«Ανοίξτε τα λιμάνια για τους μετανάστες»: Αντίσταση στον Σαλβίνι από δημάρχους στην Ιταλία




Μεγάλες αντιδράσεις από τους δημάρχους μεγάλων πόλεων της Ιταλίας προκάλεσε ένα νομοσχέδιο του υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι.

«Απάνθρωπος» και «αντισυνταγματικός» είναι ορισμένες από τις κατηγορίες που εκτοξεύουν οι δήμαρχοι κατά του νόμου Σαλβίνι, ο οποίος αντιμετωπίζει με μεγάλη σκληρότητα πρόσφυγες και μετανάστες.

Από την πλευρά του, ο Ματέο Σαλβίνι επιμένει να μην δέχεται στην Ιταλία δύο πλοία γερμανικών κυβερνητικών οργανώσεων με 49 μετανάστες. Ο Πάπας Φραγκίσκος, στην προσευχή του για τα Θεοφάνεια, ζήτησε να γίνουν δεκτοί οι πρόσφυγες στα ιταλικά λιμάνια, ενώ ήδη οι δήμαρχοι Νάπολης και Παλέρμο ανακοίνωσαν ότι συμφωνούν να υποδεχθούν και να φιλοξενήσουν τους πρόσφυγες.

Υπό τη συμβολική σημαία του Παλέρμο, το σκάφος της οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων Mediterranea, προμηθεύει τα δυο πλοία των ΜΚΟ με τους 49 πρόσφυγες με νερό, τρόφιμα και φάρμακα. «Αλλά οι δήμαρχοι δεν έχουν τη δύναμη να ανοίξουν τα λιμάνια», δήλωσε ο δήμαρχος του Παλέρμο, Λεολούκα Ορλάντο στη γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Διαβάστε επίσης: Μεσόγειος: Τα πιο θανατηφόρα σύνορα

Ο Ορλάντο ήταν ο πρώτος που σήκωσε τη σημαία της αντίστασης, καλώντας τους  δημοτικούς υπαλλήλους του να παρακούσουν τους νέους κανόνες της μεταναστευτικής πολιτικής και να συνεχίσουν σύμφωνα με τον προηγούμενο νόμο, προχωρώντας σε μια πράξη πολιτικής ανυπακοής. Ο νόμος Σαλβίνι παραβιάζει «το ιταλικό σύνταγμα και τα ανθρώπινα δικαιώματα », λέει ο Ορλάντο.

Δεκάδες δήμαρχοι σε όλη την Ιταλία έχουν συνταχθεί με τον συνάδελφό τους Ορλάντο, μεταξύ των οποίων οι δήμαρχοι μεγάλων πόλεων όπως η Νάπολη, το Μιλάνο και η Φλωρεντία.

Η απάντηση του Ματέο Σαλβίνι δεν άργησε. «Θέλεις να παρακούσεις; Δεν θα σου στείλω τον στρατό», απάντησε στον Σικελό δήμαρχο σε βίντεο που ανήρτησε στο Facebook, αναγγέλλοντας πως θα μεταβεί προσεχώς στο Παλέρμο για να «παραδώσει στους πολίτες μια βίλα με θέα στη θάλασσα που κατασχέθηκε από έναν μαφιόζο».

Ο Ματέο Σαλβίνι υιοθέτησε τον Νοέμβριο ένα αμφιλεγόμενο νομοθετικό διάταγμα το οποίο σκλήρυνε πολύ την πολιτική της Ιταλίας στο θέμα της μετανάστευσης. Το κύριο μέτρο του διατάγματος αυτού είναι η κατάργηση των αδειών παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους κ οι οποίες χορηγούνταν μέχρι τώρα σε ευάλωτα πρόσωπα -οικογένειες ή γυναίκες μόνες με παιδιά, θύματα ψυχικού τραυματισμού στη διάρκεια του πλου τους προς την Ιταλία.

Εν τω μεταξύ, αφόρητη χαρακτηρίζει την  κατάσταση για τους 49 μετανάστεςπου παραμένουν αποκλεισμένοι στα πλοία ΜΚΟ, στα ανοικτά της Μάλτας, ο καπετάνιος του πλοίου, μιλώντας μέσω τηλεφωνικής σύνδεσης σε συνέντευξη τύπου.  “Ορισμένοι σταμάτησαν να τρώνε και άλλοι έχουν αφυδατωθεί”, είπε, μεταξύ άλλων, ο καπετάνιος του Sea-Watch 3.