Στην πόλη Κόμπλεντς της νοτιοδυτικής Γερμανίας διεξήχθη το Σάββατο 21 Ιανουαρίου το συνέδριο των ακροδεξιών κομμάτων της Ευρώπης, με στόχο την εμφάνισή τους ως ενιαίου ισχυρού μετώπου για τη διεκδίκηση της εξουσίας σε εθνικό επίπεδο. Επωφελούμενοι πολιτικά από τη συγκυρία της ορκωμοσίας του Τραμπ, έθεσαν την ατζέντα τους που ακολουθεί τα χνάρια του νέου αμερικανού Προέδρου και συμπυκνώνεται σε δύο βασικές αιχμές: την αντιπαράθεση με την ΕΕ, την οποία περιέγραψαν ως «φυλακή των λαών» –κατά την προσφιλή έκφραση της Μαρίν Λεπέν– και την ακραία αντιμεταναστευτική ρητορική.
Το 2017 είναι η χρονιά τεσσάρων σημαντικών εκλογικών αναμετρήσεων στην Ευρώπη: της γαλλικής προεδρικής εκλογής και των βουλευτικών εκλογών επίσης στη Γαλλία, καθώς και των βουλευτικών στη Γερμανία και την Ολλανδία, όπου το ισλαμοφοβικό PVV του Γκέερτ Βίλντερς έρχεται μέχρι στιγμής πρώτο στις δημοσκοπήσεις.
Σε αυτή τη χρονική στιγμή, η Λεπέν –από τις προεξάρχουσες παρουσίες του συνεδρίου– έσπευσε να δώσει τον τόνο του ακροδεξιού «οράματος» για την Ευρώπη: «Το 2017 θα είναι η χρονιά της αφύπνισης των λαών στην ευρωπαϊκή ήπειρο», ενώ, αφού επιβράβευσε την επιλογή των Βρετανών για το Brexit, προσέθεσε «Αν οι λαοί συνειδητοποιούσαν ότι στην πραγματικότητα δεν είναι τόσο διαφορετικοί μεταξύ τους κι ότι έχουν στην πραγματικότητα ένα κοινό συμφέρον, αυτό της ελευθερίας, τότε η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είχε τελειώσει».
Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου αναφέρθηκε και στην εκλογή Τραμπ, που χαιρετίστηκε, άλλωστε, από την πλειοψηφία των συνέδρων: «Έθνος, έλεγχος των συνόρων, πατριωτισμός, ταυτότητα: αυτό είναι το πακέτο των ιδεών βάσει των οποίων εξελέγη ο Τραμπ».
Exit όχι για όλους
Στο επίπεδο της εξόδου από το ευρώ, η Λεπέν εξακολουθώντας να υποστηρίζει το Frexit, επιχείρησε να γεφυρώσει, κατά κάποιο τρόπο, το χάσμα με άλλες ακροδεξιές δυνάμεις που είναι μετριοπαθέστερες σε αυτό το θέμα, όπως για παράδειγμα το αυστριακό FPA, που ηττήθηκε στις τελευταίες εκλογές και εμφανίζεται σκεπτικιστικό ως προς τις οικονομικές συνέπειες που θα είχε για τη Αυστρία η έξοδος από το ευρώ. Σπεύδοντας να αποτρέψει αυτές τις πιθανές ρωγμές στο ευρωπαϊκό ακροδεξιό μέτωπο η Λεπέν σημείωσε: «Δεν λέω ότι πρέπει όλες οι χώρες να εγκαταλείψουν τη ζώνη του ευρώ. Είναι μια απόφαση που έχει να κάνει με την εθνική κυριαρχία κάθε έθνους. Δεν θεώρησα ποτέ ότι χρειάζονται για όλες τις χώρες της Ευρώπης οι ίδιες λύσεις που πριμοδοτώ για τη Γαλλία».
Αντιμεταναστευτική ατζέντα
Από τα πιο ηχηρά στοιχεία του συνεδρίου υπήρξε η αντι-μεταναστευτική και αντι-ισλαμική ρητορική, με τη Λεπέν να βάλλει ευθέως εναντίον της μεαταναστευτικής πολιτικής της Μέρκελ: «δεν είναι οι Γερμανοί που θέλουν τους μετανάστες, αλλά τα μεγάλα γερμανικά αφεντικά». Το γερμανικό ακροδεξιό AfD, που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις θα μπει φέτος για πρώτη φορά στη γερμανική Bundestag, επισημοποίησε σε αυτό το συνέδριο και τη συνεργασία του με το γαλλικό Εθνικό Μέτωπο.
Η επικεφαλής του Φράουκε Πέτρι κατηγόρησε τη γερμανική κυβέρνηση για «πλύση εγκεφάλου» των πολιτών που απειλεί την πολιτισμική ελευθερία, ενώ o Μάρκους Πρέτζελ, ευρωβουλευτής του AfD δήλωσε ότι: «το Ισραήλ είναι η εικόνα για το μέλλον μας», αναφερόμενος στον τρόπο διαχείρισης των σχέσεων με το Ισλάμ. Υπάρχουν, άλλωστε, σημαντικοί εσωτερικοί ανταγωνισμοί στο AfD ως προς την επικέντρωση σε μια αντι-ισλαμική ατζέντα και την απομάκρυνση των αντι-εβραϊκών αναφορών του κόμματος.
Επίσης, την αντιμεταναστευτική του πολεμική ανέπτυξε και ο Ματέο Σαλβίνι της ιταλικής Λίγκας του Βορρά, λέγοντας: «Υπάρχουν χιλιάδες Ιταλοί χωρίς σπίτια, ηλεκτρισμό και θέρμανση, τη στιγμή που οι μετανάστες ζουν σε ξενοδοχεία».
Κατά τη διάρκεια, του συνεδρίου, που οργανώθηκε από την εθνικιστική ομάδα του ευρωκοινοβουλίου Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας (ΕΝF), πραγματοποιήθηκε μεγάλη διαδήλωση από αριστερές και φιλομεταναστευτικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων και εκπρόσωποι από το γερμανικό SPD και τους Πράσινους.
Πηγές: Le Monde, Libération, Al Jazeera