«Αγκάλιασε όποιον θέλεις»: Ένα πρωτοσέλιδο κατά της ομοφοβίας στον αθλητισμό

Με ένα φλέγον αλλά ελάχιστα συζητημένο θέμα επιχειρεί να καταπιαστεί η γαλλική εφημερίδα  L’ Equipe σε μια ειδική έκδοση αφιερωμένη στην ομοφοβία στον αθλητισμό. 

Η εφημερίδα κυκλοφορεί με τίτλο «Αγκάλιασε όποιον θέλεις» και στο εξώφυλλο δύο αθλητές του πόλο που φιλιούνται στο στόμα. Στην πραγματικότητα, βέβαια, πρόκειται για δύο ηθοποιούς, τον  Adrien Leongue και τον Cédric Le Gallo, οι οποίοι συμμετέχουν στην ταινία «Les Crevettes Pailletées».  Πρόκειται για ταινία που καταπιάνεται με την ιστορία ενός αθλητή ο οποίος “τιμωρείται” λόγω ομοφοβικών σχολίων να προπονήσει μια ομάδα πόλο με ομοφυλόφιλους αθλητές, με στόχο να κερδίσουν στα Gay Games.

Η Equipe κάνει αναφορά σε γνωστές και άγνωστες ιστορίες ομοφοβίας στον αθλητισμό. Ανάμεσά τους και αυτή του Τζάστον Φασάνου, του πρώτου επαγγελματία ποδοσφαιριστή που δήλωσε ανοικτά ότι είναι ομοφυλόφιλος και ο οποίος αυτοκτόνησε το 1998 μετά από κατηγορίες εναντίον του για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκου. Η εφημερίδα αναφέρει ότι σκοπός της έκδοσής της είναι να θίξει το σοβαρό θέμα της ομοφοβίας στον αθλητισμό αλλά και τις προεκτάσεις του φαινομένου τόσο στους αθλητές όσο και στους φιλάθλους.  «Αντιμετωπίζοντας την ομοφοβία και τις προσβολές, ο αθλητισμός αγωνίζεται να σπάσει το ταμπού», αναφέρει μεταξύ άλλων σε σχετικό άρθρο της η διαδικτυακή έκδοση της Equipe.

Η φωτογραφία τραβήχτηκε από τον Roberto Frankenberg, ενός φωτογράφου ο οποίος έχει και στο παρελθόν κάνει ανάλογες φωτογραφίες για άλλα περιοδικά.  «Για να αποτυπώσω αυτό το ευαίσθητο ζήτημα, προσπάθησα μαζί τους σε πολλά πλαίσια και αρκετές στάσεις, ειδικά κάτω από το νερό, αλλά μόλις πήρα αυτή την εικόνα,κάτι μου χτύπησε μέσα μου. Πίσω από ένα ομοφυλοφιλικό φιλί η ποίησή του προέρχεται από την «μάχη» μιας αθλητικής μονομαχίας, μια χειρονομία αντιπαράθεσης, η οποία φέρνει μια δεύτερη αίσθηση ανάγνωσης» εξηγεί ο φωτογράφος

Διαβάστε επίσης: Οι ήρωες μιας γκέι ποδοσφαιρικής ομάδας