Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και Γιατροί Χωρίς Σύνορα σταματούν τη δράση τους στα hotspots




Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ανακοίνωσε την απόσυρσή της από τα hotspots, τα οποία μετά την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό μετατρέπονται σε κέντρα «αναγκαστικής κράτησης». Η εκπρόσωπος της οργάνωσης Μελίσα Φλέμινγκ σε ενημέρωσή της προς τον Τύπο στις 22 Μαρτίου, στη Γενεύη δήλωσε:

«Την περασμένη Κυριακή, τέθηκαν σε εφαρμογή οι συμφωνηθείσες προβλέψεις ΕΕ και Τουρκίας για την αναχαίτιση της άφιξης προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα και στη συνέχεια στην Ευρώπη. Ξεκινώντας ήδη από το Σάββατο, οι ελληνικές αρχές πραγματοποίησαν την ταχύτατη μεταφορά στα ηπειρωτικά 8.000 προσφύγων και μεταναστών, που είχαν φτάσει στα ελληνικά νησιά πριν από την 20ή Μαρτίου. Αυτό συνέβη για να τους διαχωρίσουν από όσους θα φτάσουν μετά τη συγκεκριμένη ημερομηνία και οι οποίοι θα υπόκεινται στη νέα πολιτική επαναπροώθησης.

Οι αφίξεις στη Λέσβο συνεχίζονται. Από την Κυριακή έχουν φτάσει στο νησί 934 άνθρωποι. Κρατούνται σε ένα κλειστό κέντρο καταγραφής και προσωρινής διαμονής στη Μόρια, στα ανατολικά του νησιού. Οι 880 άνθρωποι που είχαν φτάσει πριν από την Κυριακή φιλοξενούνται περίπου ένα χιλιόμετρο μακριά, στο κέντρο του Καρά Τεπέ, που βρίσκεται υπό την ευθύνη του δήμου και παραμένει μια ανοιχτή δομή.

Η  Ύπατη Αρμοστεία, μέχρις στιγμής υποστήριξε τις αρχές στα λεγόμενα «hotspots» των ελληνικών νησιών, που υποδέχονταν, παρείχαν βοήθεια και κατέγραφαν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Κάτω από τις προβλέψεις της νέας συμφωνίας, αυτοί οι χώροι έχουν μετατραπεί σε κέντρα κράτησης. Κατά συνέπεια και σύμφωνα με την πολιτική μας που αντιτίθεται στην αναγκαστική κράτηση, αναστέλλουμε τη δραστηριότητά μας σε όλα τα κλειστά κέντρα στα νησιά. Αυτό περιλαμβάνει και τις διαδικασίες μεταφοράς των ανθρώπων σε άλλα μέρη.

Παρόλα αυτά, η Ύπατη Αρμοστεία θα είναι παρούσα για να προσφέρει προστασία, να επιτηρεί για τον σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των προσφύγων και να παρέχει πληροφόρηση για ζητήματα δικαιωμάτων και ασύλου. Η Ύπατη Αρμοστεία δεν συμμετέχει στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και δεν θα λάβει μέρος στην κράτηση και την επαναπροώθηση ανθρώπων».

Πρόσθεσε, επίσης, ότι η οργάνωση θα εξακολουθήσει να παρέχει σωστική βοήθεια στις ακτές και να διευκολύνει τη μεταφορά στα νοσοκομεία, όπου χρειάζεται.  Περιγράφοντας, την κατάσταση στα ελληνικά νησιά, τόνισε ότι η εφαρμογή της συμφωνίας ξεκίνησε χωρίς να υπάρχει θεσμική δυνατότητα για την τήρηση των διαδικασιών αίτησης ασύλου και προσεκτικής εξέτασής τους. Όπως χαρακτηριστικά είπε, η αβεβαιότητα κάνει τους νεοαφιχθέντες πρόσφυγες και μετανάστες τρομερά ανήσυχους. Μερικοί ελπίζουν ότι τα σύνορα θα ανοίξουν, άλλοι ξεμένουν από χρήματα. Υπάρχει μια επείγουσα ανάγκη των ανθρώπων για ενημέρωση, ενώ η ελληνική αστυνομία μοιράζει φυλλάδια στα αραβικά και τα περσικά λέγοντάς τους ότι τα σύνορα είναι κλειστά και χρειάζεται να πάνε στα στρατόπεδα, όπου υπάρχουν καλύτερες συνθήκες. Όμως τα υπάρχοντα στρατόπεδα έχουν φτάσει στο μέγιστο της χωρητικότητάς τους.

Στο ίδιο πνεύμα, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σταματούν τη δραστηριότητά τους στο hotspot της Μόριας, ενώ θα συνεχίσουν να παρέχουν βοήθεια στα ανοικτά κέντρα φιλοξενίας και να λειτουργούν κινητές ιατρικές κλινικές στο νησί. Όπως δήλωσε η Μαρί Ελίζαμπεθ Ενγκρ, επικεφαλής του ελληνικού γραφείου της οργάνωσης:

«Πήραμε την εξαιρετικά δύσκολη απόφαση για τον τερματισμό της δράσης μας στη Μόρια, γιατί αν συνεχίζαμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας μέσα στο hotspot, θα γινόμασταν συμμέτοχοι σε ένα σύστημα που θεωρούμε άδικο και απάνθρωπο. Δεν θα επιτρέψουμε η βοήθειά μας να χρησιμοποιηθεί για μια μαζική επιχείρηση απέλασης και αρνούμαστε να είμαστε μέρος ενός συστήματος που δεν έχει καμία σχέση με τις ανθρωπιστικές ανάγκες ή την προστασία των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών».