Καναδάς: Δημόσια συγγνώμη του Τριντό προς τα θύματα της ομοφοβίας
Σύμφωνα με τα καναδικά μέσα ενημέρωσης, ο καναδός πρωθυπουργός Τζαστίν Τριντό πρόκειται να απολογηθεί δημόσια σε όσους καταδικάστηκαν τα προηγούμενα χρόνια με βάση παλαιότερες ομοφοβικές διατάξεις του καναδικού δικαίου και διώχθηκαν με οποιοδήποτε τρόπο λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού.

Η δημόσια δήλωση του καναδού πρωθυπουργού θα γίνει στις αρχές του φθινοπώρου και αναμένεται με μεγάλη ικανοποίηση από τις ΛΟΑΤ κοινότητες της χώρας.

Σύμφωνα με την υπεύθυνη της οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα Egale, Έλεν Κένι «η μέρα αυτή αναμένεται με μεγάλη ικανοποίηση και έντονα συναισθήματα. Είναι μια ιστορική στιγμή. Τόσο για την κυβέρνηση που θα αναγνωρίσει το κακό και τον πόνο που προκάλεσε όλο το προηγούμενο διάστημα, όσο και για τους χιλιάδες Καναδούς που επηρεάστηκαν από αυτή τη νομοθεσία».

Η δημόσια απολογία του Τριντό θα συνοδεύεται και από μια σειρά μέτρων αποκατάστασης και μεταρρυθμίσεων, που θα ανακοινωθούν την ίδια μέρα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, αυτά τα μέτρα θα αφορούν τη δικαίωση όσων καταδικάστηκαν λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού, αποπέμφθηκαν από το Δημόσιο και εκδιώχθηκαν από τον στρατό ή τα σώματα ασφαλείας. Σε αρκετές περιπτώσεις τα θύματα ή οι συγγενείς τους θα αποζημιωθούν οικονομικά.

Επιπλέον, θα προβλέπεται υποχρεωτική εκπαίδευση σε ζητήματα σεβασμού των δικαιωμάτων και της σεξουαλικότητας για όσους/ες εργάζονται στη δημόσια υπηρεσία και ειδικά στα σώματα ασφαλείας αλλά και στο δικαστικό σώμα. Επιπλέον, θα οριστεί ένας ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος για την επίβλεψη της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, σε συνεργασία με την οργάνωση Egale.

Ο εκπρόσωπος της καναδικής πρωθυπουργίας, ερωτηθείς σχετικά με το πρόγραμμα των σχετικών μεταρρυθμίσεων απάντησε: «Έχουμε δεσμευθεί να συνεργαστούμε με την Egale και άλλες οργανώσεις σε σταθερή βάση προκειμένου να τερματιστούν οι διακρίσεις και να εξασφαλίσουμε την ισότητα για όλους τους πολίτες της χώρας. Εξετάζουμε με προσοχή τις προτάσεις τους και στο άμεσο μέλλον θα έχουμε να πούμε περισσότερα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τζαστίν Τριντό έγινε φέτος ο πρώτος πρωθυπουργός της χώρας που παρευρέθηκε στο Gay Pride, ενώ τον περασμένο Νοέμβριο η χώρα ανακοίνωσε ότι θα δεχθεί σημαντικό αριθμό προσφύγων από τη Συρία που διώκονται για τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό.

Οι αλλαγές αυτές καθιστούν τον Καναδά μια από τις χώρες που εντάσσει στην κρατική της λειτουργία τον σεβασμό στα ΛΟΑΤ δικαιώματα, γεγονός που αποτελεί μεγάλο άλμα για μια χώρα όπου μέχρι το 1969 η ομοφυλοφιλία παρέμενε ποινικοποιημένη.