Χρειάστηκαν 20.000 κομμάτια αποβλήτων από ηλεκτρονικές συσκευές για να κατασκευαστεί το ομαδικό «γλυπτό» των επτά ηγετών, που τοποθετήθηκε σε ένα λόφο της Κορνουάλης απέναντι από το ξενοδοχείο όπου διεξήχθη η Σύνοδος των G7, στις 11-13 Ιουνίου.
Συντακτική ομάδα pass-world.gr
Το γλυπτό αποτελεί μια παραλλαγή του εθνικού Μνημείου του Όρους Ράσμορ, στη Ντακότα των ΗΠΑ, όπου απεικονίζονται οι μορφές τεσσάρων αμερικανών Προέδρων. H σύγχρονη «πειραγμένη» εκδοχή του δημιουργήθηκε από τον γλύπτη Τζο Ρας, με τη σαφή πρόθεση να μεταδώσει ένα οικολογικό μήνυμα για την ανάγκη ορθότερης διαχείρισης των συγκεκριμένων αποβλήτων και με αποδέκτες τους επτά ηγέτες της Συνόδου Κορυφής.
Το “Μount Recyclemore” όπως ονομάστηκε το γλυπτό –κάνοντας ένα λογοπαίγνιο με το “Μοunt Rushmore” στην αρχιτεκτονική του οποίου παραπέμπει– κατασκευάστηκε από τον γλύπτη Τζο Ρας και άλλους 15 καλλιτέχνες στο στούντιο του Ρας στο Λονδίνο.
Σύμφωνα με τον Ρας, ο στόχος του γλυπτού είναι να καταδείξει την ανάγκη ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης αυτών των ηλεκτρονικών απορριμμάτων, τα οποία δεν μπορεί απλώς να πετιούνται σε χωματερές.
Η τοποθέτηση του γλυπτού σε ορατό σημείο απέναντι από το ξενοδοχείο Cabris Bay Hotel, όπου διεξήχθη η Σύνοδος στόχευε στο να καταδείξει την ανάγκη πολιτικής ευαισθητοποίησης γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα.
Σύμφωνα με μια έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, περισσότεροι από 53 εκατομμύρια τόνοι ηλεκτρονικών αποβλήτων παρήχθησαν παγκοσμίως το 2019, δηλαδή 9 εκατομμύρια τόνοι περισσότεροι από ό,τι πέντε χρόνια νωρίτερα.
Το γλυπτό δημιουργήθηκε κατά παραγγελία της MusicMagpie, η οποία, όπως σημειώνει στο σχετικό δελτίο Τύπου της, ευαισθητοποιείται σε ζητήματα διαχείρισης αποβλήτων και ανακύκλωσης, συνεργαζόμενη και με την εταιρία WasteAid.
O Στιβ Όλιβερ, ιδρυτής της ΜusicMagpie, δήλωσε στον Guardian ότι η ανταπόκριση στο έργο υπήρξε πολύ θετική.
«Τα ηλεκτρονικά απόβλητα είναι ένα εντεινόμενο πρόβλημα παγκοσμίως και οι επιπτώσεις του στο περιβάλλον σοβαρές. Όταν στέλνονται σε χωματερές, από αυτά τα απόβλητα μπορεί να υπάρξουν διαρροές επιβλαβών χημικών ουσιών στο έδαφος και το νερό, ή αν υποστούν καύση, οι καπνοί αποδεσμεύουν χημικά στον αέρα, που συμβάλλουν στην παγκόσμια υπερθέρμανση», σημείωσε ο ίδιος.