Οι διαμαρτυρίες που ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια για την παύση των εχθροπραξιών στη Γάζα έχουν πλέον εξαπλωθεί σε πολλά Πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Εν τω μεταξύ, ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγορεί του διαδηλωτές/ριες για «αντισημιτισμό» και υποστηρίζει ότι οι διαδηλώσεις πρέπει να σταματήσουν αμέσως.
Συντακτική ομάδα pass-world.gr
Δεκάδες είναι πλέον τα Πανεπιστήμια των ΗΠΑ, που συμμετέχουν στις διαδηλώσεις κατά του πολέμου στη Γάζα.
Οι διαδηλωτές και οι διαδηλώτριες πέρα από το γενικό αίτημα της παύσης των εχθροπραξιών, καλούν τα Πανεπιστήμιά τους να σταματήσουν να έχουν σχέσεις με επιχειρήσεις που, όπως υποστηρίζουν, επωφελούνται από τον πόλεμο και την κατοχή του Ισραήλ στην Παλαιστίνη.
Μάλιστα, ορισμένα εξ αυτών που έχουν ερευνητικούς δεσμούς με ισραηλινούς φορείς, καλούν σε πλήρες ακαδημαϊκό μποϋκοτάζ του Ισραήλ.
Επιπλέον, σε Πανεπιστήμια που διεξάγουν στρατιωτική έρευνα, όπως αυτό της Νέας Υόρκης, οι φοιτητές/ριες ζητούν να σταματήσουν ερευνητικές δραστηριότητες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη όπλων.
Χαρακτηριστικό είναι ότι σε πολλά Πανεπιστήμια, όπως το Κολούμπια, το Γέιλ, το Πανεπιστήμιο του Τέξας-Όστιν, το Κολέγιο Έμερσον, το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας και το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, οι διαμαρτυρίες βρέθηκαν αντιμέτωπες με μαζικές συλλήψεις και παρεμβάσεις της Αστυνομίας.
Σε άλλα, όπως στο Χάρβαρντ, χωρίς να έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο να παρέμβει η αστυνομία, δεν έχουν ωστόσο γίνει ακόμα συλλήψεις.
Όπως σημείωσε στο Vox η Donna Lieberman, εκτελεστική διευθύντρια της Ένωσης Πολιτικών Ελευθεριών της Νέας Υόρκης, η οποία εκπροσωπεί τους συλληφθέντες φοιτητές του Κολούμπια, η παρέμβαση της αστυνομίας στην Πανεπιστημιούπολη «ως απάντηση σε μη βίαιη διαμαρτυρία φοιτητών είναι πέρα από κάθε όριο και πραγματικά υπονομεύει τη θέση του Πανεπιστημίου στα μάτια μιας μεγάλης μερίδας του πληθυσμού ως τόπου ελεύθερου, ανοιχτού και στιβαρού διαλόγου και συζήτησης».
Οι διαμαρτυρίες πυροδοτήθηκαν στις 17 Απριλίου στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, όπου φοιτητές και φοιτήτριες έστησαν σκηνές στο γρασίδι, δημιουργώντας μια κατάληψη την οποία ονόμασαν «Απελευθερωμένη Ζώνη».
Λίγο αργότερα, η αστυνομία εισέβαλε και συνέλαβε περισσότερους από 100 διαδηλωτές/ριες για καταπάτηση.
Η απόφαση του Πανεπιστημίου να καταστείλει του φοιτητές του Κολούμπια πυροδότησε αντιδράσεις, με τις διαμαρτυρίες να έχουν εξαπλωθεί πλέον σε δεκάδες Πανεπιστήμια των ΗΠΑ.
Και στις διαμαρτυρίες του Γέηλ και του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης υπήρξαν επίσης συλλήψεις, ενώ σε άλλα Πανεπιστήμια, όπως αυτό της Νότιας Καλιφόρνιας, έχουν ξεσπάσει εσωτερικές αντιμαχίες μεταξύ των πλευρών που ζητούν την μποϋκοτάζ του Ισραήλ και σε φιλο-ισραηλινές τοποθετήσεις.
Αυτή η συνθήκη έχει λάβει σε ορισμένες περιπτώσεις τον χαρακτήρα μιας διαμάχης μεταξύ από τη μια αιτημάτων για ελευθερία του λόγου μέσα στα Πανεπιστήμια και υπεράσπισης της ακαδημαϊκής ελευθερίας και από την άλλη κατηγοριών για αντισημιτισμό.
Αναβρασμός επικρατεί και στα διοικητικά όργανα των Πανεπιστημίων, όπου αναζητείται ένας τρόπος να αντιμετωπιστεί η έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί.