Ανκόνα: Κατασχέθηκε φορτίο με 1840 μηχανικούς αναπνευστήρες που προοριζόταν για την Ελλάδα

Φωτογραφία Marcela Contardo Berros.

Η Ιταλία εξακολουθεί να δοκιμάζεται σκληρά από την πανδημία του κορωνοϊού καταγράφοντας ανθρώπινες απώλειες τη στιγμή που οι αντοχές του ανθρώπινου δυναμικού του συστήματος υγείας και η επάρκεια σε μέσα και πόρους έχουν φτάσει στα όριά τους.


Του Σάκη Στεργενάκη


Οι εκκλήσεις με διαγγέλματα του προέδρου Ματαρέλα και του πρωθυπουργού Κόντε προς όλους τους πολίτες της χώρας, ώστε ο καθένας να προσφέρει αυτό που του αναλογεί είναι σχεδόν καθημερινές. Εκκλήσεις που κοινό παρονομαστή έχουν μεταξύ άλλων και την απεύθυνση στον πατριωτισμό των πολιτών για το καλό του συνόλου. Η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών υπακούει στα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί και οι λειτουργοί του τομέα της υγείας κάνουν το καθήκον τους με αυταπάρνηση.

Ωστόσο, κάποιοι από τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας μάλλον έχουν άλλες προτεραιότητες. Και ως συνήθως το κέρδος είναι η υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητα – ακόμη κι αν σε αυτό υποτάξουν τον πατριωτισμό τους.

Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο,  στο λιμάνι της Ανκόνα κατασχέθηκε ένα φορτίο 1840 μηχανικών αναπνευστήρων (με όλα τα συνοδευτικά τους εξαρτήματα) για ασθενείς με πνευμονολογική νόσο το οποίο επρόκειτο να μεταφερθεί ακτοπλοικώς στην Ελλάδα.

Οι ιταλικές αρχές ασφαλείας επενέβησαν δυνάμει διατάγματος της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας της Ιταλίας, το οποίο απαγορεύει την εξαγωγή ιατροφαρμακευτικού εξοπλισμού λόγω της έκτακτης κατάστασης την οποία αντιμετωπίζει η χώρα με τον κορωνοϊό. Οι μηχανικοί αναπνευστήρες κατασκευάστηκαν από μία εταιρεία στην περιοχή του Μιλάνο (την πλέον πληγείσα από την πανδημία περιοχή της Ευρώπης) και μετά την κατάσχεση θα αποδωθούν στην Πολιτική Προστασία της Ιταλίας που θα τα προωθήσει για χρήση σε ιταλικά νοσοκομεία.

Σημειώνεται, ότι όπως μεταδίδουν τα ιταλικά ΜΜΕ, το φορτηγό σταμάτησε σε έλεγχο της οικονομικής αστυνομίας πριν μπει στο πλοίο και αφού πρώτα είχε περάσει όλους τους υπόλοιπους ελέγχους ασφαλείας.