Γιατί απεργούν οι ηθοποιοί και οι σεναριογράφοι του Χόλυγουντ;

Myke Simon/Unsplash

Με σύνθημα «απαιτούμε σεβασμό», το σωματείο ηθοποιών των ΗΠΑ προκήρυξε απεργία, την Πέμπτη 13 Ιουνίου, ενώνοντας τις δυνάμεις του με τους σεναριογράφους της κινηματογραφικής βιομηχανίας, που ήδη διανύουν την 10η εβδομάδα κινητοποιήσεων. Πρόκειται για μια ιστορική σύγκλιση κινητοποιήσεων, καθώς τα δύο σωματεία έχουν να απεργήσουν ταυτόχρονα από το 1960.


Συντακτική ομάδα pass-world.gr


«Τα μάτια του κόσμου και ιδιαίτερα τα μάτια των εργαζομένων είναι στραμμένα πάνω μας», δήλωσε η Φραν Ντρέσερ, Πρόεδρος του συνδικάτου των ηθοποιών SAG-AFTRA.

«Αυτό που αντιμετωπίζουμε εμείς τώρα, συμβαίνει σε όλους τους τομείς της εργασίας. Όταν οι εργοδότες θέτουν ως προτεραιότητά τους τη Wall Street και την απληστία και ξεχνούν τους βασικούς συντελεστές που κάνουν τη μηχανή να λειτουργεί, υπάρχει πρόβλημα», υπογράμμισε η ίδια σε συνέντευξη Τύπου για την απόφαση του σωματείου να κατέβει σε απεργία.

Η απεργία των ηθοποιών, όπως και αυτή των σεναριογράφων, σχετίζεται με τη διαμάχη για τις αμοιβές τους, όπως επίσης και την προστασία τους από τις επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης και τις υπηρεσίες streaming.

Τα συνδικάτα υποστηρίζουν ότι τα συμβόλαια και οι πληρωμές των ηθοποιών και σεναριογράφων δεν συμβαδίζουν με τον πληθωρισμό και ότι δεν περιέχουν επαρκείς προστατευτικές δικλείδες απέναντι στο streaming αλλά και στην τεχνητή νοημοσύνη, που μιμείται τη δουλειά τους σε κινηματογραφικές και τηλεοπτικές εκπομπές.

Οι διαπραγματεύσεις των συνδικάτων με τα κινηματογραφικά στούντιο ναυάγησαν, καθώς τα αιτήματά τους κρίθηκαν ανεδαφικά από τους παραγωγούς.

Τα σωματεία δεν δέχονται τον ισχυρισμό των στούντιο ότι δεν μπορούν να προβούν σε αυξήσεις και καλύερους όρους συμβολαίων, με τη δικαιολογία ότι η βιομηχανία τώρα ανακάμπτει από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού.

«Δεν μπορείτε να υπάρξετε χωρίς εμάς!», είπε η Ντρέσερ στην ομλία της, σημειώνοντας ότι τα στούντιο «επικαλούνται ότι αντιμετωπίζουν φτώχεια, ότι χάνουν χρήματα δεξιά και αριστερά, την ώρα που δίνουν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στους διευθύνοντες συμβούλους τους».

Το σωματείο SAG-AFTRA, αριθμεί 160.000 μέλη, και στις τάξεις του περιλαμβάνονται πολλοί κινηματογραφικοί αστέρες, μεταξύ των οποίων ο Τομ Κρουζ, η Αντζελίνα Τζολί και ο Τζόνι Ντεπ.

Ήδη μεγάλα ονόματα, όπως η Μέριλ Στριπ, η Τζένιφερ Λόρενς, ο Μπεν Στίλερ και ο Κόλιν Φάρελ, έχουν ταχθεί δημοσίως υπέρ της απεργίας.

Ωστόσο, όπως δήλωσε στο Al Jazeera  ο δικηγόρος στη βιομηχανία του θεάματος Τζόναθαν Χέντελ, «αυτή η απεργία δεν έχει να κάνει με το να εξασφαλίσει περισσότερα χρήματα σε ανθρώπους που έχουν ήδη εκατομμύρια».

Οι κορυφαίοι σταρ δεν πρόκειται να κερδίσουν οικονομικά από την απεργία, καθώς τα ατομικά συμβόλαια που διαπραγματεύονται οι ατζέντηδες τους με τα στούντιο ξεπερνούν κατά πολύ τα ελάχιστα συνδικαλιστικά όρια για τα οποία δίνεται μάχη. Ωστόσο, η υποστήριξή τους στην απεργία κρίνεται ότι μπορεί να ενισχύσει τη δυναμική των κινητοποιήσεων.

Οι επιπτώσεις στην κινητογραφική βιομηχανία

Όπως αναφέρεται σε διεθνή μέσα, η απεργία των σεναριογράφων, που ξεκίνησε ήδη από τις αρχές Μαΐου έχει ήδη επιβραδύνει την κινηματογραφική παραγωγή. Με τους ηθοποιους να κατεβαίνουν και εκείνοι σε κινητοποιήσεις, οι μόνες παραγωγές με έδρα τις ΗΠΑ που μπορούν να συνεχίσουν είναι οι σαπουνόπερες –οι οποίες έχουν διαφορετική σύμβαση–, τα ριάλιτι και τα τηλεπαιχνίδια.

Τα στούντιο είναι πιθανόν να αρχίσουν να βλέπουν σύντομα τις επιπτώσεις, καθώς η διάρκεια της απεργίας μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη κινηματογραφικών κυκλοφοριών.

Για αυτό και ορισμένα μεγάλα στούντιο του Χόλιγουντ, όπως η Disney, έχουν ήδη αναπροσαρμόσει τα χρονοδιαγράμματα των κυκλοφοριών τους, κατανέμοντάς τις σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Krists Luhaers/Unsplash

Η απεργία ορίζει επίσης ότι τα μέλη του σωματείου δεν μπορούν να προωθήσουν τηλεοπτικές και κινηματογραφικές ταινίες, πράγμα που σημαίνει ότι οι πρεμιέρες και τα σημαντικά φεστιβάλ κινηματογράφου του φθινοπώρου, όπως η Βενετία και το Τορόντο, θα επηρεαστούν, εκτός αν λήξει νωρίτερα η απεργία.

Η Πρόεδρος της SAG-AFTRA δήλωσε ότι η διάρκεια της απεργίας εξαρτάται από το κατά πόσο η εργοδοτική πλευρά είναι πρόθυμη να συνομιλήσει με τους ηθοποιούς «με έναν κανονικό τρόπο που να τιμά αυτό που κάνουμε».

Σχεδόν το 98% των ψηφοφόρων του σωματείου ηθοποιών είχε στηρίξει την εξουσιοδότηση για απεργία σε ψηφοφορία που έγινε τον Ιούνιο.

«Επιδιώκουμε να διασφαλίσουμε ότι η υποκριτική μπορεί να είναι μια βιώσιμη επιλογή καριέρας για τους ανθρώπους, όχι μόνο για τις 100 πιο αναγνωρίσιμες διασημότητες στον κόσμο, αλλά για ολόκληρο τον μεγάλο πληθυσμό των μελών μας», δήλωσε στους New York Times ο Ντάνκαν Κραμπτρι-Άιρλαντ, εθνικός εκτελεστικός διευθυντής και επικεφαλής διαπραγματευτής της SAG-AFTRA.

«Θα πρέπει να είναι σε θέση να βγάζουν τα προς το ζην και, ξέρετε, να πληρώνουν υποθήκη ή ενοίκιο όπως όλοι οι άλλοι», συμπλήρωσε.

Πηγές: Al Jazeera, Common Dreams

Διαβάστε επίσης:

Σωματείο εργαζομένων Google: «Έχουμε ευθύνη για την τεχνολογία που φέρνουμε στον κόσμο»