Ανακαλύφθηκε νέος πίνακας του Βίνσεντ Βαν Γκογκ

The Hill of Montmartre (1886) (Van Gogh Museum Amsterdam (Vincent van Gogh Foundation))Mέχρι πρόσφατα, οι ειδικοί στον χώρο της τέχνης πίστευαν ότι γνώριζαν όλα τα σωζόμενα έργα του Βίνσεντ Βαν Γκογκ από τη σημαντική περίοδο της παραμονής του στο Παρίσι. Όμως, στις 16 Ιανουαρίου, το Μουσείο Van Gogh στο Άμστερνταμ ανακοίνωσε την ανακάλυψη ενός άγνωστου μέχρι πρότινος πίνακα του Ολλανδού ζωγράφου.


Πρόκειται για τον Λόφο της Μονμάρτης με Λατομείο (Hill of Montmartre with Stone Quarry), η δημιουργία του οποίου χρονολογείται το 1886. Ο πίνακας αποκτήθηκε το 2014 από το Van Vlissingen Art Foundation της Ολλανδίας, και στη συνέχεια εκτιμήθηκε από ειδικούς του Μουσείου Van Gogh.

Μετά από πολύχρονη μελέτη πάνω στο θέμα, την τεχνική, το ύφος, τα υλικά και την προέλευσή του, οι ειδικοί αποφάνθηκαν ότι πρόκειται πράγματι για τη σπάνια ανακάλυψη μιας αυθεντικής δημιουργίας του Βαν Γκογκ.

Ο Βαν Γκογκ έφτασε στο Παρίσι το 1886, για να ζήσει με τον μικρότερο αδελφό του Τεό –επιτυχημένο έμπορο τέχνης– στη Rue Lepic της Μονμάρτης. Η διετής παραμονή του στη Γαλλία θεωρείται μια από τις κομβικότερες στιγμές στην εξέλιξή του ως ζωγράφου, καθώς ήρθε σε στενή επαφή με το ρεύμα του ιμπρεσιονισμού, και επηρεάστηκε από το έργο των Κλοντ Μονέτ, Καμίλ Πισαρό, Ζορζ Σεράτ και Πολ Γκωγκέν.

Είναι η περίοδος όπου ο Βαν Γκογκ αρχίζει να πειραματίζεται με τις σπασμένες πινελιές και τα φωτεινότερα χρώματα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το νέο σχέδιο του Βαν Γκογκ, που απεικονίζει έναν ανεμόμυλο σε λόφο της Μονμάρτης, πάνω από ένα λατομείο, πρέπει να δημιουργήθηκε κατά τους πρώτους μήνες της παραμονής του Ολλανδού ζωγράφου στο Παρίσι.

Όπως σημειώνει ο Martin Bailey, στο Art Newspaper, πέρα από την αξία του ίδιου του έργου, η συγκεκριμένη ανακάλυψη είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς ένα ακόμη σχέδιο με τίτλο Λόφος της Μονμάρτης, το οποίο βρίσκεται επίσης στο Μουσείο Van Gogh, αναγνωρίζεται τώρα ως αυθεντική δημιουργία του Βαν Γκογκ.

Το συγκεκριμένο σχέδιο είχε κριθεί ότι δεν αποτελούσε δημιουργία του Ολλανδού ζωγράφου, όμως υπό το φως της νέας ανακάλυψης, οι ειδικοί θεωρούν πλέον ότι πρόκειται για δημιουργίες που έγιναν «σαφέστατα από το ίδιο χέρι». «Πρόκειται για τα ίδια υλικά, το ίδιο χαρτί, είναι σαφές ότι και τα δύο δημιουργήθηκαν από το ίδιο χέρι και σχεδόν την ίδια περίοδο», δηλώνουν οι ειδικοί του Μουσείου Van Gogh.

Τα δύο έργα του Βαν Γκογκ εκτίθενται αυτή τη στιγμή στο Μουσείο Singer Laren, στην Ολλανδία, στην έκθεση με τίτλο «Impressionism and Beyond», η οποία διαρκεί μέχρι τις 6 Μαΐου.