Σ. Αραβία: Ενημέρωση για διαζύγιο με sms
Σε ισχύ βρίσκεται από την Κυριακή 6 Ιανουαρίου ο νέος κανονισμός στη Σαουδική Αραβία , βάσει του οποίου προβλέπεται ότι οι γυναίκες θα ενημερώνονται με γραπτό μήνυμα για την απόφαση του δικαστηρίου σχετικά με το αίτημα του συζύγου τους για έκδοση διαζυγίου.

Η κυβέρνηση της χώρας έλαβε αυτή την απόφαση, καθώς υπήρχαν πολλές καταγγελίες για μη ενημέρωση των γυναικών για τις αποφάσεις των δικαστηρίων. Έτσι, οι γυναίκες θα έχουν τη δυνατότητα να διεκδικούν τα δικαιώματα που προκύπτουν από τις σχετικές αποφάσεις, όπως τη διατροφή.

«Οι γυναίκες (…) θα ενημερώνονται για κάθε αλλαγή σχετικά με την οικογενειακή τους κατάσταση μέσω ενός SMS», επισήμανε το υπουργείο Δικαιοσύνης σε ένα δελτίο τύπου, όπως μετέδωσε το ενημερωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Al-Ekhbariya κι άλλα τοπικά ΜΜΕ. «Οι γυναίκες στο βασίλειο θα μπορούν να ενημερώνονται για τα έγγραφα που σχετίζονται με τη διακοπή του συμβολαίου γάμου τους μέσω του ιστότοπου του υπουργείου», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση. Ωστόσο οι γυναίκες θα εξακολουθούν να υπόκεινται στους νόμους περί αρσενικής κηδεμονίας.

Η Σαουδική Αραβία ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο διαδικασία εκσυγχρονισμού του δικανικού της συστήματος προς την κατεύθυνση της ισότητας των φύλων. Αν και έχει πολύ δρόμο να διανύσει ακόμα, μέσα σε αυτό τον χρόνο έχει, μεταξύ άλλων, επιτραπεί η οδήγηση στις γυναίκες, νόμος που θεωρήθηκε μεγάλη νίκη του γυναικείου κινήματος στη χώρα.

Το επόμενο βήμα ήταν να επιτρέψουν στις γυναίκες να παρακολουθούν ποδοσφαιρικούς αγώνες, δραστηριότητα που μέχρι πρότινος φάνταζε ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Κάτι αντίστοιχο έγινε και με την κατάργηση του νόμου που απαγόρευε στις γυναίκες, παρά τα προσόντα τους, να διεκδικούν θέσεις εργασίας.

Παρ’ όλα αυτά οι γυναίκες, χωρίς την έγκριση των ανδρών,  δεν μπορούν ακόμα να κάνουν αίτηση για διαβατήριο, ταξίδι στο εξωτερικό, άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού, έναρξη επιχείρησης και χειρουργική επέμβαση αν δεν προκύπτει σοβαρός λόγος υγείας.

Διαβάστε επίσης: Σούπερ Καπ Ιταλίας: Θέσεις μόνο για άνδρες