Μεγάλο ιστορικό επίτευγμα σημείωσε τη δεύτερη μέρα του 2019 η Κίνα , καθώς έγινε η πρώτη χώρα που καταφέρνει να «αγγίξει» τη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού.
Το ρομποτικό σκάφος του Πεκίνου Chang’e-4, το οποίο είχε εκτοξευθεί στις 7 Δεκεμβρίου με έναν πύραυλο Long March-3B, κατάφερε να προσεληνωθεί χθες στη λεγόμενη “σκοτεινή” πλευρά της Σελήνης, η οποία είναι μόνιμα αόρατη από τη Γη.
Πρόκειται για μια μεγάλη τεχνολογική επιτυχία, καθώς στο παρελθόν αμερικανικές και ρωσικές αποστολές είχαν καταφέρει να φτάσουν μόνο στη μπροστινή, ορατή από τη Γη πλευρά, ενώ το 1962, το σκάφος Ranger 4 της NASA είχε συντριβεί σε αντίστοιχη επιχείρηση.
Η «Luna Incognita», στην πραγματικότητα δεν είναι σκοτεινή, αφού δέχεται το φως του Ήλιου, όταν το φεγγάρι βρίσκεται ανάμεσα στη Γη και στο μητρικό άστρο μας.
Η Εθνική Υπηρεσία Διαστήματος της Κίνας (CNSA) ξεκίνησε το διαστημικό πρόγραμμά της για τη Σελήνη με καθυστέρηση περίπου τριών δεκαετιών, αφότου οι ΗΠΑ και η Σοβιετική Ένωση είχαν πλέον σταματήσει τις δικές τους αποστολές «Απόλλων» και «Λούνα» αντίστοιχα.
Congratulations to China’s Chang’e-4 team for what appears to be a successful landing on the far side of the Moon. This is a first for humanity and an impressive accomplishment! pic.twitter.com/JfcBVsjRC8
— Jim Bridenstine (@JimBridenstine) 3 Ιανουαρίου 2019
Το πρώτο κινεζικό σκάφος Chang’e-1, που έλαβε το όνομά του από την αρχαία κινέζικη θεότητα του φεγγαριού, εκτοξεύθηκε το 2007 και αφού τέθηκε σε τροχιά και χαρτογράφησε τη Σελήνη, συνετρίβη πάνω της το 2009. Ακολούθησε το Chang’e-2, το 2010, το οποίο επίσης τέθηκε σε τροχιά γύρω από τον δορυφόρο και μετά στάλθηκε στα βάθη του διαστήματος. Το 2013, το Chang’e-3 υπήρξε το πρώτο σκάφος που προσεληνώθηκε μετά το σοβιετικό Λούνα-24 το 1976. Για πρώτη φορά, μάλιστα, ένα μικρό κινεζικό ρόβερ, το Yutu, ήταν εφοδιασμένο με ένα ραντάρ που μπόρεσε να μελετήσει όχι μόνο την επιφάνεια, αλλά και το υπέδαφος του φεγγαριού.
Στόχος της κινέζικης κυβέρνησης είναι η χώρα να καταφέρει μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 2030 να στείλει αστροναύτες στο φεγγάρι, καθώς το Πεκίνο επιδεικνύει σοβαρό επιστημονικό και πολιτικό ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στο διάστημα, στην προσπάθειά του να εξελιχθεί σε μια νέα παγκόσμια υπερδύναμη.
Την ίδια ώρα, φαίνεται ότι σε εξέλιξη βρίσκεται ένας σύγχρονος «πόλεμος των άστρων», μετά την εντολή του Ντόναλντ Τραμπ να θέσουν οι ΗΠΑ σε εφαρμογή ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που περιλαμβάνει μέσα στην επόμενη δεκαετία τη δημιουργία επανδρωμένου τροχιακού σταθμού γύρω από τη Σελήνη, αλλά και μια πιο μόνιμη παρουσία αστροναυτών πάνω στο φεγγάρι. Παράλληλα, Ευρώπη, Ρωσία, Ινδία και Ιαπωνία κάνουν επίσης σχεδιασμούς για την παρουσία τους στη Σελήνη, ενώ ανοικτό παραμένει το ερώτημα κατά πόσο οι χώρες αυτές θα προχωρήσουν σε συνεργασίες ή θα αναπτυχθεί ένας διαστημικός ανταγωνισμός.
Διαβάστε επίσης:
Μια «θύελλα» από μικροσκοπικούς δορυφόρους γύρω από τον πλανήτη Δία