Ταϊβάν: Το έτερο επίφοβο σημείο πυρηνικής ανάφλεξης μετά την Ουκρανία

Ταϊπέι/Jack Brind/Unsplash

O αμερικανός ομότιμος καθηγητής Μάικλ Κλερ, με αντικείμενο τις σπουδές ειρήνης και παγκόσμιας ασφάλειας, αναφέρεται στον κίνδυνο μιας πυρηνικής ανάφλεξης στην Ταϊβάν, την ώρα που όλα τα μάτια του πλανήτη είναι στραμμένα στις απρόβλεπτες τροπές που μπορεί να δώσει ο Πούτιν στον πόλεμο στην Ουκρανία.


 Tου Michael Klare

Μετάφραση: Συντακτική ομάδα pass-world.gr


Χάρη στην πρόσφατη έμμεση απειλή του Βλαντιμίρ Πούτιν ότι θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα αν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ συνεχίσουν να εξοπλίζουν την Ουκρανία –«Δεν πρόκειται για μπλόφα», υπογράμμισε ο ίδιος στις 21 Σεπτεμβρίου– οι κίνδυνοι που δημιουργεί η ρωσο-ουκρανική σύγκρουση βρέθηκαν και πάλι στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Και είναι απολύτως πιθανό, την ώρα που όλο και πιο ισχυρά αμερικανικά όπλα εισρέουν στην Ουκρανία και οι ρωσικές δυνάμεις υφίστανται περισσότερες ήττες, ο Ρώσος Πρόεδρος να πιστεύει πράγματι ότι η εποχή των απειλών τελειώνει και ότι μόνο η πυροδότηση ενός πυρηνικού όπλου θα πείσει τις δυτικές δυνάμεις να υποχωρήσουν. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να αποδειχθεί ιστορικός με τη χειρότερη δυνατή έννοια: η πρώτη σύγκρουση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο που θα οδηγούσε σε πυρηνική καταστροφή.

Αλλά για μισό λεπτό! Όπως έχουν τα πράγματα, η Ουκρανία δεν είναι το μόνο μέρος στον πλανήτη όπου θα μπορούσε να ξεσπάσει πυρηνική πυρκαγιά στο εγγύς μέλλον.

Δυστυχώς, γύρω από το νησί της Ταϊβάν –όπου οι αμερικανικές και κινεζικές δυνάμεις επιδίδονται σε όλο και πιο προκλητικές στρατιωτικές ασκήσεις– υπάρχει επίσης αυξανόμενος κίνδυνος οι κινήσεις των δύο πλευρών να οδηγήσουν σε πυρηνική κλιμάκωση.

Αν και ούτε Αμερικανοί ούτε Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν απειλήσει ρητά με χρήση τέτοιων όπλων, και οι δύο πλευρές έχουν επισημάνει πιθανά ακραία ενδεχόμενα εκεί.

Όταν ο Τζο Μπάιντεν μίλησε για τελευταία φορά τηλεφωνικά με τον Σι Τζινπίνγκ, στις 29 Ιουλίου, ο Κινέζος Πρόεδρος τον προειδοποίησε να μην επιτρέψει στην Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι να επισκεφθεί το νησί (κάτι που η ίδια ωστόσο έκανε, τέσσερις ημέρες αργότερα) και να μην προσφέρει περαιτέρω ενθάρρυνση στις «δυνάμεις ανεξαρτησίας της Ταϊβάν».

Από την πρόσφατη πολύκροτη επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν και την επίσημη συνάντησή της με την Πρόεδρο του νησιού/Wikimedia Commons

«Αυτοί που παίζουν με τη φωτιά θα χαθούν από αυτήν», σημείωσε ο Τζινπίνγκ προς τον Αμερικανό Πρόεδρο – μια ασφαλώς αμφιλεγόμενη προειδοποίηση, που σε κάθε περίπτωση άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων.

Σαν να ήθελε να υπογραμμίσει αυτό το σημείο, η Κίνα, στις 4 Αυγούστου –δηλαδή την επομένη της συνάντησης της Πελόζι με ανώτερους Ταϊβανέζους αξιωματούχους στην Ταϊπέι– εκτόξευσε 11 βαλλιστικούς πυραύλους Dongfeng-15 (DF-15) στα ύδατα γύρω από το συγκεκριμένο νησί.

Πολλοί δυτικοί παρατηρητές πιστεύουν ότι το μπαράζ είχε ως στόχο την επίδειξη της ικανότητας του Πεκίνου να επιτεθεί σε αμερικανικά ναυτικά σκάφη που θα μπορούσαν ενδεχομένως να φτάσουν προς υποστήριξη της Ταϊβάν σε περίπτωση κινεζικού αποκλεισμού ή εισβολής στο νησί.

Και οι πύραυλοι DF-15, με βεληνεκές 600 μιλίων, θεωρείται ότι μπορούν να μεταφέρουν όχι μόνο συμβατικό φορτίο, αλλά και πυρηνικό.

Τις ημέρες που ακολούθησαν, η Κίνα έστειλε επίσης βαριά βομβαρδιστικά H-6 με πυρηνικές ικανότητες στα Στενά της Ταϊβάν, μέσω της μέσης γραμμής, ενός πρότερα σεβαστού άτυπου θαλάσσιου ορίου μεταξύ της Κίνας και του νησιού αυτού.

Ακόμα χειρότερα, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης παρουσίασαν εικόνες από υπερηχητικούς βαλλιστικούς πυραύλους Dongfeng-17 (DF-17), οι οποίοι επίσης θεωρείται ότι μπορούν να μεταφέρουν πυρηνικά όπλα και οι οποίοι μεταφέρονται σε θέσεις ανοικτά της Ταϊβάν.

Η Ουάσιγκτον δεν έχει αναπτύξει ανοιχτά πυρηνικά όπλα με τόσο θρασύ τρόπο κοντά στο κινεζικό έδαφος, αλλά σίγουρα έχει στείλει αεροπλανοφόρα και πολεμικά πλοία με κατευθυνόμενους πυραύλους στην περιοχή, σηματοδοτώντας την ικανότητά της να εξαπολύσει επιθέσεις στην ηπειρωτική χώρα σε περίπτωση που ξεσπάσει πόλεμος.

Την ώρα που η Πελόζι βρισκόταν στην Ταϊβάν, για παράδειγμα, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ επιστράτευσε, σε κοντινά ύδατα, το αεροπλανοφόρο USS Ronald Reagan με τον στολίσκο των σκαφών συνοδείας του.

Οι στρατιωτικοί αξιωματούχοι και στις δύο χώρες γνωρίζουν πολύ καλά ότι εάν τα πλοία αυτά επιτεθούν ποτέ σε κινεζικό έδαφος, οι κινεζικοί DF-15 και DF-17 θα εκτοξευθούν εναντίον τους – και αν οι πύραυλοι είναι οπλισμένοι με πυρηνικές κεφαλές, αυτό πιθανότατα θα προκαλέσει πυρηνική απάντηση των ΗΠΑ.

Σι Τζινπίγκ και Τζο Μπάιντεν σε παλαιότερη συνάντησή τους, το 2015/Wikimedia Commons

Το σιωπηρό μήνυμα και από τις δύο πλευρές: ένας πυρηνικός πόλεμος θα μπορούσε να είναι πιθανός.

Και παρόλο που –σε αντίθεση με τα σχόλια του Πούτιν– τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης δεν έχουν επισημάνει τον τρόπο με τον οποίο η Ταϊβάν θα μπορούσε να προκαλέσει μια τέτοια πυρκαγιά, το συγκεκριμένο ενδεχόμενο είναι πάρα πολύ δυσοίωνο.

[…]

Απόσπασμα από το κείμενο που δημοσιεύτηκε στο Tom Dispatch, στις 11 Οκτωβρίου 2022.

Για τον συγγραφέα

Ο Michael T. Klare είναι είναι ομότιμος Καθηγητής στο Hampshire College, με αντικείμενο τις σπουδές στην ειρήνη και την παγκόσμια ασφάλεια. Είναι συνεργάτης του Arms Control Association και ιδρυτής της Επιτροπής «Committee for a Sane U.S.-China Policy».

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ και Κίνα: Ένα επικίνδυνο παιχνίδι αυξανόμενης έντασης σε θαλάσσιες περιοχές της Ασίας

Πώς βλέπει η Κίνα τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία;

Ανακινώντας το τραύμα του Τσερνόμπιλ