Κορωνοϊός: Ο Mattia, ο ασθενής “νούμερο1” του Codogno, μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του

Έχει περάσει ακριβώς ένας μήνας απο τις 20.2.2020 όταν ο Mattia, ο 38χρονος ερευνητής της Unilever, υποβλήθηκε στο τεστ για τον κορωνοϊό. Το αποτέλεσμα του τεστ του έβαλε την ετικέτα “Ασθενής 1”. Μετά απο 30 ημέρες νοσηλείας και πάρα πολλές δυσκολίες, ο Mattia μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του και στην γυναίκα του, η οποία σε λίγες ημέρες θα γίνει μητέρα.

Μετάφραση: Κατερίνα Τσαποπούλου


Ο άντρας – αθλητής και δρομέας- παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Νοσοκομείο του Codogno το μεσημέρι της 18ης Φεβρουαρίου, χωρίς να έχει τα συμπτώματα τα οποία θα μπορούσαν να τον κατατάξουν στην κατηγορία των “ύποπτων” περιστατικών. Μετά τις απαραίτητες εξετάσεις και θεραπείες και παρά την πρόταση να νοσηλευτεί, αποφάσισε να επιστρέψει στο σπίτι του.

Λίγες ώρες αργότερα, η κατάσταση χειροτέρεψε. Το πρωί της 20ης Φεβρουαρίου κρίθηκε απαραίτητη η παρέμβαση του αναισθησιολόγου και η νοσηλεία του στην ΜΕΘ. Όταν η σύζυγος του ενημέρωσε τους γιατρούς για ένα δείπνο στα τέλη Ιανουαρίου του συζύγου της με μερικούς φίλους, ένας εκ των οποίων είχε μόλις επιστρέψει απο την Κίνα, του γίνεται το τεστ. Έτσι λοιπόν εντοπίζεται το 1ο περιστατικό στην Λομβαρδία, το οποίο ακολούθησαν πολλά άλλα.

“Αναπνέει μόνος τους, τον αποσυνδέσαμε και απο το τελευταίο μηχάνημα” είπε στην La Repubblica o Raffaele Bruno γιατρός λοιμωξιογόνων ασθενειών στο Policlinico San Matteo της Pavia, όπου ο Ασθενής 1 μεταφέρθηκε αμέσως μετά το τεστ στο Νοσοκομείο του Codogno. Μπορώ επιτέλους να το πω: Θεραπεύεται. Τώρα κλαίει απο χαρά: ξέρει οτι η ζωή του χάρισε τον χρόνο για να δει να γεννιέται η πρώτη κόρη του. Οι γιατροί του έσωσαν την ζωή.

Μια νοσοκόμα αναφέρει στην La Repubblica τα λόγια που της είπε τις δύσκολες στιγμές της αρρώστιας: “Κράτησα γερά γιατί θα γίνω πατέρας. Ενω είχα τον σωλήνα στην τραχεία, σκεφτόμουν οτι αν ήμουν μόνος μου, θα τα είχα παρατήσει. Είναι η ζωή των άλλων που μας τραβάει μπροστά”.

Τα αντισώματα του Mattia τώρα, θα οδηγήσουν σε νέες θεραπείες για άλλους ασθενείς: “Απομονώσαμε τα αντισώματα που παρήγαγαν οι πρώτοι ασθενείς στην ευρύτερη περιοχή του Lodigiano. Το πλάσμα τους, όπως και στην Κίνα, θα βοηθήσει να σωθούνε πολλές ζωές – εξήγησε στην La Repubblica ο διευθυντής της Ιολογίας, καθηγητής Fausto Baldanti: “Είναι έτοιμο ένα τεστ πιο γρήγορο και πιο πλήρες απο το αυτό με το ταμπον. Δεν διακρίνει μόνο τον θετικό απο τον αρνητικό. Δείχνει ακόμα και την συγκέντρωση του ιού. Το να το γνωρίζουμε αμέσως, καθιστά τις θεραπείες πιο αποτελεσματικές και έγκαιρες”

Το κείμενο δημοσιεύθηκε αρχικά στο tip.it