Comuna (Ecuador)
Carlos Velasco, La Comuna (Ecuador)
Edmundo Lombeida, La Comuna (Ecuador)
Edison Viteri, La Comuna (Ecuador)
Ivan Maldonado, La Comuna (Ecuador)
Jorge León, La Comuna (Ecuador)
Marcelo Román, La Comuna (Ecuador)
Diego Cano, La Comuna (Ecuador)
Xavier Maldonado, La Comuna (Ecuador)
Elena Cedrón, portal Confraternizarhoy (Argentina)
Dion Monteiro – Instituto Amazônia Solidária IAMAS (Brasil)
Anaité Vargas, activista y defensora de derechos humanos (Ecuador)
Johel Pozo Tinoco, Universidad Nacional Mayor de San Marcos (Perú)
Héctor Altamirano (Uruguay)
Carolina Ortiz Fernández, Universidad Nacional Mayor de San Marcos (Perú)
Michelangelo Tavaglione Quereigua, Técnico Universitario en Tecnología de Producción Agro-alimentaria (Venezuela)
María José Cascante Matamoros, Universidad de Costa Rica (Costa Rica)
Mauricio Alvarez Mora, Kioscos socio ambientales Universidad de Costa Rica (Costa Rica)
Gonzalo Basile/FLACSO Rep. Dominicana (Argentina)
Jessica Brandler-Weinreb, Université Paris 3 (Francia)
Raquel Neyra Soupplet, Universidad de Zaragoza (Perú)
Martin Vilela Peredo, Plataforma Boliviana frente al Cambio Climático (Bolivia)
Juan Vicente Pantin, Universidad Central de Venezuela (Venezuela)
Julio Leonidas Aguirre, Universidad Nacional de Cuyo (Argentina)
Pierina Ferretti, Universidad de Chile (Chile)
Mario Pecheny, Universidad de Buenos Aires y CONICET (Argentina)
Rotsay Rosales-Valladares, Politólogo, Universidad de Costa Rica (Costa Rica)
Instituto de Estudios Ecuatorianos (Ecuador)
Vittorio Biancardi, CRH-EHESS Paris (Francia)
Marianella Yanes Oliveros (Venezuela)
Angus McNelly, Queen Mary Universidad de Londres (Reino Unido)
Gianmarco Peterlongo, PhD Student University of Bologna (Italia)
Marie-Claude Dorce, Universitaire-militante Feministe (Haiti)
Judy Rebick, author (Canadá)
Santiago Bastos, CIESAS (México)
Michel Antony, responsable associatif (Francia)
Alvaro Campana Ocampo (Perú)
Luis Andueza, University of St. Andrews (Escocia)
Dr. Efraim Davidi, investigador y docente Universidad de Tel-Aviv (Israel)
Manuela Camus, Universidad de Guadalajara (México)
Sara Mingorría, ICTA-UAB, Catalunya (España)
Petraelena Sánchez Chacín, historietista (Venezuela)
Helen Zaiser (México, Alemania)
Gloria Alicia Caudillo Félix. Universidad de Guadalajara (México)
Agustín Parra Ramirez, Universidad de Guadalajara (Colombia)
Nelson López, Escritor, y ambientalista. Un Caricuao (Venezuela)
Susana Ilizarbe Pizarro, Antropóloga, Universidad Nacional Mayor de San Marcos (Perú)
Emma Chirix (Guatemala)
Irene Rodriguez, independiente (Uruguay)
Georg Grünberg, University of Vienna (Austria)
Livia Vargas-González, investigadora y prof. universitaria UCV/UFOP (Venezuela/Brasil)
Mariam Abazeri, University of Miami (USA)
Juan Carlos Gimeno Martín, Universidad Autónoma De Madrid (España)
Mark H Burton, scholar-activist (Reino Unido)
Juan Pablo Pérez Sáinz, FLACSO-Costa Rica (Costa Rica)
Pierre Mouterde, Québec (Canadá)
Marinilda Rivera Díaz, Universidad de Puerto Rico (Puerto Rico)
Mary García Bravo, investigadora social independiente
Martha E. Villavicencio Enríquez, Doctorado en Estudios Latinoamericanos UNAM (México)
Diana Carolina Murillo Martín. Socióloga, Universidad Nacional de Colombia (Colombia)
Susan Street, CIESAS-Occidente (México)
Atawallpa Oviedo Freire, escritor (Ecuador)
Gabriela Valera – Egresada Universidad Central de (Venezuela – Francia)
Isis Alvarez, Coalición Mundial por los Bosques (Colombia)
Bob Thomson, retired consultant (Canadá)
Kamal Chenoy, docente jubilado Jawaharlal NEHRU University, New Delhi (India)
Anu Chenoy, docente jubilado Jawaharlal NEHRU University, New Delhi (India)
Alejandro López-González, Universitat Politècnica de Catalunya (España)
Soberania Venezuela -Web- (Venezuela)
Pedro Alson, UCV, (Venezuela)
Antoine Beriot, Université Libre de Bruxelles (Belgique)
Alvaro Ochoa Serrano, El Colegio de Michoacán (México)
César Germaná, Profesor Emérito de la Universidad Nacional Mayor de San Marcos (Perú)
Iván Saadiht Sánchez Barrera, biólogo, estudiante de maestría, UNAM (México)
Americo Schvartzman, UNTREF e IES Victoria Ocampo (Argentina)
Chiara Bottici, New School For Social Research and Eugene Lang College (Usa)
Dra. Dawn Marie Paley, Escritora (México/Canadá)
Sarah Corona Berkin, Centro Maria Sibylla Merian de Estudios Latinoamericanos Avanzados (México)
Leif Korsbaek, Escuela Nacional de Antropología e Historia (México)
Lori Hanson, Associate Professor University of Saskatchewan (Canadá)
Daniela Del Bene, Universidad Autónoma de Barcelona (España)
Claire Bransky (Usa/Guatemala)
Esteban Sacoto Macías, Universidad de Valencia(España)
Danielle Lerond, Professeure retraitée (Francia)
Angélica Montes, chercheuse associée au LLCP de l’Université Paris 8 (Francia)
Laurie McGauley, Laurentian University Sudbury (Canadá)
Julien Delalande, ingénieur Saint-Romain de Colbosc (Francia)
Lola Jiménez Díaz-Benjumea, Psicóloga (España)
Laura Del Sol, Actriz y presidenta de la Asociación Espagnolas en París (Francia)
Monique Delhoume – Sanciaud, Doctora en letras, sindicato SNES-FSU (Francia)
Meera Sanghamitra, Transgender and Human Rights Activist, National Alliance of People’s Movements (India)
Anaís Gandiaga (España)
Francoise Binetti, citoyenne du monde (Francia)
Rodrigo Nabuco de Araujo, mcf, Université de Reims (Francia)
Cyprien Belcour, Asociacion civil francesa Tlaxnaiwalhac (Francia)
Juan Pedro Sánchez Álvarez (España)
Rafael Alonso Solís, profesor universidad (España)
Juan Ignacio Piovani, Universidad Nacional de La Plata (Argentina)
Mar Molpeceres Molpeceres, UPADD (España)
Luiz Antonio Nascimento, Universidade Federal do Amazonas (Brasil)
Georges Menahem, sociologico, CNRS, Attac-France (Francia)
Julien Armijo (Chile/Francia)
Graciela Monteagudo, Universidad de Massachusetts, Amherst (USA)
Alberto Rocha Valencia, Universidad De Guadalajara (México)
Roberto Romero Ospina, periodista, historiador del genocidio de la Unión Patriótica (Colombia)
David Roca Basadre, Periodista ambiental /Analista político (Perú)
André-Noël ROTH, Departamento de Ciencia Política, Universidad Nacional de Colombia (Colombia)
Jaime A. Preciado Coronado, Profesor Investigador CUCSH-Universidad de Guadalajara (México)
Iris Lecerf, Institut des pays d’Amérique latine (Francia)
María Cecilia Roa García, Centro Interdisciplinario de Estudios sobre Desarrollo – CIDER, Universidad de los Andes (Colombia)
William Sacher, Profesor de la Universidad Andina Simón Bolívar (Ecuador)
José Bautista Farías, Académico del ITESO, Guadalajara (México)
Francisco Hidalgo Flor, docente Universidad Central del Ecuador (Ecuador)
María Abril Anes (España)
Haroldo Dilla Alfonso, Universidad Arturo Prat (Chile)
Marcelo García (Argentina)
Carmen Delgado Álvarez, Universidad Pontificia de Salamanca (España)
Humberto Tumini, Presidente del Partido Libres del Sur (Argentina)
Isaac Rudnik, Secretario de Relaciones Internacionales del Partido Libres del Sur (Argentina)
Diego Borja, Profesor de Economía, Universidad Internacional del Ecuador (Ecuador)
Luis Claros, Universidad Mayor de San Andrés — CIDES (Bolivia)
Pablo Suárez, Docente (Ecuador)
Thomas Small, Western Michigan University (USA)
Graham Campbell Glennon, AV Chicago / Craft Lighting (Usa)
Sarela Paz Patiño, Universidad Mayor de San Simón (Bolivia)
Juan Manuel Crespo, Investigador socioambiental (Ecuador)
Pablo Uc Gonzalez, Cesmeca, Chiapas (México)
Anaité Galeotti, investigadora (Guatemala)
Fatima Monasterio Mercado, CEJIS (Bolivia)
Jan Nederveen Pieterse, Global studies University of California (USA)
Gustavo Toledo Santiago, Ingeniero Analista (México)
Luis Alberto Santamaria, Universidad Francisco Gavidia (El Salvador)
Jack Rasmus, Professor, Economics Dept. St. Marys College (Usa)
Andrea Ivanna Gigena, Conicet – Universidad Católica De Córdoba (Argentina)
Pablo Paño Yáñez, Universidad de Cuenca (Ecuador)
Andrés Villaveces, dpto de Matemáticas Universidad Nacional de Colombia (Colombia)
Marco Aparicio Wilhelmi, profesor de Derecho constitucional de la Universidad de Girona (España)
Luis González Reyes, Ecologistas en Acción (España)
PT George, Intercultural Resources, New Delhi (India)
Cristina Andreu, Realizadora (España)
Gibrán Cruz-Martínez, Consejo Superior de Investigaciones Cientificas (Puerto Rico / España)
Xavier Dias, Former Editor Khan Kaneej Aur ADHIKAR (India)
Wilfred Dcosta, Indian Social Action Forum, New Delhi (India)
Françoise Escarpit, Académica jubilada Universidad de Bordeaux y periodista (Francia)
Elsa Alonso , trabagadora social jubilada (Francia)
Benoît Hervieu-Léger, journaliste indépendant, IHEAL Université Paris 3 (Francia)
V Prasad, Doctor, Kerala (India)
Eduardo Molina Campano, Laboratorio de Ideas y Prácticas Políticas Universidad Pablo de Olavide (Sevilla)
Sharanya Nayak, Humane Koraput, Odisha (India)
Daniel Castelo, Portal de noticias Infonews.com (Argentina)
Ernesto Pérez Zambrano, cineasta (Cuba)
Enrique Rubio, ex senador, fundador y actual dirigente del Frente Amplio (Uruguay)
Christian Tutin, Economista Universidad de Paris Est Créteil (Francia)
Nuria de Agustin, Abogada (España)
Sourav Roy, Kolkata (India)
Corporate Europe Observatory
Silvina Ramírez, Universidad de Buenos Aires (Argentina)
Ish Mishra, Dept. of Political Science University of Delhi (India)
Feliciano Castaño Villar, Alianza Latinoamericana de Estudios Críticos del Desarrollo (España)
Cosimo Mandrillo, Escritor Universidad del Zulia (Venezuela)
Battini Rao, People’s Alliance for Democracy and Secularism (India)
Thomas Moore, antropólogo (Perú)
Fernando Zalamea, Universidad Nacional (Colombia)
Sergio Vasquez Rojas, Director Ejecutivo Centro de Comunicación y Desarrollo Andino -CENDA (Bolivia)
Susana Ramírez, Universidad Rovira i Virgili (España)
Susannah O’Sullivan, University of Bristol (Reino Unido)
Jeffrey Henderson, University of Bristol (Reino Unido)
Lenin Bandres, Centre Tricontiental (Venezuela / Bélgica)
Cecilia Salazar de la Torre, CIDES-UMSA (Bolivia)
Danilo Quijano (Perú)
Geovanna Lasso, Universidad Autónoma de Barcelona; Colectivo Agroecológico del Ecuador (España)
Jan Dunkhorst, Centro de Investigación y Documentación Chile-América Latina – FDCL (Alemania)
Pierre Guerlain, Université Paris Nanterre (Francia)
Bridget Anderson, University of Bristol (Reino Unido)
Karen Hansen-Kuhn, Institute for Agriculture and Trade Policy (Usa)
Leticia Artiles Visbal, Red Latinoamericana de Género, ALAMES (Cuba)
Kees van der Pijl, Fellow, Centre for Global Political Economy, Professor Emeritus School of Global Studies University of Sussex (Reino Unido)
Patricia Sanchez, Vidaurbana (Ecuador)
Jérôme Duval, periodista / journaliste (Bélgica)
Achin Vanaik, Retired Professor of International Relations and Global Politics, University of Delhi (India)
Carlos Aguilar, Sociólogo (Costa Rica)
Werner Ruf
Jose Efrain Astudillo Banegas
Karin Bock Gálvez
Roberto López Plataforma en Defensa de la Constitución (Capítulo Zulia-Venezuela)
Johny Alarcon Plataforma en Defensa de la Constitución (Capítulo Zulia-Venezuela)
Juan Carlos Barrios Plataforma en Defensa de la Constitución (Capítulo Zulia-Venezuela)
Nilio Parra Plataforma en Defensa de la Constitución (Capítulo Zulia-Venezuela)
Ismenia Brito Plataforma en Defensa de la Constitución (Capítulo Zulia-Venezuela)
Carlos Añez Plataforma en Defensa de la Constitución (Capítulo Zulia-Venezuela)
Karina Barrios, Universidad del Zulia- Venezuela
Cecilia Montero, Universidad del Zulia- Venezuela
Noylibeth Rivero, Universidad del Zulia- Venezuela
Lino Meneses, Universidad de Los Andes- Venezuela
Gladys Gordones, Universidad de Los Andes- Venezuela