Την Παρασκευή 29 Μαΐου θα παρουσιαστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το σχέδιο «συγκέντρωση τεχνολογιών» για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού Covid-19.
Όπως εξηγεί ο Πάνος Παπαδόπουλος, ο οποίος διετέλεσε διευθυντής του γραφείου του τέως υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, το σχέδιο προτάθηκε από την Κόστα Ρίκα, στηρίχθηκε από τη Χιλή και προβλέπει τη δημιουργία ενός παγκόσμιου φορέα με επικεφαλής τον ΠΟΥ, ο οποίος θα αγοράσει, πληρώνοντας το ερευνητικό κόστος, τις πατέντες των προϊόντων που αφορούν τον covid-19.
Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει ο ΠΟΥ, σκοπός είναι να διαθέσει τις πατέντες δωρεάν προς κάθε ενδιαφερόμενο (κυρίως κράτη), προκειμένου να παραχθούν εγκαίρως και κυρίως σε προσιτές τιμές όλα τα κατάλληλα προϊόντα (εμβόλια, φάρμακα) για την αντιμετώπιση του ιού.
«Η πρότασή μας βασίζεται στην αλληλεγγύη», δήλωσε ο Πρόεδρος της Κόστα Ρίκα στις 15 Μαΐου, μιλώντας για το σχέδιο. «Πρόκειται για μια έκκληση αλληλεγγύης για δράση στα κράτη μέλη, στον ακαδημαϊκό χώρο, σε εταιρείες, ερευνητικά ιδρύματα και οργανισμούς συνεργασίας, με βάση την παγκόσμια κοινωνική ευθύνη, σε εθελοντική βάση, προωθώντας περισσότερες παγκόσμιες μη αποκλειστικές εθελοντικές άδειες».
«Πρέπει να απελευθερώσουμε την πλήρη δύναμη της επιστήμης, χωρίς προειδοποιήσεις ή περιορισμούς, για να προσφέρουμε καινοτομίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και να ωφελήσουν όλους, παντού, ταυτόχρονα», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Δρ. Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.
«Τα παραδοσιακά μοντέλα της αγοράς δεν μπορούν να αποδώσουν στην απαιτούμενη κλίμακα για να καλύψουν ολόκληρο τον κόσμο. Η αλληλεγγύη εντός και μεταξύ των χωρών και του ιδιωτικού τομέα είναι απαραίτητη εάν θέλουμε να ξεπεράσουμε αυτές τις δύσκολες στιγμές», κατέληξε.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα παρουσιάσει επίσημα το σχέδιο στις 29 Μαΐου, το οποίο ήδη αντιμετωπίζει τις αντιδράσεις χωρών όπως οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία.