Pass-world notes: Η αθέατη πλευρά του κόσμου σε 5 ειδήσεις (6/6-12/6)

Πέντε άρθρα που αναλύουν την αθέατη πλευρά των γεγονότων και ενδιαφέρουσες ματιές στον κόσμο, την εβδομάδα που πέρασε. Η συντακτική ομάδα του pass-world.gr τα διάλεξε και σας τα προτείνει.


1. Οι εθελόντριες που διακινδυνεύουν τη ζωή τους για να διδάξουν τα κορίτσια του Αφγανιστάν

Εννέα μήνες μετά την κατάληψη της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν, τα έφηβα κορίτσια εξακολουθούν να στερούνται το δικαίωμά τους στην εκπαίδευση

Το 2002, όταν ο Ματιουλάχ Γουέσα ήταν έφηβος, ένοπλοι έκαψαν το σχολείο του. Έκτοτε έχει αφιερώσει τη ζωή του στο να εξασφαλίσει ότι τα παιδιά στο Αφγανιστάν θα μπορούν να μορφωθούν.

Ο Γουέσα είναι συνιδρυτής και πρόεδρος της PenPath, μιας ΜΚΟ που έχει εκπαιδεύσει εθελοντικά μέχρι στιγμής περισσότερα από 115.000 παιδιά.

Σήμερα, η PenPath έχει 2.400 εθελοντές και εθελόντριες, μεταξύ των οποίων έξι γυναίκες που παραδίδουν μαθήματα κρυφά σε έφηβες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς οι σχολικές αίθουσες παραμένουν κλειστές για τα κορίτσια από 11 χρονών και πάνω στο Αφγανιστάν.

Παράλληλα, οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν και την εργασία των γυναικών, πράγμα που σημαίνει ότι οι δασκάλες σε όλη τη χώρα έχουν χάσει τη δουλειά τους.

Ορισμένοι γονείς διστάζουν να στείλουν τις κόρες τους σε σχολεία με άνδρες δασκάλους είτε επειδή φοβούνται τις επιπτώσεις των Ταλιμπάν είτε λόγω των δικών τους συντηρητικών αξιών. Έτσι, οι εκπαιδευτικοί της PenPath πηγαίνουν από πόρτα σε πόρτα για να πείσουν τους γέροντες της κοινότητας, τους γονείς και τους αρχηγούς των φυλών στο αγροτικό Αφγανιστάν να ενθαρρύνουν την εκπαίδευση των κοριτσιών.

Εικόνα από σχολείο κοριτσιών σε πόλη του Αφγανιστάν, το 2006/Wikimedia Commons

«Θα προσπαθήσουμε να παρέχουμε εκπαίδευση σε κάθε κορίτσι στο Αφγανιστάν, ενώ ταυτόχρονα ζητάμε από τη διεθνή κοινότητα να τους παρέχει ευκαιρίες, όπως υποτροφίες και να βοηθήσει στην κατασκευή σχολείων για αυτά», δήλωσε μία από τις εθελόντριες εκπαιδευτικούς στο Open Democracy.

Διαβάστε για το θέμα στο Open Democracy.

2. Στην Ουκρανία, η νεότητα έχει τελειώσει

Από τη στιγμή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, οι νέοι της χώρας έχουν αναγκαστεί να πάρουν αποφάσεις πολύ πιο σκληρές από αυτές που οι περισσότεροι ενήλικες είναι ικανοί να πάρουν.

Η Άιρα Λιουμπάσκαγια είναι 18 χρονών. Αν δεν υπήρχε ο πόλεμος, πιθανότατα θα είχε περάσει την άνοιξη περπατώντας στους δρόμους της γενέτειράς της, με τα ακουστικά της να παίζουν μουσική του αγαπημένου της συγκροτήματος, τους Imagine Dragons. Αλλά η Άιρα μεγάλωσε στη Μαριούπολη.

Έτσι, αντί να μοιράζεται τα απογευματινά πικνίκ με τη Βίκα, την καλύτερη παιδική της φίλη, οι δυο τους πέρασαν εβδομάδες κοιμώμενες σε βρώμικα στρώματα στο υπόγειο του κτιρίου. Αντί να κάνουν παρέα στην αυλή του κτιρίου, όπου σκαρφάλωναν στη μουριά ή περνούσαν τις ώρες τους στις κούνιες, χρησιμοποιούσαν τον χώρο για να μαγειρεύουν φαγητό με φωτιά, καθώς τα διαμερίσματά τους είχαν καταστραφεί από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Κατά τη διάρκεια των ταξιδιών της στην Ουκρανία, η ανταποκρίτρια Άνα Νέμτσοβα συνάντησε πολλούς νέους και νέες σαν την Άιρα. Ανθρώπους που δεν τους επιτρέπεται να παραμείνουν νέοι.

Διαβάστε το ρεπορτάζ της Anna Nemtsova στο Atlantic.

3. Η ξηρασία στο Ιράκ φέρνει στο φως μια πόλη ηλικίας 3.400 ετών

Το Ιράκ μάχεται με τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων δεκαετιών. Η έλλειψη βροχοπτώσεων και η κακή διαχείριση των πόρων έχει αφήσει τις κοινότητες που εξαρτώνται από τους ποταμούς Τίγρη και Ευφράτη χωρίς τους αναγκαίους υδάτινους πόρους για την επιβίωση.

Προκειμένου να αποτρέψουν την ξήρανση των καλλιεργειών, οι Αρχές αποστράγγισαν μέρος μιας δεξαμενής του φράγματος της Μοσούλης, στην περιοχή του Κουρδιστάν της χώρας, για να αποτρέψουν την ξήρανση των καλλιεργειών.

Από αυτή την αποξηραμένη περιοχή αναδύθηκε μια αρχαία πόλη, που οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι αποτελεί σημαντική πόλη της αυτοκρατορίας Μιτάνι που χτίστηκε πριν από 3.400 χρόνια.

Τμήματα της πόλης αναδύθηκαν για πρώτη φορά από τα βάθη του εδάφους, κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης ξηρασίας το 2018, ωστόσο είναι η πρώτη φορά που οι ερευνητές και οι ερευνήτριες μπόρεσαν να εξετάσουν μεγάλα τμήματα της πόλης πριν αυτή ξαναβυθιστεί στο νερό.

Διαβάστε για το θέμα στο Smithsonian Magazine.

4. Τουρκία: 38 συλλήψεις για την Πορεία Υπερηφάνειας σε Πανεπιστήμιο της Άγκυρας

Τριανταοχτώ συλλήψεις ήταν το αποτέλεσμα της βίαιης καταστολής της Πορείας Περηφάνιας που διοργανώθηκε φέτος στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο Μέσης Ανατολής στην Άγκυρα. 

Η πορεία ήταν προγραμματισμένη για την Παρασκευή, παρά το γεγονός ότι οι πρυτανικές Αρχές είχαν απαγορεύσει τη διοργάνωση της, προειδοποιώντας, μάλιστα ότι όσοι φοιτητές συμμετάσχουν θα αντιμετωπίσουν κυρώσεις. Η επιστολή του πρύτανη υποστήριζε ότι γίνονται προσπάθειες να παρουσιαστεί το ODTÜ ως το κέντρο αυτών των πορειών και ότι τέτοιες προσπάθειες βλάπτουν το κύρος του πανεπιστημίου.

Η πορεία υπερηφάνειας διοργανώθηκε από την ΛΟΑΤΚΙ οργάνωση Solidarity Club του πανεπιστημίου, η οποία ιδρύθηκε το 2011. Ο σύλλογος, ο οποίος διοργανώνει πορείες υπερηφάνειας στο πανεπιστήμιο από το 2011, δεν είχε μπορέσει να πραγματοποιήσει την πορεία των ομοφυλοφίλων τα τελευταία δύο χρόνια λόγω της πανδημίας Covid-19.

Διαβάστε περισσότερα στο turkishminute.com

5. Βρετανία: Απάνθρωπη αντιμετώπιση αναγνωρισμένων επιζώντων βασανιστηρίων με τάσεις αυτοκτονίας

Σοβαρότατες καταγγελίες για την αντιμετώπιση προσφύγων στη Βρετανία προκύπτουν από ρεπορτάζ του Guardian. 

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το έγκυρο βρετανικό μέσο μετανάστες, οι οποίοι κινδυνεύουν να αυτοκτονήσουν και απειλούνται με απέλαση στη Ρουάντας, παίρνουν οδηγίες να μάθουν ένα μουσικό όργανο ή να δοκιμάσουν να λύσουν sudoku αντί να τους προσφέρεται συμβουλευτική από ειδικούς. 

Συγκεκριμένα, ένας άνδρας, ο οποίος είναι γύρω στα 40 με καταγωγή από την Ανατολική Αφρική κρατείται στο κέντρο απέλασης μεταναστών Colnbrook κοντά στο αεροδρόμιο Heathrow από τότε που έφτασε στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Μάιο με πλοίαριο.  Του έχει επιδοθεί ειδοποίηση για απομάκρυνση στη Ρουάντα από το Υπουργείο Εσωτερικών, με τους δικηγόρους του να έχουν λάβει προθεσμία για να απαντήσουν.

Έχει αναγνωριστεί ότι είναι επιζών από βασανιστήρια κατά την αξιολόγηση από ιατρούς κατά τη διάρκεια της κράτησης, οι οποίοι αναγνώρισαν επίσης ότι κινδυνεύει να αυτοτραυματιστεί ή να αυτοκτονήσει λόγω του σημερινού και παλαιότερου τραύματός του. Ο άνδρας θεωρείται επίσης ύποπτος ότι έχει επιβιώσει από τη σύγχρονη δουλεία και την εμπορία ανθρώπων, την οποία βίωσε πριν πάει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Διαβάστε περισσότερο στον Guardian