Σε λιγότερο από ένα μήνα, στις 5 Αυγούστου, ξεκινούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο. Σύμφωνα με τη μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που δημοσιεύτηκε στις 7 Ιουλίου, οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν δυσβάσταχτο κόστος για τη Βραζιλία, και είναι αμφίβολο αν η χώρα μπορεί να αντεπεξέλθει οικονομικά σε αυτό το εγχείρημα.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, που έχει τον τίτλο Μελέτη των Ολυμπιακών 2016: Κόστος και Υπέρβαση Κόστους των Αγώνων (1), οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο πρόκειται να υπερβούν το προβλεπόμενο κόστος διεξαγωγής τους κατά 1,6 δισ. δολάρια (με βάση την ισοτιμία ρεάλ-δολαρίου).
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας Καθηγητή Bent Flyvbjerg, «αυτή η υπέρβαση του αρχικού κόστους έρχεται σε μια στιγμή όπου η Βραζιλία μετά βίας μπορεί να την αντέξει, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει τη χειρότερη οικονομική και κοινωνική κρίση στην ιστορία της από τη δεκαετία του 1930 και μετά. Πιο συγκεκριμένα, η πολιτεία του Ρίο ντε Τζανέιρο έχει δεχτεί σοβαρά πλήγματα από την ύφεση».
Tον προηγούμενο μήνα, ο κυβερνήτης του Ρίο Φρανσίσκο Ντορνέλες (Francisco Dornelles) κήρυξε την πολιτεία σε κατάσταση ανάγκης για άμεση οικονομική βοήθεια. Σύμφωνα με ορισμένες αναλύσεις, επρόκειτο για μια στρατηγική άσκησης πίεσης στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, προκειμένου να εξασφαλίσει επιπλέον κονδύλια ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων.
Στον τομέα της υγείας, της παιδείας και της ασφάλειας οι εργαζόμενοι στο Ρίο έχουν υποστεί μεγάλες μισθολογικές περικοπές, ενώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η οικονομία της χώρας αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 4% την τρέχουσα χρονιά. Ταυτόχρονα, σε πολιτικό επίπεδο, το μεγάλο σκάνδαλο Lava Jato, που αφορά τη διαπλοκή της κρατικής πετρελαϊκής επιχείρησης Petrobras με καρτέλ κατασκευαστικών εταιριών, έχει οδηγήσει σε βαθιά πολιτική κρίση τη Βραζιλία, ενώ η Πρόεδρος Ντίλμα Ρούσεφ έχει απαλλαγεί από τα καθήκοντά της, μέχρι να κριθεί η απόφαση για την οριστική ή μη αποπομπή της.
Ως προς το ρίσκο που ανέλαβε η χώρα σε αυτή τη συγκυρία, ο Bent Flyvbjerg επισημαίνει ότι: «Η Βραζιλία δεν είναι η μοναδική περίπτωση. Όλοι οι χειμερινοί και καλοκαιρινοί Ολυμπιακοί που μελετήσαμε έδειξαν υπέρβαση κόστους. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι τεράστιο εγχείρημα και αντιπροσωπεύουν ένα από τα πιο δαπανηρά και ριψοκίνδυνα σχέδια υψηλής κλίμακας που μπορεί να αναλάβει μια χώρα και μια πόλη».
Επίσης σημειώνει: «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι μοναδικοί ως προς την περιπλοκότητά τους και χρειάζεται να αποφευχθούν καταστάσεις, όπως αυτές των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας του 2004, που συνέβαλαν στα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας και που οι συνέπειές τους διαρκούν ακόμα, περισσότερο από μια δεκαετία μετά».
Μεταξύ των σημαντικών ευρημάτων της έρευνας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης είναι ότι:
- Οι Ολυμπιακοί Αγώνες καταγράφουν την υψηλότερη υπέρβαση κόστους από οποιοδήποτε άλλο σχέδιο μεγάλης κλίμακας παγκοσμίως.
- Σχεδόν οι μισοί Ολυμπιακοί Αγώνες(47%) υπερβαίνουν τον προϋπολογισμό τους πάνω από 100%.
- Ο μέσος όρος κόστους διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων της προηγούμενης δεκαετίας είναι 8,9 δισεκατομμύρια δολάρια.
- Οι πιο ακριβοί καλοκαιρινοί Ολυμπιακοί Αγώνες ήταν αυτοί του Λονδίνου, το 2012, με κόστος 15 δισ. δολάρια και οι πιο ακριβοί χειμερινοί αυτοί του Σότσι, το 2014, με κόστος 22 δισ. δολάρια.(1) The Oxford Olympics Study 2016: Cost and Cost Overrun at the Games, Said Business School, University of Oxford. Για περισσότερες πληροφορίες πάνω στην έρευνα βλ. το σχετικό link του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
Διαβάστε επίσης: