Πέντε άρθρα που αναλύουν την αθέατη πλευρά των γεγονότων και ενδιαφέρουσες ματιές στον κόσμο, την εβδομάδα που πέρασε. Η συντακτική ομάδα του pass-world.gr τα διάλεξε και σας τα προτείνει.
1. Οι ανέκδοτες καρφίτσες της Τζέιν Όστιν
Πριν από τον επεξεργαστή κειμένου, πριν από το διορθωτικό, πόσο μάλλον από τα Post It Notes, υπήρχαν οι καρφίτσες. Ή, τουλάχιστον τέτοιες χρησιμοποιούσε η Τζέιν Όστιν για να κάνει διορθώσεις σε ένα από τα σπάνια χειρόγραφά της.
Όταν η βιβλιοθήκη Bodleian της Οξφόρδης απέκτησε το χειρόγραφο του ανέκδοτου μυθιστορήματος της Όστιν, The Watsons, έβαλε στη συλλογή της ένα κεντημένα διορθωμένο σπάνιο χειρόγραφο της εμβληματικής συγγραφέως.
“Το The Watsons είναι το πρώτο σωζόμενο προσχέδιο της Τζέιν Όστιν για ένα μυθιστόρημα που σχεδίαζε η ίδια και παράλληλα ένα από τα πρώτα παραδείγματα αγγλικού μυθιστορήματος που επιβίωσε στον χρόνο στην πρωτόλεια μορφή του. Σήμερα είναι γνωστό ότι σώζονται μόλις επτά χειρόγραφα μυθοπλασίας της Όστιν. Το χειρόγραφο του The Watsons είναι εκτενώς αναθεωρημένο και διορθωμένο σε όλη την έκταση του”.
Ο επίσημος ιστότοπος της Όστιν, με το ψηφιοποιημένο αρχείο των χειρογράφων της, σημειώνει για την ιδιαιτερότητα του χειρογράφου The Watsons:
“Το χειρόγραφο είναι γραμμένο και διορθωμένο σε όλη του την έκταση με καφέ μελάνι. Οι σελίδες είναι γεμάτες με ένα τακτοποιημένο, ομοιόμορφο γραφικό χαρακτήρα, με σημεία γραφής, διαγραφής και αναθεώρησης…. Το χειρόγραφο δεν έχει κεφάλαια και διαχωρίζεται άτυπα με διαστήματα και γραμμώσεις. Οι γεμάτες σελίδες υποδηλώνουν ότι η Τζέιν Όστιν δεν προέβλεπε μια παρατεταμένη διαδικασία συγγραφής του…. Χρησιμοποιoύσε ιδιότυπες στρατηγικές, όπως μικρά κομμάτια χαρτιού, καθένα από τα οποία γέμιζε στενά και με τάξη με τις νέες προσθήκες στο έργο, στερεωμένα με ευθείες καρφίτσες στο ακριβές σημείο όπου έπρεπε να επεξεργαστεί ό,τι είχε ήδη γραφτεί ή όπου απαιτούνταν μια εισαγωγή για να επεκταθεί το ήδη υπάρχον κείμενο”.
Σύμφωνα με τον Κρίστοφερ Φλέτσερ, βιβλιοθηκονόμο της Bodleian, αυτή η μέθοδος επεξεργασίας κειμένου δεν ήταν ακριβώς καινούργια. Οι αρχειονόμοι της βιβλιοθήκης έχουν στους θησαυρούς τους κείμενα επεξεργασμένα με καρφίτσες ήδη από το 1617.
Δείτε το βίντεο ενός συγγραφικού κεντήματος από τα χέρια της Όστιν:
Δείτε το ανέκδοτο χειρόγραφο εδώ.
2. «Η βία κατά γυναικών στη βιομηχανία ρούχων εντάθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας»
Οι γυναίκες εργαζόμενες βίωσαν περισσότερη φραστική, σωματική και σεξουαλική βία κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αποκαλύπτει έρευνα για τη βιομηχανία ρουχισμού σε έξι ασιατικές χώρες.
«Οποιαδήποτε μητέρα στέλνει την κόρη της σε ένα εργοστάσιο, φοβάται για την ασφάλειά της. Δουλεύω σ’αυτή τη βιομηχανία για πάνω από 20 χρόνια και έχω δει φρικτά πράγματα: βιασμούς, αυτοκτονίες, ακόμη και δολοφονίες» λέει η Τσελάμα (σ.σ το όνομά της έχει τροποιηθεί για λόγους ασφαλείας), μια 46χρονη εργαζόμενη σε εργοστάσιο ρούχων στην Τιρουπούρ, στο ινδικό κρατίδιο Ταμίλ Ναντού.
«Καταγράψαμε βία από άνδρες, μεταξύ των οποίων προϊστάμενους, ιδιοκτήτες, διαχειριστές κοιτώνων, καταστηματάρχες, άνδρες σε θέσεις ισχύος που χρησιμοποίησαν την πανδημία για να εκμεταλλευτούν περαιτέρω και να κακοποιήσουν γυναίκες».
Όμως, όπως ομολογούν οι γυναίκες στο χώρο, οι κακοποιήσεις είχαν να κάνουν και με την επιστροφή στα σπίτια, λόγω των lockdown, που για πολλές συνεπάγονταν ενδοοικογενειακή βία.
Όπως παραδέχετι η Σονάλι, μια 40χρονη εργάτρια στο Μπανγκαλόρ της Ινδίας, το κλείσιμο του εργοστασίου λόγω των μέτρων για την πανδημία, σήμαινε εγκλεισμό, λιγοστό ρύζι και νερό και τα άκρως απαραίτητα φάρμακα για την κόρη της.
«Παρότι είμαι χωρισμένη, έπρεπε να ζω με τον άνδρα μου κατά τη διάρκεια του lockdown γιατί δεν είχα αποταμιεύσεις. Ο σύζυγός μου προσπάθησε να με βιάσει πολλές φορές. Δεν δεχόταν “όχι” ως απάντηση. Ήταν ένα βασανιστήριο. Δεν έχω αισθανθεί ποτέ τόσο αβοήθητη στη ζωή μου. Πολλές γυναίκες έπρεπε να υποστούν τον συζυγικό βιασμό σιωπηλά κατά τη διάρκεια του lockdown» λέει η ίδια.
Διαβάστε περισσότερα στο ρεπορτάζ του open democracy
3. Μάλι: Τα γαλλικά στρατεύματα αποχωρούν μετά από εννέα χρόνια
Μετά από εννέα χρόνια, η Γαλλία αποφάσισε την αποχώρηση των γαλλικών στρατευμάτων από το Μάλι. Όπως ανακοίνωσε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, την Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου, η Γαλλία και οι εταίροι της θα αποχωρήσουν από το Μάλι μέσα στους επόμενους τέσσερις με έξι μήνες.
Η επιχείρηση Barkhane, την οποία ξεκίνησε η Γαλλία το 2013 για την αντιμετώπιση τζιχαντιστικών ομάδων που δρουν στην ευρύτερη περιοχή του Σαχέλ, μετρά αυτή τη στιγμή 2.400 Γάλλους στρατιώτες στο Μάλι, από τους συνολικά 4.600 που έχουν αναπτυχθεί στο Τσαντ, τον Νίγηρα και την Μπουρκίνα Φάσο – όλες τους πρώην γαλλικές αποικίες.
Ερωτηθείς αν η αποχώρηση σηματοδοτεί μια αποτυχία για τη Γαλλία και την πολιτική της απέναντι στην τρομοκρατία, ο Μακρόν απέρριψε πλήρως μια τέτοια ερμηνεία, υποστηρίζοντας ότι οι γαλλικές δυνάμεις θα παραμείνουν στην περιοχή, αλλά θα εδρεύουν στον γειτονικό Νίγηρα.
Παρά τη δήλωση του Μακρόν, διεθνείς σχολιαστές αντιμετωπίζουν την απόσυρση ως ένα ταπεινωτικό τέλος σε αυτήν την υπερπόντια αποστολή, με τις σχέσεις ανάμεσα στη Γαλλία και τους ηγέτες του στρατιωτικού καθεστώτος στο Μάλι να είναι εξαιρετικά τεταμένες. Ο Γάλλος πρεσβευτής στο Μάλι απελάθηκε νωρίτερα τον Φεβρουάριο, την ώρα που στο Μπαμακό πραγματοποιούνταν διαδηλώσεις ενάντια στη γαλλική παρουσία.
Διαβάστε για το αδιέξοδο στις σχέσεις της Γαλλίας με το στρατιωτικό καθεστώς στο Μάλι, που οδήγησαν στην απόφαση για την απόσυρση των γαλλικών στρατευμάτων στον Guardian.
4. H EΕ ετοιμάζεται να πετάξει περισσότερες δόσεις εμβολίων από όσες έχει δωρίσει στην Αφρική
Η ΕΕ ετοιμάζεται να πετάξει λόγω λήξης τους εκατομμύρια δόσεις εμβολίου – πολύ περισσότερες από αυτές που αποφάσισε να δωρίσει σε χώρες της Αφρικής, καταγγέλλει σε πρόσφατη ανάλυσή της η People’s Vaccine Alliance, μια διεθνής ένωση οργανώσεων για την προώθηση του εμβολίου του κορωνοϊού ως δημόσιου αγαθού για όλες τις χώρες του κόσμου.
«Η ΕΕ θα αναγκαστεί να πετάξει 55 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων COVID μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, πολύ περισσότερες από τις 30 εκατομμύρια δόσεις που έχει δωρίσει στην Αφρική μέχρι στιγμής το 2022», αναφέρει η People’s Vaccine Alliance.
«Παρά τη ρητορική περί ειδικής σχέσης με την Αφρική, η ΕΕ –η οποία είναι σήμερα ο μεγαλύτερος εξαγωγέας εμβολίων στον κόσμο– έχει δώσει προτεραιότητα στην πώληση εμβολίων που παρασκευάζονται στο έδαφος της ΕΕ, σε τιμές που ξεπερνούν τα όρια της υπερβολής σε πλούσια έθνη και μόλις το 8% των εξαγωγών εμβολίων της έχει πάει στην αφρικανική ήπειρο», σημειώνει η οργάνωση, η οποία υποστηρίζει την ανάγκη κατάργησης της πατέντας για τα εμβόλια για τον κορωνοϊό.
Η People’s Vaccine Alliance ανακοίνωσε τα συγκεκριμένα στοιχεία μία ημέρα πριν από τη Σύνοδο Ευρωπαϊκής Ένωσης-Αφρικής.
Διαβάστε εδώ τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η People’s Vaccine Alliance, καθώς και τη συζήτηση για την εμβολιαστική ανισότητα από την οποία πλήττονται οι αφρικανικές χώρες στο Common Dreams.
5. Γιατί χιλιάδες κοτσύφια πέθαναν στον ουρανό του Μεξικού
Στις αρχές του μήνα ένα βίντεο από το Μεξικό, το οποίο κυκλοφόρησε σε όλο τον κόσμο, έδειχνε χιλιάδες κουφάρια κοτσυφιών να βρίσκονται στους δρόμους της πόλης Τσιουάουα.
Κανείς από όσους ειδικούς ρωτήθηκαν δεν ήταν σε θέση να εξηγήσει το ανησυχητικό αυτό φαινόμενο. “Η αιτία αυτού του παράξενου και ανησυχητικού περιστατικού είναι ειλικρινά εικασία του καθενός σε αυτό το σημείο”, δήλωνε σχετικά ο Κάρλος Μποτέρο, επίκουρος καθηγητής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις.
Σύμφωνα, πάντως, με ορνιθολόγους το περιστατικό μπορεί να οφείλεται στην παρουσία ενός μεγάλου αρπακτικού, που αποπροσανατόλισε τα κοτσύφια.
Διαβάστε για το πώς μπορεί αυτό να συνέβη στο cnn.com