Τα Wikileaks συνεχίζουν να δημοσιοποιούν νέα email του επικεφαλής της καμπάνιας της Χίλαρι Κλίντον, Τζον Ποντέστα. Παράλληλα την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου έδωσαν στη δημοσιότητα νέα προσχέδια κεφαλαίων της TISA, της Συμφωνίας για το Εμπόριο Υπηρεσιών. Τα έγγραφα που διέρρευσαν φωτίζουν καινούργιες πλευρές της συμφωνίας, η οποία, σύμφωνα με τις αναλύσεις, υπονομεύει περαιτέρω την παγκόσμια οικονομία, ενισχύοντας τις ισχυρές τράπεζες, τα οικονομικά ιδρύματα και την επιχειρηματική απληστία.
Του Jon Queally
«Οι άνθρωποι θέλουν να ζουν μέσα σε μια δημοκρατία. Θέλουν ποιότητα, πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες, έναν καλά ρυθμισμένο οικονομικό τομέα και αξιοπρεπείς δουλειές για όλους. Θέτουν, δηλαδή, την αντίθετη ατζέντα από αυτήν της απορρύθμισης, της αναπόδραστης ιδιωτικοποίησης και της από-ανάπτυξης, που χαρακτηρίζουν τη μυστική συμφωνία της TISA, όπως αποκαλύπτεται από τη σημερινή συγκλονιστική διαρροή», δήλωσε η Ντέμπορα Τζέιμς, διευθύντρια Διεθνών Προγραμμάτων του Κέντρου για την Οικονομία και την Έρευνα Πολιτικών (CEPR).
H τελευταία αυτή διαρροή των Wikileaks εντάσσεται σε μια σειρά δημοσιοποιήσεων εγγράφων στο πλαίσιο διεκδίκησης της διαφάνειας και έρχεται λίγο πριν από τον νέο κύκλο διαπραγματεύσεων για την TISA που πρόκειται να ξεκινήσουν τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου, στην Ουάσιγκτον.
Τα έγγραφα που δημοσιεύτηκαν περιλαμβάνουν τρία προσχέδια κεφαλαίων της TISA, υπό τους τίτλους «Οικονομικές Υπηρεσίες», «Προβλέψεις Τοπικοποίησης» και «Διμερής Πρόβαση στην Αγορά. Τα συγκεκριμένα κεφάλαια συντάχθηκαν τον Ιούνιο και με αυτά, ο αριθμός των σχετικών με την TISA εγγράφων που έχουν δημοσιοποιήσει τα Wikileaks φτάνει συνολικά τα 70.
Μαζί με την TTP (Δια-Ειρηνική Εμπορική Συμφωνία) και την TTIP (Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων), η TISA είναι ένα από «τα τρία μεγάλα Τ» των διεθνών συμφωνιών που βρίσκονται σε εκκρεμότητα και έχουν ως στόχο την περεταίρω αναδιαμόρφωση των παγκόσμιων οικονομικών και νομικών συστημάτων προς όφελος των μεγάλων επιχειρήσεων και των συμφερόντων των ελίτ.
Η TISA είναι η μεγαλύτερη από τις τρεις συμφωνίες και σύμφωνα με πηγές της Παγκόσμιας Τράπεζας, τις οποίες επικαλούνται τα Wikileaks, οι υπηρεσίες που θα περιλαμβάνονται σε αυτήν την τεράστια συμφωνία αφορούν περίπου το 75% της ευρωπαϊκής οικονομίας, το 80% της αμερικανικής οικονομίας και το μεγαλύτερο μέρος των οικονομιών της πλειονότητας των χωρών.
Ωστόσο, όπως επισημαίνουν τα Wikileaks, «παρά τη σημασία που έχει η ΤISA, κανένας από τους δύο υποψηφίους για την αμερικανική Προεδρία, ούτε η Χίλαρι Κλίντον ούτε ο Ντόναλντ Τραμπ έχουν τοποθετηθεί πάνω στο ζήτημα».
Σύμφωνα με μια από τις συνοδευτικές αναλύσεις των Wikileaks πάνω στα κεφάλαια της TISA, «αν οριστικοποιηθεί η συγκεκριμένη συμφωνία, θα μεγιστοποιήσει τους κινδύνους οικονομικής αστάθειας και θα υπονομεύσει τη δυνατότητα των κυβερνήσεων να διαχειριστούν την εγχώρια ή την παγκόσμια οικονομική κρίση, σε μια εποχή όπου όλοι –εκτός βέβαια από την οικονομική βιομηχανία και τους πολιτικούς της συμμάχους– συμφωνούν ότι αυτό που χρειάζεται είναι μεγαλύτερη ρύθμιση του οικονομικού τομέα, και όχι λιγότερη».
Σχολιάζοντας τη διαρροή, επικεφαλής σωματείων εργαζομένων δήλωσαν ότι είναι πια πιο ξεκάθαρο από ποτέ ότι η TISA «δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια προσπάθεια υφαρπαγής εκ μέρους της εταιρικής εξουσίας και ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να σταματήσουν».
Σε κοινή ανακοίνωσή τους, τα σωματεία σχολίασαν ότι τα έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν αποκαλύπτουν την ευρύτερη κατεύθυνση της TISA που αφορά «μια ατζέντα απορρύθμισης και υπονόμευσης της δημοκρατικής διακυβέρνησης».
Παράλληλα, άσκησαν δριμεία κριτική στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για απόπειρα σφετερισμού όλων των επιπέδων διακυβέρνησης και των υπολοίπων χωρών, από το δημοτικό ως το εθνικό επίπεδο. Η ανάλυση των κεφαλαίων της συμφωνίας αποδεικνύει ξεκάθαρα, σύμφωνα με τα σωματεία, ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ζητούν μεγαλύτερη απελευθέρωση στην αγορά των δημόσιων υπηρεσιών τόσο ενός της ΕΕ, όσο και εκτός αυτής.
«Αυτή η θέση της ΕΕ αγνοεί τον κίνδυνο που θα έχει η εξαγωγή πολιτικών επιθετικής ιδιωτικοποίησης σε χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου. Αυτές οι πολιτικές, άλλωστε, έχουν ήδη αποδειχθεί πηγές πολιτικής και κοινωνικής αστάθειας για πολλές χώρες της ΕΕ», δήλωσε η Ρόζα Παβανέλι, γενική γραμματέας της Διεθνούς Ένωσης Δημοσίων Υπηρεσιών (PSI).
Επίσης, σύμφωνα με την ανάλυση της διαρροής από τη Ντέμπορα Τζέιμς του (CEPR):
«Τα “αιτήματα” της ΕΕ, όπως προκύπτουν από τη διαρροή, περιλαμβάνουν την απαίτηση προς την Κόστα Ρίκα και το Περού να υποβάλλουν εθνικές υπηρεσίες τους στους κανόνες απελευθέρωσης της αγοράς της TISA. Αυτές είναι απαιτήσεις που θα «κλειδώσουν» την ιδιωτικοποίηση των δημοσίων υπηρεσιών σε εθνικό επίπεδο και θα θέσουν αυτές τις υπηρεσίες σε ανταγωνισμό με ξένους φορείς υπηρεσιών, μια εξέλιξη, άλλωστε, που η ΕΕ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν επιθυμεί.
Επίσης, η ΕΕ διεκδικεί πρόσβαση στις ταχυδρομικές υπηρεσίες της Χιλής, της Κόστα Ρίκα, του Μεξικού, του Πακιστάν, του Παναμά, του Περού και της Τουρκίας και σε αναπτυσσόμενες χώρες που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις.
Πολλές από αυτές τις χώρες εφαρμόζουν προγράμματα δια-χρηματοδότησης που ενισχύουν την επικοινωνία των αγροτικών περιοχών σε εθνικό επίπεδο. Αν αυτές οι χώρες προβούν σε τέτοιου είδους δεσμεύσεις στον τομέα των ταχυδρομικών υπηρεσιών, θα πρέπει να δίνουν επιδοτήσεις και σε ξένες εταιρίες, όπως και στις δικές τους εγχώριες εταιρίες, ενώ δεν θα μπορούν πλέον να επανεθνικοποιήσουν τον συγκεκριμένο τομέα υπηρεσιών, αν αποδειχθεί ότι η ιδιωτικοποίηση έχει αρνητικά αποτελέσματα.
Ακόμα, οι απαιτήσεις της ΕΕ περιλαμβάνουν πρόσβαση στις υπηρεσίες αποκομιδής απορριμμάτων και υγρών λυμάτων, καθώς και σε άλλες υγειονομικές και περιβαλλοντικές υπηρεσίες που υπόκεινται στην τοπική αυτοδιοίκηση. Οι τηλεπικοινωνίες, οι ραδιοτηλεοπτικές υπηρεσίες, το λιανικό εμπόριο και οι υπηρεσίες διανομής, οι θαλάσσιες και εναέριες μεταφορές (που αποτελούν έναν ιδιαίτερα ευαίσθητο τομέα, ειδικά στη Λατινική Αμερική) αποτελούν τους υπόλοιπους τομείς προς τους οποίους στρέφονται τα αιτήματα της ΕΕ.
Επιπλέον, η ΕΕ ζητά δεσμεύσεις στο επίπεδο των οικονομικών υπηρεσιών από όλες σχεδόν τις χώρες».
Ο Φρεντ βαν Λέεβεν, γενικός γραμματέας της Διεθνούς Ένωσης για την Εκπαίδευση, επεσήμανε ότι πέρα από το ίδιο το ανησυχητικό περιεχόμενο της TISA, η μυστικότητα των διαπραγματεύσεων είναι επίσης πάρα πολύ προβληματική.
Όπως είπε: «Αυτή η διαρροή δείχνει ξεκάθαρα την επικίνδυνη κατεύθυνση της TISA. Το γεγονός ότι οι πολίτες και η κοινωνία των πολιτών είναι υποχρεωμένοι να βασίζονται σε διαρροές για να αποκτήσουν μια εικόνα αυτής της κατεύθυνσης είναι βαθιά ανησυχητικό».
Και ο Ρον Όσβαλντ, γενικός γραμματέας της Διεθνούς Ένωσης Εργαζομένων στον Τομέα των Τροφίμων (UIF) επεσήμανε ότι το αίτημα των εργασιακών ενώσεων πρέπει να είναι ξεκάθαρο:
«Πρέπει να σταματήσουν οι διαπραγματεύσεις, να δημοσιευτούν τα μυστικά κείμενα και να διασφαλιστεί ο ευρύτερος δυνατός δημόσιος διάλογος, προκειμένου να αναδειχθεί το μέγεθος της απειλής που αντιπροσωπεύουν αυτές οι συμφωνίες για τη δημοκρατία και το κίνημα των εργαζομένων».
Όπως σημειώνει η Τζέιμς, «Οι ένθερμοι υποστηρικτές της παγκοσμιοποίησης κλαψουρίζουν για την ευρεία κοινωνική αντίδραση απέναντι σε αυτές τις συμφωνίες εμπορίου. Αυτό που δεν κατανοούν είναι ότι οι άνθρωποι δεν απορρίπτουν γενικά και αόριστα το “εμπόριο”. Απορρίπτουν τον εταιρικό έλεγχο πάνω στη ζωή τους, θέλουν να ζουν σε δημοκρατία, με ποιότητα και αξιοπρεπείς δουλειές για όλους».
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο Common Dreams, στις 14 Οκτωβρίου 2016.
Για τον συγγραφέα
Ο Jon Queally είναι αρθρογράφος και μέλος της εκδοτικής ομάδας του Common Dreams.