Ανησυχία για τη ζωή του Έντουαρντ Σνόουντεν
To βράδυ της Παρασκευής 7 Αυγούστου, ένα κρυπτογραφημένο μήνυμα 64 χαρακτήρων, που εμφανίστηκε στο twitter του γνωστού πρώην πληροφοριοδότη της CIA και της NSA, δημιούργησε παγκόσμια ανησυχία για το κατά πόσο είναι ζωντανός και ασφαλής.

tweet

Το μήνυμα διαγράφηκε πολύ γρήγορα από τον λογαριασμό του, ωστόσο την Τετάρτη είχε προηγηθεί ένα ακόμα μυστηριώδες tweet του, που σύμφωνα με ορισμένα διεθνή μέσα απευθυνόταν σε πρώην συνεργάτες του στην Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

Το πρώτο αυτό μήνυμα, το οποίο επίσης διαγράφηκε σύντομα, έγραφε: «Έχουμε συνεργαστεί; Έχουμε μιλήσει από το 2013; Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου με ασφάλεια. Ήρθε η ώρα».

Σύμφωνα με τις φήμες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, το δεύτερο κρυπτογραφημένο μήνυμα ίσως αποτελεί αυτόματη αποστολή που είχε προγραμματίσει ο Σνόουντεν από τον λογαριασμό του, σε περίπτωση που δεν τον ελέγξει ο ίδιος, σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Με άλλα λόγια, πολλοί θεωρούν ότι αποτελεί  μήνυμα ότι ο ίδιος είτε δεν είναι ζωντανός είτε κρατείται – ένα «dead man’s switch», όπως αποκαλείται. Επίσης, αρκετοί υποστηρίζουν ότι αποτελεί τον κωδικό πρόσβασης σε νέες διαρροές εγγράφων.

Το 2013, ο Σνόουντεν, εξειδικευμένος σε ζητήματα προγραμματισμού υπολογιστών, πρώην υπάλληλος της CIA και συνεργάτης της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας καταφεύγει στο Χονγκ Κονγκ, όπου παραδίδει σε δημοσιογράφους του Guardian και της Washington Post απόρρητα έγγραφα που αποκαλύπτουν μια σειρά συστημάτων παρακολούθησης των υπηρεσιών ασφαλείας των ΗΠΑ, τα οποία καταγράφουν τις κινήσεις  και αμερικανών πολιτών, μεταξύ άλλων. Ακολούθησαν και νέες διαρροές στη Der Spiegel και τη Washington Post.

Στις ΗΠΑ αντιμετωπίζει κατηγορίες για κατασκοπία και κλοπή στοιχείων που ανήκουν στην κυβέρνηση. Από το 2013 έχει καταφύγει στη Ρωσία και ο τόπος διαμονής του παραμένει μυστικός.

Στις αρχές του προηγούμενου μήνα, στο Twitter του –στο οποίο έχει πάνω από δύο εκατομμύρια ακολούθους– κατήγγειλε τη νέα αντιτρομοκρατική νομοθεσία της Ρωσίας, σύμφωνα με την οποία οι τηλεφωνικοί και διαδικτυακοί πάροχοι θα καταγράφουν τις ιδιωτικές συνομιλίες των πελατών τους και θα παραδίδουν αυτές τις καταγραφές στην κυβέρνηση αν τους ζητηθεί.

Στο σχετικό tweet του ο Σνόουντεν σχολίαζε: « Ο Πούτιν υπέγραψε έναν κατασταλτικό νόμο που παραβιάζει όχι μόνο τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και την κοινή λογική. Είναι μια μαύρη μέρα για τη Ρωσία».

Ως προς τις διαδιδόμενες διαδυκτυακές φήμες που θέλουν τον Σνοόυντεν νεκρό ή απαχθέντα, το Sputnik δημοσιεύει ότι o δημοσιογράφος του Guardian Γκλεν Γκρινγουάλντ (Glenn Greenwald), με τον οποίο ο Σνόουντεν έχει στενές σχέσεις, διαβεβαίωσε διαδικτυακά ότι «είναι εντάξει». Επίσης, το Σάββατο το βράδυ, ένας ακόμα δημοσιογράφος ο Μπάρτον Γκέλμαν (Barton Gellman) τουίταρε: «Όλοι ζητούν αποδείξεις ότι εγώ και ο Σνοόυντεν είμαστε ζωντανοί. Πάρτε μια βαθιά ανάσα», ενώ αναφερόμενος πιθανότατα στο κρυπτογραφημένο μήνυμα του Σνόουντεν σχολίασε: «Κάποια tweets έχουν ιδιωτικό περιεχόμενο».

Σε κάθε περίπτωση, γεγονός παραμένει ότι από την Παρασκευή το βράδυ δεν υπάρχει καμία δήλωση ή παρέμβαση του Σνόουντεν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Bλ. επίσης: “Aπό τον Ασάνζ στον Σνόουντεν, οι whistleblowers του 21ου αιώνα”