Με κοινή επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό, 20 οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και μη κυβερνητικές οργανώσεις, καλούν την ελληνική κυβέρνηση να δώσει τέλος στη λεγόμενη «πολιτική περιορισμού» [containment policy], που παγιδεύει τους αιτούντες άσυλο και τους μετανάστες στα ελληνικά νησιά.
Η εν λόγω πολιτική εξαναγκάζει τους αιτούντες άσυλο και τους μετανάστες που καταφτάνουν στα ελληνικά νησιά να παραμένουν σε συνθήκες συνωστισμού, σε μη ασφαλείς εγκαταστάσεις, γεγονός που δημιουργεί μεγάλες ανησυχίες, με τον χειμώνα να πλησιάζει.
“Εξακολουθεί να τίθεται θέμα ζωής και θανάτου”, επισήμανε η Jana Frey, διευθύντρια του International Rescue Committee στην Ελλάδα. “Δεν υπάρχει καμία απολύτως δικαιολογία για τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα στα νησιά –χιλιάδες άνθρωποι στοιβαγμένοι σε συνωστισμένες και ανεπαρκείς, σε σημείο απελπισίας, εγκαταστάσεις. Δίνουμε μάχη με τον χρόνο. Θα χαθούν ξανά ζωές αυτόν το χειμώνα, αν δεν επιτραπεί στους ανθρώπους να μετακινηθούν, εκουσίως και με οργανωμένο τρόπο προς την ενδοχώρα”.
“Τίποτα δεν δικαιολογεί τoν εγκλωβισμό ανθρώπων σε αυτές τις άθλιες συνθήκες στα νησιά, για άλλον έναν χειμώνα”, επισήμανε η Eva Cossé, ερευνήτρια για την Ελλάδα στη Human Rights Watch. “Η Ελλάδα και τα υπόλοιπα Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλουν να δράσουν επειγόντως, εξαλείφοντας κάθε εμπόδιο που δεν επιτρέπει στους ανθρώπους να λάβουν τη φροντίδα και τη βοήθεια που χρειάζονται στην ηπειρωτική Ελλάδα”.
Έως τις 20 Νοεμβρίου 2017, τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης (hotspots) στη Λέσβο, τη Σάμο και τη Χίο φιλοξενούσαν 7.000 άτομα πάνω από τη χωρητικότητά τους: 10.925 άτομα διαμένουν σε εγκαταστάσεις με χωρητικότητα μόλις 3.924 ατόμων. Χιλιάδες άνθρωποι αναγκάζονται να ζουν σε καλοκαιρινά αντίσκηνα, ουσιαστικά να κοιμούνται στο χώμα, υπό επιδεινούμενες καιρικές συνθήκες.
Αυτός θα είναι ο δεύτερος χειμώνας από την έναρξη εφαρμογής της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, κατά τον οποίο οι αιτούντες άσυλο θα υποχρεωθούν να ζήσουν μέσα σε ακατάλληλες εγκαταστάσεις στα νησιά.
Αξιωματούχοι της ΕΕ και της Ελλάδας προβάλλουν τη Συμφωνία της ΕΕ-Τουρκίας ως δικαιολογία για την πολιτική περιορισμού. Ωστόσο, ο εξαναγκασμός των αιτούντων άσυλο να παραμένουν υπό συνθήκες που παραβιάζουν τα δικαιώματά τους και είναι επιζήμιες για την ευημερία, την υγεία και την αξιοπρέπειά τους είναι αδικαιολόγητος, δήλωσαν οι οργανώσεις. Ως εκ τούτου, οι οργανώσεις απηύθυναν επίσης επιστολές στους πρεσβευτές των κρατών μελών της ΕΕ στην Ελλάδα, προτρέποντας τους να καλέσουν άμεσα την ελληνική Κυβέρνηση να καταργήσει την πολιτική περιορισμού.
Η επιστολή των οργανώσεων βρίσκεται εδώ.
Οι οργανώσεις που συνυπογράφουν την επιστολή είναι οι παρακάτω:
Human Rights Watch, International Rescue Committee, ActionAid, Advocates Abroad, AITΗMA, Διεθνής Αμνηστία, ΑΡΣΙΣ, CARE International, Κάριτας Ελλάς, Danish Refugee Council Greece, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι, Help Refugees, Jesuit Refugee Service, Lesbos Legal Center, OXFAM, Praksis, SolidarityNow, Terre des hommes.