Α. Γκαρθόν: Αναγκαία η έναρξη διαλόγου για την Καταλονία




Ο γενικός συντονιστής της Ενωμένης Αριστεράς (Izquierda Unida) Αλμπέρτο Γκαρθόν δήλωσε την Κυριακή 8 Οκτωβρίου ότι μόνο η έναρξη του διαλόγου ανάμεσα στον Μαριάνο Ραχόι και τον Κάρλε Πουτσδεμόν μπορεί «να επιλύσει ένα μέρος της έντασης» που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Καταλονία.


Την ίδια ώρα, στη Βαρκελώνη οργανώθηκε μεγάλη πορεία ενάντια στην ανεξαρτησία της Καταλονίας, με την υποστήριξη του Λαϊκού Κόμματος (PP) και των Ciudadanos, και με συνθήματα «Εγώ είμαι Ισπανός», «ο Πουτσδεμόν στη φυλακή».

Ο Γκαρθόν υποστήριξε ότι πρόκειται για μια κατάσταση «πολύ επικίνδυνη εξαιτίας της απουσίας διαλόγου, μια κατάσταση που προκαλεί και οικονομικές εντάσεις». Ο Γκαρθόν συμμετείχε στο κλείσιμο της 21ης  Συνέλευσης της Ενωμένης Αριστεράς στη Μπενακαθόν της Ανδαλουσίας, και ως προς τη στάση του ισπανού πρωθυπουργού σχολίασε: «αν ο Ραχόι συμπεριφερόταν υπεύθυνα και συμμετείχε στον διάλογο ή διαπραγματευόταν, όλα αυτά δεν θα συνέβαιναν σήμερα. Αλλά έχουμε μια ανεύθυνη κυβέρνηση που αφήνει την ένταση να οξύνεται και σε μεγάλο βαθμό την τροφοδοτεί».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η θέση της Ενωμένης Αριστεράς είναι σταθερή: απορρίπτει τη  μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας αλλά και την εφαρμογή του άρθρου 155 του ισπανικού Συντάγματος [1]. Επίσης, ο Γκαρθόν υπογράμμισε ότι «η άρνηση της ύπαρξης πολιτικής διαμάχης» είναι μια στάση μη βιώσιμη.

«Είναι μη βιώσιμο το να κηρυχθεί η ανεξαρτησία ενάντια στον μισό πληθυσμό, όπως επίσης και το να εξακολουθήσουν κάποιοι να αρνούνται ότι υπάρχει πρόβλημα στην Καταλονία, ότι το 80% του πληθυσμού θέλει να ψηφίσει και αυτό παρουσιάζεται ως νομικά αδύνατο», είπε.

[1] Το άρθρο 155 του ισπανικού Συντάγματος αφορά τις περιπτώσεις σύγκρουσης των τοπικών κυβερνήσεων των αυτοδιοικούμενων κοινοτήτων με την κυβέρνηση της Ισπανίας. Το άρθρο 155 ορίζει: «1. Εάν μια αυτοδιοικούμενη κοινότητα δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που της επιβάλλει το Σύνταγμα ή άλλοι νόμοι, ή ενεργεί κατά τρόπο που είναι σοβαρά επιβλαβής για το γενικό συμφέρον της Ισπανίας, η κυβέρνηση, αφού υποβάλει καταγγελία στον κυβερνήτη της αυτοδιοικούμενης κοινότητας και δεν ικανοποιηθεί, μπορεί, μετά από έγκριση της γενικής πλειοψηφίας της Γερουσίας, να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να αναγκάσει την Κοινότητα να ανταποκριθεί στις εν λόγω υποχρεώσεις, ή για την προστασία του προαναφερθέντος γενικού συμφέροντος. 2. Για την εφαρμογή των μέτρων που προβλέπονται στην προηγούμενη παράγραφο, η κυβέρνηση μπορεί να εκδώσει οδηγίες προς όλες τις αρχές των αυτοδιοικούμενων κοινοτήτων». [Σ.τ.Μ].

Πηγή: eldiario