Η αντιναζιστική «τσαντιά» που έγινε άγαλμα

Όταν το 1985 η Ντάνουτα Ντάνιελσον χτύπησε με την τσάντα της έναν νεοναζί που συμμετείχε σε πορεία στη Σουηδία, δεν μπορούσε να φανταστεί ότι κάποια μέρα θα γινόταν άγαλμα.

Η φωτογραφία της γενναίας πράξης της Ντάνουτα τραβήχτηκε κατά τη διάρκεια της πορείας του νεοναζιστικού κόμματος της Σουηδίας Nordic Realm Party, από τον φωτογράφο Χανς Ρούνεσσον. Την επόμενη ημέρα τη δημοσίευσε η εφημερίδα Dagens Nyheter και αμέσως μετά την αναδημοσίευσε ο βρετανικός Τύπος.

Κατά τη διάρκεια της πορείας, εμφανίζεται, εν μέσω του πλήθους των νεοναζιστών, μια 38χρονη γυναίκα, η Ντάνουτα, η οποία θαρραλέα υψώνει την τσάντα της και καταφέρει ένα χτύπημα στο κεφάλι σημαιοφόρου της ακροδεξιάς ομάδας, του Σέπο Σέλουσκα.

Η Ντάνουτα, η οποία απεβίωσε το 1988, ήταν πολωνο-εβραϊκής καταγωγής και η μητέρα της υπήρξε έγκλειστη σε γερμανικό στρατόπεδο συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Το 2014, η Σουηδή γλύπτρια Σουζάνα Άργουιν έφτιαξε ένα άγαλμα-μινιατούρα που αναπαριστά την πράξη της Ντάνιελσον. Έκτοτε, προέκυψε η ιδέα να στηθεί ένα άγαλμα σε φυσικές διαστάσεις στην πόλη της, τη Βέξιε, όμως το σχέδιο συνάντησε την αντίδραση των κεντρώων πολιτικών της πόλης, που υποστήριξαν ότι ένα τέτοιο μνημείο θα μπορούσε να θεωρηθεί ως προτροπή σε βία.

Ταυτόχρονα υπήρξε και άλλο ένα εμπόδιο στην πραγμάτωση αυτής της ιδέας: ο φωτογράφος που απαθανάτισε τη σκηνή αντιτίθετο στην ιδέα να στηθεί το άγαλμα μόνο της Ντάνιελσον, υποστηρίζοντας ότι χωρίς το γενικότερο πλαίσιο που εμφανίζεται στο κάδρο της φωτογραφίας, η σημασία της πράξης της δεν θα μπορούσε να αποτυπωθεί επαρκώς.

Ωστόσο, οι κάτοικοι της πόλης είχαν άλλη γνώμη και θέλοντας να διατρανώσουν ότι δεν συμφωνούν με την τήρηση ίσων αποστάσεων, αντέδρασαν. Αρχικά, άρχισαν να κρεμούν τσάντες στα άλλα αγάλματα που κοσμούσαν την πόλη και τελικά δικαιώθηκαν.

Πέντε χρόνια αργότερα, οι αρχές της πόλης αποδέχθηκαν το αίτημα για την ανέγερση του αγάλματος της Ντάνιελσον, και πλέον στο κέντρο της πόλης θα μπορεί κάποιος να δει το μνημείο μιας θαρραλέας πράξης, την απεικόνιση μιας γυναίκας που κατεβάζει με δύναμη την τσάντα της στο κεφάλι ενός νεοναζί.

Συντακτική ομάδα pass-world.gr