Άνθρωποι από όλο τον κόσμο και χιλιάδες κρατούμενοι εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στον παλαιστίνιο αγωνιστή Μπιλάλ Καγιέντ, ο οποίος ήταν κρατούμενος από 19 χρονών.
Μετά από 15 χρόνια σε ισραηλινές φυλακές κατηγορούμενος για τη συμμετοχή του στην παλαιστινιακή αντίσταση, ο Καγιέντ απελευθερώθηκε τελικά τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου. H απελευθέρωσή του ήταν ορισμένη κανονικά για τις 15 Ιουνίου.
Ωστόσο, η ποινή του επεκτάθηκε κατά 6 επιπλέον μήνες, σύμφωνα με εντολή ισραηλινού στρατιωτικού δικαστηρίου.
Το συγκεκριμένο μέτρο «διοικητικής κράτησης», όπως αποκαλείται από τις ισραηλινές αρχές, συνιστά μια μέθοδο φυλάκισης Παλαιστινίων, χωρίς δίκη ή απόδοση κατηγοριών, για διαστήματα έξι μηνών, με την επίκληση «μυστικών αποδεικτικών στοιχείων».
Πρόκειται για ένα μέτρο που υποτίθεται ότι επιστρατεύεται σε έκτακτες συνθήκες εθνικής απειλής, στην πραγματικότητα, όμως, αποτελεί ένα εργαλείο των ισραηλινών αρχών για να κρατούν στη φυλακή τους Παλαιστίνιους κρατούμενους, χωρίς οι ίδιοι να μπορούν να υπερασπιστούν δικαστικά τον εαυτό τους.
Σύμφωνα με την ομάδα για τα δικαιώματα κρατουμένων Addameer, η οποία έχει τη βάση της στην Ιερουσαλήμ, αυτή τη στιγμή από του 7.000 Παλαιστίνιους που έχει φυλακίσει το Ισραήλ, πάνω από 720 παραμένουν κρατούμενοι.
Διαμαρτυρόμενος για την αυθαίρετη κράτησή του, ο Καλέντ πραγματοποίησε από τον Ιούνιο μέχρι τον Αύγουστο απεργία πείνας 71 ημερών. Μετά την απελευθέρωσή του τη Δευτέρα, ο αδελφός του Μαχμούντ δήλωσε στο Al Jazeera: «Δεν μπορούμε να περιγράψουμε πόσο χαρούμενοι είμαστε που απελευθερώθηκε. Είναι, όμως, μια χαρά λειψή. Ο Μπιλάλ μεταφέρει το μήνυμα και των άλλων κρατουμένων που παραμένουν έγκλειστοι στις ισραηλινές φυλακές».
Ο Καγιέντ, που είναι σήμερα 35 χρονών, έλαβε ποινή φυλάκισης 14,5 χρόνων, το 2001. Οι κατηγορίες αφορούσαν τη συμμετοχή του στην οργάνωση Abu Mustafa Brigades, την ένοπλη πτέρυγα του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, καθώς και για τη συμμετοχή του στη δεύτερη Ιντιφάντα, το 2000.
Κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του, συμμετείχε στην οργάνωση δράσεων και απεργιών για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των κρατουμένων. Η ενεργοποίησή του εντός των φυλακών ξεκίνησε το 2002, όταν η ισραηλινή καταστολή των κρατουμένων εντάθηκε με καθημερινές εφόδους και απαγόρευση του επισκεπτηρίου. Μια από τις τελευταίες δράσεις στις οποίες συμμετείχε ήταν το 2012, όπου μαζί με άλλες παλαιστινιακές οργανώσεις πραγματοποιήθηκε η μεγάλη απεργία πείνας “Κarameh” (Αξιοπρέπεια).
Σύμφωνα με τις δηλώσεις ενός από τους δικηγόρους της οργάνωσης Addameer, «τουλάχιστον 250 κρατούμενοι ξεκίνησαν απεργία πείνας, διεκδικώντας την απελευθέρωση του Καγιέντ».
Η υπόθεσή του έλαβε διεθνείς διαστάσεις, με χιλιάδες ανθρώπους να διεκδικούν την απελευθέρωσή του. Τον Αύγουστο του 2016, αντιπροσωπεία ευρωπαίων δικηγόρων, μεταξύ των οποίων και Έλληνες, ταξίδεψε στην Παλαιστίνη προς υποστήριξή του, ενώ κινήματα στην Ιρλανδία και την Ιταλία εξέφρασαν επίσης την αλληλεγγύη τους.
Τη Δευτέρα, χιλιάδες Παλαιστίνιοι βγήκαν στους δρόμους της Γάζας, γιορτάζοντας την απελευθέρωσή του.
Πηγή: TeleSur