Mέσα σε λίγα χρόνια το 1% των πλουσίων θα κατέχει τα 2/3 του παγκόσμιου πλούτου




Νέα μελέτη καταδεικνύει ότι μέχρι το 2030 περισσότερα από τα 2/3 του παγκόσμιου πλούτου θα ανήκουν στο πλουσιότερο 1% του πληθυσμού.

Σύμφωνα με τα συγκλονιστικά ευρήματα της νέας αυτής μελέτης, που πραγματοποιήθηκε από την House of Commons Library του Ηνωμένου Βασιλείου, εάν η τάση που ξεκίνησε με την οικονομική κρίση του 2008 συνεχιστεί, μέσα στα επόμενα δώδεκα χρόνια το 1% των πλουσιότερων ανθρώπων θα κατέχουν το 64% του παγκόσμιου πλούτου.

Το διευρυνόμενο χάσμα ανάμεσα στο 1% των πλουσιότερων και τον υπόλοιπο πληθυσμό έγινε αντικείμενο του κινήματος Occupy Wall Street, το οποίο ξεκίνησε το 2011, χρησιμοποιώντας το σύνθημα «είμαστε το 99%».

Η έρευνα καταγράφει ότι ο πλούτος των πλουσιότερων ανθρώπων αυξάνεται κάθε χρόνο κατά 6%, ξεπερνώντας το ποσοστό του 3% που καταγράφει ο υπόλοιπος πληθυσμός, και προκαλώντας μια διαρκή τάση συγκέντρωσης του πλούτου προς τα ανώτερες οικονομικές κατηγορίες.

Η έρευνα γνώμης που συνόδευσε την αρχική μελέτη κατέγραψε ότι στην πλειονότητά τους οι άνθρωποι εκφράζουν δυσφορία για την οικονομική ανισότητα, με το 34% του δείγματος να δηλώνει ότι οι υπερ-πλούσιοι θα έχουν μεγαλύτερη εξουσία μέχρι το 2030, και το 28% να θεωρεί ότι αυτό το κομμάτι του πληθυσμού θα είναι πιο ισχυρό και από τις κυβερνήσεις.

Περισσότεροι από 4 στους 10 ερωτηθέντες δήλωσαν ότι ανησυχούν ότι η αυξανόμενη ανισότητα των εισοδημάτων θα οδηγήσει σε διαφθορά ή αλλιώς σε φαινόμενα όπου οι «υπερβολικά πλούσιοι θα είναι σε θέση να ασκούν αθέμιτη επιρροή στην κυβερνητική πολιτική».

Από το 2008, τα περιουσιακά στοιχεία του πλουσιότερου 1% αυξάνονται με διπλάσιο ρυθμό σε σχέση με το υπόλοιπο 99% του πληθυσμού. Αν αυτή η τάση συνεχιστεί, το 2030 το 1% θα κατέχει 305 τρισεκατομμύρια δολάρια έναντι 139 τρισεκατομμυρίων που κατέχει σήμερα.

Όπως αναφέρει ο Guardian:

«Η έρευνα έγινε μετά από παραγγελία του Λίαμ Μπάιρν, πρώην υπουργού των Εργατικών, ως μέρος μιας προσπάθειας βουλευτών, ακαδημαϊκών, επαγγελματιών, συνδικαλιστών και της κοινωνίας των πολιτών να καταγράψουν το πρόβλημα.

Η ελπίδα είναι ότι θα δημιουργηθεί πίεση για παγκόσμια κινητοποίηση στη Σύνοδο των G20, τον Νοέμβριο, στο Μπουένος Άιρες. Ο Μπάιρν, ο οποίος οργάνωσε το πρώτο παγκόσμιο συνέδριο για την ισότιμη ανάπτυξη, στο πλαίσιο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, σημειώνει ότι η παγκόσμια ανισότητα «είναι αυτή τη στιγμή σε σημείο κορύφωσης».

«Αν δεν κάνουμε βήματα στην κατεύθυνση της επαναθεμελίωσης των κανόνων με βάση τους οποίους λειτουργούν οι οικονομίες, τότε καταδικάζουμε τον εαυτό μας σε ένα μέλλον το οποίο θα είναι παντοτινά άνισο», σημειώνει ο Μπάιρν, προσθέτοντας ότι «αυτό είναι ηθικά λάθος αλλά και οικονομικά καταστροφικό, καθώς δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια νέα έξαρση της αστάθειας, της διαφθοράς και της φτώχειας».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο Common Dreams, στις 7 Απριλίου 2018.