Η Νορβηγία, η Ιρλανδία και η Ισπανία ανακοίνωσαν ότι σχεδιάζουν να αναγνωρίσουν το κράτος της Παλαιστίνης στις 28 Μαΐου. Η κίνηση αυτή προκάλεσε την έντονη κριτική του Ισραήλ, το οποίο απέσυρε τους πρεσβευτές του από τις τρεις χώρες.
Του Simon Mabon
Μετάφραση: Συντακτική ομάδα pass-world.gr
Από τις αρχές Μαΐου του τρέχοντος έτους, 143 χώρες είχαν ήδη αναγνωρίσει την Παλαιστίνη ως ανεξάρτητο κράτος. Ψήφισαν για την εισδοχή της Παλαιστίνης στα Ηνωμένα Έθνη (όπου επί του παρόντος έχει καθεστώς παρατηρητή). Πόσο σημαντική είναι, λοιπόν, η κίνηση της Νορβηγίας, της Ιρλανδίας και της Ισπανίας;
Η απόφαση να αναγνωριστεί η Παλαιστίνη ως κράτος είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό και συμβολικό βήμα, ιδιαίτερα όταν λαμβάνεται από δυτικά κράτη. Η απόφαση αναδεικνύει την αυξανόμενη υποστήριξη για την αυτοδιάθεση των Παλαιστινίων σε μεγάλο μέρος του κόσμου – και οι αποφάσεις χαιρετίστηκαν από τον Αραβικό Σύνδεσμο. Και όμως, η αναγνώριση από αυτά τα κράτη από μόνη της δεν είναι αρκετή.
Σημαντικές δυτικές δυνάμεις –συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας και της Γερμανίας– έχουν μέχρι στιγμής αποφύγει να αναγνωρίσουν την Παλαιστίνη, με το σκεπτικό ότι αυτό θα “υπονόμευε” τη θνησιγενή ειρηνευτική διαδικασία του Όσλο.
Οι συμφωνίες του Όσλο διατύπωσαν ένα όραμα ειρηνικής συνύπαρξης μεταξύ δύο κρατών – τη λεγόμενη “λύση των δύο κρατών” – ωστόσο η απουσία ενός διεθνώς αναγνωρισμένου κυρίαρχου κράτους της Παλαιστίνης υπονομεύει όλη αυτή την προσέγγιση.
Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένουν αρνητικοί στο θέμα της αναγνώρισης του παλαιστινιακού κράτους. Σε ποιο βαθμό οι θέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου και άλλων δυτικοευρωπαϊκών κρατών έχουν επηρεαστεί από τη σταθερή υποστήριξη της Ουάσιγκτον προς το Ισραήλ;
Κατά το μεγαλύτερο μέρος του προηγούμενου αιώνα, τα κράτη της Δύσης ήταν σε μεγάλο βαθμό απρόθυμα να αποκλίνουν από τις θέσεις των ΗΠΑ σε συγκεκριμένα ζητήματα, με την υποστήριξη της Ουάσιγκτον προς το Ισραήλ να κατέχει κεντρική θέση.
Η απομάκρυνση από τη ρητά φιλοϊσραηλινή στάση της Αμερικής θα προκαλούσε μεγάλη οργή στην Ουάσιγκτον, δημιουργώντας τριβές στις διπλωματικές σχέσεις με την κυρίαρχη παγκόσμια δύναμη.
Και όμως, κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, αξιωματούχοι από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και άλλα κράτη μέλη της ΕΕ έδειξαν κάποιο βαθμό υποστήριξης για την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους.
Η καταστροφή της Γάζας ώθησε προς αυτή την κατεύθυνση, καταδεικνύοντας την ανάγκη για μια τομή και κινήσεις προς μια διαρκή ειρήνη.
Οι ΗΠΑ φέρονται να διερευνούν το ενδεχόμενο αναγνώρισης της Παλαιστίνης ως μέρος μιας “μεγάλης συμφωνίας” που περιλαμβάνει τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και την αναγνώριση του κράτους του Ισραήλ από τη Σαουδική Αραβία.
Ωστόσο, Σαουδάραβες αξιωματούχοι έχουν καταστήσει σαφές ότι η αναγνώριση του Ισραήλ μπορεί να γίνει μόνο μετά τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και την αναγνώριση ενός “ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ”.
Άλλα κράτη σε όλη τη Μέση Ανατολή έχουν συνδέσει την ανοικοδόμηση της Γάζας μετά τη σύγκρουση με την παλαιστινιακή κρατική υπόσταση. Όλο αυτό το διάστημα, Ισραηλινοί αξιωματούχοι – κυρίως ο Μπενιαμίν Νετανιάχου – έχουν καταδικάσει έντονα αυτές τις κινήσεις, με τους πρεσβευτές του Ισραήλ στη Νορβηγία, την Ισπανία και την Ιρλανδία να ανακαλούνται αμέσως.
Ποια θα ήταν η επιλογή για τον καθορισμό των συνόρων δύο ενδεχόμενων κρατών;
Αν κοιτάξει κανείς τις παλαιστινιακές σελίδες του ιστότοπου του Γραφείου Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης του Ηνωμένου Βασιλείου, ο τίτλος τους είναι “Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη”. Αυτό προκύπτει από τις συνέπειες του πολέμου του 1967 – γνωστού ως πόλεμος των έξι ημερών – όπου οι ισραηλινές δυνάμεις κατέλαβαν τη Λωρίδα της Γάζας, τη Δυτική Όχθη, την Ανατολική Ιερουσαλήμ, τη χερσόνησο του Σινά και το μεγαλύτερο μέρος των Υψιπέδων του Γκολάν.
Η κατάληψη αυτών των εδαφών δεν αναγνωρίστηκε από τη διεθνή κοινότητα. Οι περισσότεροι εξακολουθούν να αναγνωρίζουν την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη ως κατεχόμενες.
Αναγνωρίζοντας ένα παλαιστινιακό κράτος, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας, Μάικλ Μάρτιν, δήλωσε ότι η οντότητα αυτή θα βασίζεται στα σύνορα του 1967, πράγμα που σημαίνει ότι το παλαιστινιακό κράτος περιλαμβάνει τη Γάζα, τη Δυτική Όχθη και την Ιερουσαλήμ που υπάρχει ως πρωτεύουσα τόσο του ισραηλινού όσο και του παλαιστινιακού κράτους.
Οι πρακτικές λεπτομέρειες αυτού, ωστόσο, είναι πολύ πιο περίπλοκες, που απορρέουν από την παρουσία παράνομων οικισμών σε όλη τη Δυτική Όχθη, καθώς και από ευρύτερα ζητήματα ασφάλειας.
Η συμφωνία Όσλο ΙΙ καθιέρωσε διοικητικές διαιρέσεις στη Δυτική Όχθη πριν από τη συμφωνία για το τελικό καθεστώς.
Η περιοχή Α, που αποτελεί το 18% της επικράτειας, διοικείται από την Παλαιστινιακή Αρχή υπό τον έλεγχο της Παλαιστινιακής Αστυνομίας. Η περιοχή Β, με 22% της επικράτειας, διοικείται από την Παλαιστινιακή Αρχή με τον έλεγχο ασφαλείας να μοιράζεται με το Ισραήλ. Η περιοχή Γ, μακράν η μεγαλύτερη σε ποσοστό 60%, διοικείται αποκλειστικά από το Ισραήλ και φιλοξενεί περίπου 300.000 Παλαιστίνιους και 400.000 Ισραηλινούς εποίκους.
Αυτό θέτει περαιτέρω προκλήσεις για την επίτευξη συμφωνίας για το τελικό καθεστώς.
Η αυξανόμενη επιρροή της θρησκευτικής δεξιάς στο Ισραήλ περιπλέκει περαιτέρω τα πράγματα.
Μέλη της θρησκευτικής δεξιάς έχουν αποκτήσει εξέχουσα θέση στην Κνεσέτ, ενώ συναφείς ομάδες εποίκων συνεχίζουν να καταλαμβάνουν γη σε όλη την περιοχή Γ και να κακοποιούν βίαια τους γηγενείς Παλαιστίνιους σε όλη τη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Η επίτευξη μιας συμφωνίας για το τελικό καθεστώς απαιτεί την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, μαζί με το υπαρξιακό ζήτημα των διεκδικήσεων επί της Ιερουσαλήμ.
Η βασική θέση του Ισραήλ, η οποία υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, είναι ότι πρέπει να έχει εγγυημένη ασφάλεια.
Αλλά ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος θα διαχειρίζεται κατά πάσα πιθανότητα τη δική του ασφάλεια, καθώς και μια ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική. Τι θα γίνει λοιπόν αν η νέα ανεξάρτητη Παλαιστίνη επιδιώξει να συμμαχήσει στενά με δυνάμεις που είναι ανοιχτά εχθρικές προς το Ισραήλ και τη Δύση, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν και της Ρωσίας;
Τα ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια έχουν ταλαιπωρήσει τις προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας για το τελικό καθεστώς. Για τους Ισραηλινούς, η ευρεία δέσμευσή τους με τα παλαιστινιακά εδάφη καθοδηγείται από ζητήματα ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένου του αποκλεισμού της Γάζας και του “διαχωριστικού τείχους” και των σημείων ελέγχου στη Δυτική Όχθη.
Η συνέχιση της άσκησης εποπτείας της ασφάλειας στη Δυτική Όχθη ήταν κεντρικό στοιχείο της στάσης και της δέσμευσης του Ισραήλ με τις περιοχές Β και Γ.
Η ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους θα καταργούσε εξ ορισμού την εποπτεία της ασφάλειας του Ισραήλ.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το νέο παλαιστινιακό κράτος θα είναι αναγκαστικά κυρίαρχο και, εξ ορισμού, θα απαιτεί από τους άλλους να τηρούν την αρχή της μη ανάμειξης στις υποθέσεις του. Αυτό δυνητικά αποτελεί σημαντική πρόκληση για τους υπολογισμούς ασφαλείας του Ισραήλ. Μέλη των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας (IDF) εισέρχονται τακτικά στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα για να “κουρέψουν το γκαζόν”, μια στρατηγική διαδικασία στοχευμένων δολοφονιών.
Ένα νέο παλαιστινιακό κράτος δεν θα στερηθεί συμμάχων σε όλο τον αραβικό κόσμο και πέραν αυτού. Τα κυρίαρχα κράτη είναι εξ ορισμού ελεύθερα να καθορίσουν ανεξάρτητες εξωτερικές πολιτικές και να συμμαχήσουν με όποιον επιλέξουν.
Γνωρίζουμε ότι η Χαμάς έχει λάβει υποστήριξη από το Ιράν, το οποίο έχει εκφράσει την εχθρότητά του προς το Ισραήλ, αλλά η φύση αυτής της υποστήριξης διαφέρει από την εμπλοκή της Τεχεράνης με τη Χεζμπολάχ στο Λίβανο, τις Μονάδες Λαϊκής Κινητοποίησης στο Ιράκ ή τους αντάρτες Χούθι στην Υεμένη.
Μετά την πρόσφατη σειρά επιθέσεων που σημειώθηκαν μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν, οποιαδήποτε συμμαχία μεταξύ ενός παλαιστινιακού κράτους και του Ιράν θα θεωρούνταν σοβαρή πρόκληση για την ασφάλεια από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής σε όλο το Ισραήλ.
Το διακύβευμα είναι υψηλό – αλλά η κατάσταση φαίνεται όλο και πιο απελπιστική από όλες τις πλευρές. Με έναν καταστροφικά υψηλό αριθμό νεκρών και την καταστροφή της ζωής σε ολόκληρη τη Γάζα, καθώς και με τη συνεχιζόμενη κατοχή της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και της Δυτικής Όχθης και με μια συμφωνία για το τελικό καθεστώς όλο και πιο απίθανη, κάτι πρέπει να αλλάξει.
To άρθρο δημοσιεύτηκε στο Conversation.
Για τον συγγραφέα
Ο Simon Mabon είναι Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ.
Διαβάστε επίσης:
Ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα μπορεί να προκαλέσει διαδηλώσεις που επηρεάζουν ολόκληρη την περιοχή
Οι γυναίκες που ηγούνται του αγώνα για ειρήνη στην Παλαιστίνη