Λισαβόνα: Θα καταφέρει ο δήμος να μετατρέψει 20.000 τουριστικά διαμερίσματα σε προσιτές κατοικίες;

Ένα φιλόδοξο πρόγραμμα αλλαγής χρήσης 20.000 διαμερισμάτων έθεσε σε εφαρμογή ο δήμος της Λισαβόνας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το στεγαστικό πρόβλημα που οξύνεται πλέον στη ραγδαία τουριστικά αναπτυσσόμενη πρωτεύουσα της Πορτογαλίας.


Συντακτική ομάδα pass-world.gr


Το πρόγραμμα δίνει σε ιδιοκτήτες που μέχρι πρότινος διέθεταν τα διαμερίσματά τους στο Airbnb ή σε άλλες πλατφόρμες βραχείας ενοικίασης τη δυνατότητα να τα εκμισθώσουν στον δήμο της Λισαβόνας έναντι ενοικίου από 450 έως 1.000 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με το μέγεθος του διαμερίσματος, για τουλάχιστον πέντε χρόνια.

Στη συνέχεια, ο δήμος στοχεύει να νοικιάζει τα συγκεκριμένα διαμερίσματα σε κατοίκους της πόλης, σε επιδοτούμενη τιμή, η οποία δεν θα ξεπερνά το 1/3 του καθαρού εισοδήματος κάθε νοικοκυριού.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, με τίτλο “Renda Segura” [Σίγουρο Εισόδημα], ξεκίνησε το καλοκαίρι και προκηρύσσει διαδοχικές δημόσιες προσκλήσεις προς ιδιοκτήτες ακινήτων να ενταχθούν σε αυτό.

Στη δημόσια επιστολή στον Independent, τον Ιούλιο του 2020, ο δήμαρχος της Λισαβόνας Φερνάντο Μεντίνα εξηγούσε ότι η πανδημία του κορωνοϊού σηματοδότησε για τη δημοτική αρχή μια επαναξιολόγηση των προτεραιοτήτων της, με στόχο τη δημιουργία μιας πιο ζωντανής, οικολογικής και βιώσιμης πρωτεύουσας.

«Η Λισαβόνα έχει επωφεληθεί σε τεράστιο βαθμό τα τελευταία χρόνια από τα εκατομμύρια των τουριστών που συγκεντρώθηκαν στους λιθόστρωτους δρόμους μας και απολαμβάνουν τα διεθνώς αναγνωρισμένα εστιατόρια και μπαρ μας, αλλά πληρώσαμε ένα κοινωνικό τίμημα. Εργαζόμενοι σε κρίσιμα επαγγέλματα με τις οικογένειές τους αναγκάζονται ολοένα και πιο συχνά να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, καθώς οι πλατφόρμες τύπου Airbnb διαχειρίζονται παραπάνω από το 1/3 των ιδιοκτησιών στο κέντρο της πόλης, ανεβάζοντας τις τιμές των ενοικίων, δημιουργώντας χάσμα στις κοινότητες και απειλώντας τον μοναδικό χαρακτήρα της πόλης», σημείωνε ο δήμαρχος Λισαβόνας, στο άρθρο του στον Independent.

Όπως εξηγούσε ο Μεντίνα, στόχος του προγράμματος είναι «να επαναφέρει τους ανθρώπους που “αιμοδοτούν” τη Λισαβόνα πίσω, στο κέντρο της πόλης», «δίνοντας προτεραιότητα σε προσιτές κατοικίες για το νοσοκομειακό προσωπικό, τους εργαζόμενους στα ΜΜΜ, τους δασκάλους και τους χιλιάδες εργαζόμενους που παρέχουν για όλους μας ουσιώδεις εργασίες».

Μολονότι η ανταπόκριση των ιδιοκτητών είναι μέχρι στιγμής χαμηλή, με μόνο 177 ακίνητα να έχουν διατεθεί προς ενοικίαση σε κατοίκους, η δημοτική αρχή παραμένει αισιόδοξη.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Μεντίνα στον Guardian, η σταθερότητα του ενοικίου που θα πληρώνει η δημοτική αρχή στους ιδιοκτήτες που θα διαθέσουν τα ακίνητά τους και το γεγονός ότι αυτοί μπορούν να λαμβάνουν προκαταβολή έως και τρία χρόνια ενοικίων, ενδεχομένως να αποτελέσουν σημαντικά κίνητρα, στην εποχή της αβεβαιότητας του κορωνοϊού, όπου τα έσοδα των βραχυχρόνιων μισθώσεων μειώνονται σημαντικά.

Το στεγαστικό πρόβλημα και η αλλοίωση του χαρακτήρα ιστορικών πόλεων εξαιτίας του υπερτουρισμού και της ανεξέλεγκτης εξάπλωσης του φαινομένου των βραχυχρόνιων μισθώσεωνφαίνεται ότι πλέον οδηγούν πολλές δημόσιες αρχές να λάβουν δραστικά μέτρα επαναρρύθμισης της στεγαστικής αγοράς.

Σε αυτό το πλαίσιο, ένα αντίστοιχο πρόγραμμα εκπονεί και ο δήμος του Πόρτο, με τίτλο “Porto com Sentido”, μέσω του οποίου μέχρι το 2022 θα επενδυθούν 4,3 εκατομμύρια ευρώ για τη διασφάλιση προσιτής στέγης στους πιο ευάλωτους κατοίκους της πόλης.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα επαναπροσδιορισμού του στεγαστικού ζητήματος καταγράφονται και στην Ισπανία. Με νομοσχέδιο που ενέκρινε τον Σεπτέμβριο το Κοινοβούλιο της Καταλονίας, η καταλανική κυβέρνηση ορίζει για 60 πόλεις στις οποίες παρατηρείται «στεγαστικό στρες» ανώτατη τιμή ενοικίου. Παράλληλα, ο δήμος Βαρκελώνης απέστειλε το καλοκαίρι επιστολή σε εταιρίες ακινήτων που διατηρούν κλειστά διαμερίσματα, προειδοποιώντας ότι αν αυτά δεν διατεθούν προς ενοικίαση, ο δήμος θα τα επιτάξει, με αποζημίωση στη μισή τιμή από αυτή της αγοράς.

Διαβάστε επίσης:  

“Καταλονία: Ένας νέος νόμος για τη ρύθμιση των ενοικίων”  

“Η Ευρώπη σε Airbnb μετασχηματισμό: κινητικότητα, ιδιοκτησία και καπιταλισμός της ψηφιακής πλατφόρμας”