Nέα Ζηλανδία: Ποια είναι τα μηνύματα της παραίτησης της Τζασίντα Άρντερν;

Η Τζασίντα Άρντερν, η Νεοζηλανδή Πρωθυπουργός, η νεότερη γυναίκα στον κόσμο που εξελέγη σε αυτό το αξίωμα, αφήνοντας το δικό της στίγμα με την ενσυναίσθηση και τη συμπεριληπτική πολιτική που εφάρμοσε, παραιτήθηκε την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2023. Ποια είναι τα μηνύματα της απόφασής της;


Της Jaclyn Diaz

Mετάφραση: Συντακτική ομάδα pass-world.gr


Η ανακοίνωση της πρωθυπουργού της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν ότι θα παραιτηθεί από την ηγεσία της χώρας τον Φεβρουάριο συγκλόνισε πολλούς ψηφοφόρους της και ηγέτες σε όλο τον κόσμο.

«Αποχωρώ, γιατί ένας τόσο προνομιακός ρόλος συνεπάγεται ευθύνη», ανέφερε η 42χρονη Άρντερν, στην ανακοίνωσή της την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου.

«Την ευθύνη να αναγνωρίζεις πότε είσαι το κατάλληλο πρόσωπο για να ηγηθείς και πότε δεν είσαι. Ξέρω τι απαιτεί αυτή η δουλειά. Και ξέρω ότι δεν έχω πλέον αρκετή ενέργεια στο ντεπόζιτο για να ανταποκριθώ, όπως πρέπει. Είναι τόσο απλό», εξήγησε η ίδια.

Η Τζένιφερ Λις-Μάρσμεντ, αναπληρώτρια καθηγήτρια πολιτικής και διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο του Όκλαντ, δήλωσε στο NPR ότι εξεπλάγη από την ξαφνική παραίτηση της Άρντερν.

«Δεν περίμενα να συμβεί κάτι τέτοιο, διότι είναι σπάνιο οι πολιτικοί να είναι τόσο στρατηγικοί και ανιδιοτελείς», είπε.

Είναι ιδιαίτερα δύσκολο να φανταστεί κανείς έναν πολιτικό να παραιτείται στις ΗΠΑ, όπως έκανε η Άρντερν: δηλαδή, σε μια στιγμή που θα ήταν πολύ πιθανό να κερδίσει την επανεκλογή της και ενώ έχει τον παγκόσμιο σεβασμό, όπως λέει ο Τζόσουα Κούρλαντζικ, ανώτερος συνεργάτης για τη Νοτιοανατολική Ασία στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων των ΗΠΑ.

Υπάρχει ένα μήνυμα, που θα έπρεπε να αντλήσουν και άλλοι παγκόσμιοι ηγέτες από αυτή τη στιγμή αξιοπρεπούς αποχώρησης, η οποία επιτρέπει και την προστασία της φήμης τους, είπαν οι ειδικοί στο NPR.

«Το γεγονός ότι η Άρντερν παραιτήθηκε πριν την πιέσουν οι συνάδελφοί της ή πριν χάσει τις εκλογές μπορεί να κάνει ηγέτες σε άλλες χώρες να αναρωτηθούν αν θα έπρεπε να αποχωρήσουν και οι ίδιοι», δήλωσε η Λις-Μάρσμεντ. «Οι περισσότεροι ηγέτες παλεύουν αυτή τη στιγμή να διατηρηθούν στο αξίωμά τους, εξαιτίας των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων της πανδημίας και των συναφών αποκλεισμών, καθώς και της κρίσης του κόστους ζωής. Ιστορικά οι ηγέτες περιμένουν να πιεστούν μέχρι να αποχωρήσουν», συμπληρώνει.

Η αποχώρηση της Άρντερν βοηθά το Εργατικό Κόμμα να παραμείνει όρθιο

Στα 37 της χρόνια, τo 2017, η Άρντερν έγινε η νεότερη γυναίκα ηγέτης. Ως φιλελεύθερη πολιτικός, γνωστή για τη ενσυναίσθηση και τη συμπόνια της, ήταν συχνά το αντί-παράδειγμα απέναντι σε ακραίους πολιτικούς, όπως ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο Ζαΐρ Μπολσονάρου της Βραζιλίας.

Wikimedia Commons

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η Άρντερν χαίρει μεγάλης εκτίμησης. Στο εσωτερικό, ωστόσο, η ίδια και το Εργατικό Κόμμα της έχουν δεχθεί πλήγμα τους τελευταίους μήνες. Η πιθανότητα η ίδια και το κόμμα της να κερδίσουν στις επόμενες εκλογές ήταν ισχυρή, αλλά όχι εγγυημένη, όπως εκτιμά η Λις-Μάρσμεντ.

Η Άρντερν αντιμετώπιζε επίσης πρόσθετες πιέσεις ως σχετικά νέα, γυναίκα ηγέτης.

«Οι πιέσεις που δέχονται οι πρωθυπουργοί είναι πάντα μεγάλες, αλλά σε αυτή την εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, των clickbait και της 24ωρης ενημέρωσης, η Τζασίντα βρέθηκε αντιμέτωπη με ένα επίπεδο μίσους και τοξικότητας που κατά την εμπειρία μου είναι πρωτοφανές στη χώρα μας», δήλωσε η Έλεν Κλαρκ, πρώην πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας.

Με την παραίτησή της, η Άρντερν δίνει στο κόμμα της την ευκαιρία να κερδίσει, δήλωσε η Λις-Μάρσμεντ.

Η απόφασή της να κλείσει τα σύνορα της Νέας Ζηλανδίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας προκάλεσε επικρίσεις στην πατρίδα της. Οι ψηφοφόροι απογοητεύτηκαν επίσης από την έλλειψη «μετασχηματιστικής αλλαγής», ιδίως όσον αφορά τη στέγαση και την κλιματική αλλαγή, την οποία είχε υποσχεθεί το 2017, όπως αναφέρει η Λις-Μάρσμεντ.

Η Άρντερν έγινε «ένα εκλογικό βάρος για το 2023».

Η αποχώρηση της Άρντερν είναι μια σημαντική υπενθύμιση για τους πολιτικούς

Ορισμένοι παγκόσμιοι ηγέτες, εντυπωσιασμένοι από την αποχαιρετιστήρια ομιλία της Άρντερν, είπαν ότι αναδιαμόρφωσε τον τρόπο με τον οποίο οι πολιτικοί μπορούν να ηγούνται και στη συνέχεια να αποχωρούν τη σωστή στιγμή.

Η γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου Ngozi Okonjo-Iweala δήλωσε ότι η Άρντερν έδωσε ένα καλό παράδειγμα προς μίμηση.

«Οι γυναίκες ξέρουν πότε να αποχωρήσουν … ο εγωισμός τους είναι χαμηλότερος», δήλωσε η Okonjo-Iweala στο Bloomberg News. Η Άρντερν «έδωσε το καλό παράδειγμα» αποχωρώντας αφού έδωσε τον καλύτερό της εαυτό, πρόσθεσε.

H Τζασίντα Άρντερν σε επίσκεψή τους σε θύματος της μουσουλμανικής κοινότητας μετά από επίθεση σε τζαμί/Wikimedia Commons

Ο πρώην πρωθυπουργός της Αυστραλίας Κέβιν Ρουντ έγραψε στο Twitter: «Η Τζασίντα Άρντερν έγραψε εκ νέου το εγχειρίδιο των κανόνων για το πώς πρέπει να δείχνουν και να ενεργούν οι παγκόσμιοι ηγέτες και έκανε ακόμη πιο αγαπητή τη Νέα Ζηλανδία στους πολίτες του κόσμου εξαιτίας αυτού».

Αυτή η στιγμή μπορεί να χρησιμεύσει ως μια σημαντική υπενθύμιση για πολλούς πολιτικούς σχετικά με τον λόγο για τον οποίο βρίσκονται στο αξίωμα, δήλωσε η Tammy Vigil, αναπληρώτρια πρύτανης και αναπληρώτρια καθηγήτρια μέσων ενημέρωσης στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης.

«Δεν μιλάμε όσο θα έπρεπε για το στοιχείο της δημόσιας υπηρεσίας όταν μιλάμε για την ηγεσία», είπε. «Αυτή τη στιγμή, έχουμε πολλά κομματικά στελέχη και και πολιτικούς που γίνονται πολεμιστές του κόμματος αντί για δημόσιοι λειτουργοί», συμπλήρωσε.

Η πρόσφατη μάχη για τον ρόλο του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ είναι ένα τέλειο παράδειγμα αυτού, σημείωσε η Vigil.

Οι πολιτικοί ωθούνται συνεχώς να συγκεντρώσουν χρήματα ή να ετοιμάζουν τις επόμενες εκλογές. Αυτό δεν ευνοεί πάντα την καλή ηγεσία, συμπλήρωσε η ίδια.

«Το πραγματικό νόημα του να είσαι πολιτικός είναι να ηγείσαι και να κυβερνάς και να προσφέρεις για τους άλλους. Αυτή η υπενθύμιση, νομίζω ότι ήταν απαραίτητη», δήλωσε η Vigil.

Παρά την πτώση της στις δημοσκοπήσεις, η Άρντερν θα διατηρήσει πιθανότατα μια πολύ θετική κληρονομιά, εκτίμησε η Λις-Μάρσμεντ.

«Αυτή περιλαμβάνει το παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο οι σύγχρονες αξίες μπορούν να ενσωματωθούν σε ένα ισχυρό ύφος ηγεσίας, που περιλαμβάνει την προσήνεια, την ευγένεια, την κοινότητα», συμπλήρωσε η ίδια.

Μέρος αυτής της κληρονομιάς πηγάζει από την ικανότητα της Άρντερν να επιδεικνύει «μια ικανή γυναικεία ηγεσία», εναρμονίζοντας τα καθήκοντά της ως μητέρας και πολιτικού, παράλληλα με τον επιδέξιο και αποτελεσματικό χειρισμό πολλαπλών κρίσεων, συμπληρώνει η Λις-Μάρσμεντ.

Χώρος για τις συζητήσεις που αφορούν την ψυχική υγεία στην πολιτική

Όλοι οι ειδικοί που μίλησαν στο NPR εντυπωσιάστηκαν από την επιλογή της Άρντερν να αναφέρει ότι δεν της έχει απομείνει η ενέργεια για άλλη μια θητεία. Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει ένα καλό σημείο εκκίνησης για άλλους πολιτικούς να αναγνωρίσουν την πίεση που δέχεται η δουλειά στην προσωπική τους ζωή και την ψυχική τους υγεία, είπαν.

Η υποστήριξη που έλαβε η Άρντερν από άλλους ηγέτες μπορεί να ενθαρρύνει αυτή την αλλαγή. Αφού η Άρντερν έκανε την ανακοίνωσή της, η υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Hadja Lahbib έγραψε στο Twitter: «Χρειάζεται θάρρος και σοφία για να πάρεις μια τέτοια απόφαση. Μας έδειξες ότι η ηγεσία μπορεί να είναι πάνω απ’ όλα ανθρώπινη».

Σε πολλούς χώρους εργασίας, «η ιδέα ότι η ψυχική υγεία αποτελεί αξία έχει έρθει στο προσκήνιο. Στην πολιτική δεν έχει συμβεί πραγματικά», δήλωσε ο Κούρλαντζικ.

«Υπάρχει κατά κάποιο τρόπο η ιδέα ότι οι πολιτικοί πρέπει απλώς να συνεχίσουν να προσπαθούν γι’ αυτό, όσο είναι ικανοί», είπε. Είναι πιθανό η αποχώρηση της Άρντερν «να αποτελέσει έναν παράγοντα που θα οδηγήσει άλλους πολιτικούς να σκεφτούν τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να επηρεάζεται η ψυχική τους υγεία”.

Κάποιοι αντιμετωπίζουν την παραίτηση της Άρντερν ως μια καλή στιγμή για να πιέσουν, ώστε αυτή τη συζήτηση να περάσει στην επικαιρότητα, δήλωσε η Vigil. Αλλά θα υπάρξουν επικριτές που θα την πλαισιώσουν ως μια στιγμή αδυναμίας, δείχνοντας πόσο δύσκολο είναι να γίνει αυτή η συζήτηση στην πολιτική.

«α πρέπει να είμαστε σε θέση να κάνουμε αυτές τις συζητήσεις για την ψυχική υγεία, σε όλα τα μέτωπα, σε όλα τα επαγγέλματα, αλλά νομίζω ότι είναι μια πρόκληση, ιδιαίτερα για τις γυναίκες να είναι σε θέση να κάνουν αυτού του είδους τη δήλωση», επισήμανε. «Οι γυναίκες έχουν αγωνιστεί τόσο πολύ καιρό για να αποδείξουν ότι μπορούν κατά κάποιο τρόπο να τρέξουν μαζί με τους άνδρες στην πολιτική. Αλλά νομίζω ότι θα χρειαστεί ακόμα λίγος καιρός μέχρι να δούμε να εξαπλώνεται αυτού του είδους η συζήτηση όσον αφορά την πολιτική», κατέληξε.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο NPR, στις 22 Ιανουαρίου.