Σε έναν κόσμο που θερμαίνεται οι εποχές των πυρκαγιών επιμηκύνονται

Malachi Brooks/Unsplash

Οι καταστροφικές πυρκαγιές που μαίνονται τις τελευταίες μέρες στον Καναδά έχουν οδηγήσει στην καταστροφή τεράστιων εκτάσεων γης, δημιουργώντας παράλληλα νέφη καπνού που κάνουν να ασφυκτιούν μέχρι και τους κατοίκους στις βορειοανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ. Εν τω μεταξύ, όπως σημειώνει νέα έρευνα του περιβαλλοντικού ινστιτούτου Climate Central η υπερθέρμανση του πλανήτη οδηγεί σε επιμήκυνση των περιόδων των πυρκαγιών και σε αύξηση της έντασής τους.


Συντακτική ομάδα pass-world


Στον Καναδά, όπως και σε άλλες χώρες του κόσμου, οι πυρκαγιές τείνουν πλέον να θεωρούνται κομμάτι της νέας περιβαλλοντικής πραγματικότητας. Ένας κλιματικός ρεαλισμός που ενδεχομένως αποτυπώνει και τις χαμηλές προσδοκίες που διαμορφώνονται ως προς τις πολιτικές αύξησης της ανθεκτικότητας του πλανήτη.

Με την κλιματική αλλαγή να καλπάζει, οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο στόχος του περιορισμού της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά όρια, όπως αποτυπώνεται στη Συμφωνία του Παρισιού, απομακρύνεται.

Μια από τις χειρότερες περιόδους πυρκαγιών για τον Καναδά

O Καναδάς είναι από εκείνες τις χώρες για τις οποίες οι πυρκαγιές έχουν μετατραπεί σε συνήθη φαινόμενα.

Ωστόσο, αυτό το οποίο είναι ασυνήθιστο είναι η έκταση των φετινών πυρκαγιών, οι οποίες αναπτύχθηκαν όχι μόνο τις δυτικές αλλά και τις ανατολικές περιοχές της χώρας, καίγοντας περίπου 3,3 εκατομμύρια εκτάρια γης. Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, ο Καναδάς πρόκειται να καταγράψει φέτος τη χειρότερη εποχή πυρκαγιών στην ιστορία του.

Όπως εξηγεί ο περιβαλλοντικός ακτιβιστής Bill McKibben, στο Common Dreams, ο ζεστός και ξηρός καιρός, απόρροια της κλιματικής αλλαγής, οδήγησε σε αυτή την επέκταση των πυρκαγιών από τις δυτικές στις ανατολικές περιοχές του Καναδά.

«Μέχρι τα τέλη Μαΐου και τις αρχές Ιουνίου, ο επικίνδυνος καιρός πυρκαγιάς επεκτάθηκε στα υγρότερα κλίματα του Οντάριο και του Κεμπέκ, ακόμη και στις καναδικές ατλαντικές Πολιτείες, καθώς τα καταπράσινα δέντρα και χόρτα έχουν γίνει ξηρά εν μέσω έντονης ξηρασίας και ζέστης», σημείωνε ίδιος.

Παράλληλα, οι συνέπειες για τις γειτονικές περιοχές και ιδιαίτερα για τις βορειοανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ ήταν οδυνηρές, με τον αέρα σε κεντρικές τους πόλεις να καταγράφει ποσοστά μόλυνσης, πρωτόγνωρα εδώ και δεκαετίες.

Ο τοξικός καπνός που κάλυψε την Τετάρτη τη Νέα Υόρκη και οδήγησε τις Αρχές να ζητήσουν από τους πολίτες να μείνουν μέσα στο σπίτι τους αποδεικνύει για ακόμη μια φορά πόσο διασυνδεδεμένος είναι ο πλανήτης.

Mike Newbry/Unsplash

Μακρύτερες και εντονότερες περίοδοι πυρκαγιών

Η καταστροφή των οικοσυστημάτων δεν έχει τοπικές, αλλά παγκόσμιες επιπτώσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, η νέα έκθεση του περιβαλλοντικού ινστιτούτου Climate Central δείχνει ότι μέσα σε περίοδο 50 ετών, από το 1973 έως το 2022, οι περίοδοι των πυρκαγιών επιμηκύνονται και εντείνονται.

Συγκεντρώνοντας δεδομένα από 476 μετεωρολογικούς σταθμούς για την αξιολόγηση των τάσεων σε 245 σημεία των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια των τελευταίων 50 ετών, η Έκθεση δείχνει ότι σε ορισμένα τμήματα της χώρας, αυξάνεται κατά δύο μήνες η περίοδος των πυρκαγιών και σε όλες τις περιοχές της χώρας αυξάνεται η πιθανότητα πιο ακραίου χαρακτήρα τους.

«Τουλάχιστον τα δύο τρίτα της ραγδαίας έντασης συνθηκών πυρκαγιάς στις δυτικές ΗΠΑ τις τελευταίες δεκαετίες μπορεί να αποδοθεί στην ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή», αναφέρει η έκθεση.

Ένα επικίνδυνα θερμό έτος

Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα πριν από κάποιους μήνες ο κλιματολόγος James Hansen και οι συνεργάτες του στο Ινστιτούτο Γης του Πανεπιστημίου Κολούμπια ότι ο κομβικός για τη ρύθμιση του παγκόσμιου κλίματος ωκεάνιος κύκλος, γνωστός ως ENSO, θα μεταβεί σύντομα από την κατάσταση  La Niña στην κατάσταση El Niño.

H Niña διατηρεί τις θερμοκρασίες σχετικώς κάτω από τον τρέχοντα μέσο όρο τους, ενώ η Niñο τις ανεβάζει.

Παρά το γεγονός ότι η πρόβλεψη του Hansen τοποθετούσε αυτή την αλλαγή νωρίτερα από υπόλοιπους επιστήμονες, η μετάβαση στο πρότυπο El Niñο το αργότερο μέχρι το φθινόπωρο θεωρείται πλέον από πολλούς αρκετά πιθανή, σύμφωνα με τον Nick Gottlieb στο Canadian Dimension.

Magdalena Kula Manchee/Unsplash

«Αυτό που είναι σαφές, είτε ο Hansen αποδειχθεί σωστός είτε όχι, είναι ότι το τρέχον έτος θα είναι επικίνδυνα θερμό. Το ίδιο και το επόμενο. Και το μεθεπόμενο. Και σε λίγο καιρό, θα ζήσουμε μια χρονιά όπου οι παγκόσμιες επιφανειακές θερμοκρασίες θα είναι, κατά μέσο όρο, άνω του 1,5 βαθμού Κελσίου θερμότερες από ό,τι ήταν πριν από 150 χρόνια», επισημαίνει ο Nick Gottlieb.

«Ζούμε, αυτή τη στιγμή, σε ένα επικίνδυνα θερμό κλίμα. Αυτό σημαίνει δύο πράγματα: πρώτον, ότι η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή –οι αποφάσεις υποδομών και χάραξης πολιτικής για τον μετριασμό της βλάβης που προκαλεί το νέο, διαρκώς θερμαινόμενο κλίμα μας– δεν είναι κάποιο μακρινό ζήτημα. Πρέπει να προετοιμαστούμε για το επόμενο πρωτοφανές κύμα καύσωνα, πλημμύρας, πυρκαγιάς ή ανεμοθύελλας σαν να πρόκειται να έρθει αυτό το καλοκαίρι – γιατί μπορεί κάλλιστα να έρθει», σημειώνει.

«Δεύτερον, και πιο θεμελιώδες, σημαίνει ότι δεν έχει απομείνει κανένα περιθώριο ασφαλείας, αν υπήρξε ποτέ», καταλήγει ο ίδιος.

Διαβάστε επίσης:

Περιβαλλοντικοί Πρόσφυγες: Μια απειλούμενη ομάδα χωρίς καθεστώς προστασίας

Η Αίγυπτος και η Ινδονησία αλλάζουν πρωτεύουσα: H κλιματική κρίση καθιστά τις μεγαλουπόλεις αβίωτες