Μινεσότα: Οργή για την αθώωση του αστυνομικού που σκότωσε τον Φιλάντο Καστίλ
18 άνθρωποι συνελήφθησαν στην αμερικανική πόλη St Paul της Μινεσότα, κατά τη διάρκεια μαζικής διαμαρτυρίας που ξέσπασε μετά την αθώωση ενός αστυνομικού, ο οποίος πριν από ένα χρόνο πυροβόλησε και σκότωσε έναν αφροαμερικανό άνδρα.


Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το Καπιτώλιο της Μινεσότα, διαμαρτυρόμενοι για την αθώωση του αστυνομικού Ζερόνιμο Γιάνεζ, κατηγορούμενου για τον θάνατο του Φιλάντο Καστίλ. Ο αστυνομικός αντιμετώπιζε κατηγορίες για ανθρωποκτονία, καθώς το περασμένο καλοκαίρι είχε πυροβολήσει επανειλημμένως τον Καστίλ, χωρίς προφανή λόγο.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν αρχικά στο Καπιτώλιο το βράδυ της Παρασκευής, ενώ στη συνέχεια ορισμένοι από αυτούς προχώρησαν σε μπλοκάρισμα της κυκλοφορίας στον κεντρικό αυτοκινητόδρομο της πόλης, για περίπου δύο ώρες. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι προχώρησε σε συλλήψεις, αφού πρώτα είχε καλέσει τρεις φορές τους διαδηλωτές να σταματήσουν την παρακώλυση της κυκλοφορίας.

Η δολοφονία του Καστίλ

Το περιστατικό της δολοφονίας του Καστίλ καταγράφηκε μέσω ενός βίντεο που ανέβασε στο facebook live η σύντροφός του, δευτερόλεπτα αμέσως μετά τους πυροβολισμούς. Στο βίντεο φαίνεται ο Καστίλ να αιμορραγεί μέχρι θανάτου στη θέση του οδηγού. Ο θάνατός του προκάλεσε οργή κατά της αστυνομίας, καθώς θεωρήθηκε ότι τα κίνητρα του αστυνομικού ήταν ρατσιστικά.

Στο βίντεο που αναρτήθηκε δεν φαίνεται τι ακριβώς συνέβη πριν τους πυροβολισμούς. Αυτό επέτρεψε στους ενόρκους να βασιστούν σε όσα ισχυρίστηκε ο αστυνομικός Γιανέζ και να τον αθωώσουν, απαλλάσσοντάς τον από τις κατηγορίες.

Ο Γιανέζ κατέθεσε ότι ο Καστίλ, εργαζόμενος σε σχολική καφετέρια, επιχείρησε να βγάλει όπλο όταν αυτός τον σταμάτησε για έλεγχο στο αυτοκίνητο. Ισχυρίστηκε, επίσης, ότι φοβήθηκε για τη ζωή του και ότι θεώρησε τον Καστίλ ύποπτο για ληστεία.

castile-protests-jpg-size-custom-crop-1086x725

Ο Καστίλ, αποδεδειγμένα, πρόλαβε να δηλώσει στον Γιανέζ την ύπαρξη ενός νόμιμα καταγεγραμμένου όπλου στο αυτοκίνητο: «Κύριε, πρέπει να σας πω ότι έχω ένα πυροβόλο όπλο εντός του αυτοκινήτου», φέρεται να είπε στον Γιανέζ.

Η σύντροφος του Καστίλ, Ντάιαμοντ Ρέινολντς και 4 ετών κόρη της, βρίσκονταν, επίσης, στο αυτοκίνητο όταν εξελισσόταν το περιστατικό.

Ο αστυνομικός ζήτησε από τον Καστίλ να μην βγάλει το όπλο και δευτερόλεπτα αργότερα πυροβόλησε επτά φορές ενώ το θύμα παρέμενε καθισμένο στη θέση του οδηγού. Η Ρέινολντς κατέθεσε ότι ο Καστίλ προσπαθούσε  να βγάλει το πορτοφόλι του.

Ο Γιάνες είπε ότι φοβόταν για την ασφάλειά του και σκέφτηκε ότι o Καστίλ επιχείρησε να βγάλει όπλο. Το ίδιο είχε επικαλεστεί και κατά τη διάρκεια της προανακριτικής διαδικασίας, ωστόσο ο εισαγγελέας τον παρέπεμψε σε δίκη λέγοντας ότι «η επίκληση του φόβου ήταν αναίτια».

«Είμαι παρά πολύ θυμωμένη αυτή τη στιγμή. Το σύστημα συνεχίζει να υποτιμά τους μαύρους», είπε η μητέρα του Καστίλ στους δημοσιογράφους, αμέσως μετά το τέλος της δίκης.

Η δικηγόρος της οικογένειας υποστήριξε ότι υπήρξε ένας «τραγικός και τραγικά αχρείαστος θάνατος» και συμπλήρωσε: «αυτή η υπόθεση θα έπρεπε να είχε διαφορετικό τέλος. Ο Καστίλ δεν είχε καν ποινικό μητρώο.»

Τέλος, ακτιβιστές υπέρ των δικαιωμάτων της αφροαμερικανικής κοινότητας εκφράζουν το θυμό και την απογοήτευσή τους για την απόφαση: «Η υπόθεση ήταν πεντακάθαρη. Η απόφαση των ενόρκων δείχνει ότι υπάρχουν πολύ σοβαρά προβλήματα ρατσισμού σε αυτή τη χώρα», είπε στους συγκεντρωμένους δημοσιογράφους μέλος του Συμβουλίου Αμερικανικό-Ισλαμικών Σχέσεων.