Νότια Αφρική: Πυρκαγιά σε ιστορική βιβλιοθήκη καταστρέφει πολύτιμα αρχεία

Μια πυρκαγιά που ξεκίνησε την Κυριακή 18 Απριλίου στο Εθνικό Πάρκο Τέιμπλ Μάουντεν της Νότιας Αφρικής έφτασε στο Πανεπιστήμιο του Κέιπ Τάουν, τυλίγοντας στις φλόγες τη βιβλιοθήκη του ιδρύματος, όπου υπάρχουν μοναδικής αξίας αρχεία και τεκμήρια της ιστορίας της χώρας.


Συντακτική ομάδα pass-world.gr


H καταστροφή που έχουν υποστεί οι συλλογές τις βιβλιοθήκης είναι τεράστια, με τους ερευνητές/τριες του ιδρύματος να κάνουν έκκληση σε όσους/ες διαθέτουν φωτογραφίες ή σκαναρισμένες εκδοχές τεκμηρίων να τις κοινοποιήσουν στο Πανεπιστήμιο, ώστε να διασωθούν τα αναντικατάστατα αυτά αρχεία.  

Όπως εξηγεί στο περιοδικό Nature η ιστορικός Σάρα Έμιλ Νταφ, στις συλλογές τις βιβλιοθήκης περιλαμβάνονται μοναδικές καταγραφές της καθημερινής ζωής των ανθρώπων της Νότιας Αφρικής από διαφορετικά κοινωνικά στρώματα. «Με μια τέτοια καταστροφή χάνουμε όλο αυτό το μωσαϊκό της ζωής και των αγώνων της καθημερινότητας», επισημαίνει η ίδια.

Ακόμα, οι συλλογές της βιβλιοθήκης περιέχουν πρώτες εκδόσεις εμβληματικών βιβλίων, χάρτες, χειρόγραφα και κυβερνητικά έγγραφα από την αποικιακή και στρατιωτική ιστορία της χώρας, αλλά και ένα πολύτιμο σύνολο από ζωγραφιές με νερομπογιά φυτών και ζώων, που χρονολογούνται από το 1881 και έχουν δημιουργηθεί από ιθαγενείς κατοίκους του Κέιπ Τάουν.

Ένας από τους επιμελητές των αρχείων της βιβλιοθήκης δήλωσε ότι η αφρικανική συλλογή ταινιών, που περιλαμβάνει 3.500 ταινίες και αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες συλλογές ταινιών σχετικών με την Αφρική, χάθηκε ολοσχερώς, σύμφωνα με τους New York Times.

Επίσης, το κτίριο βοτανολογίας του Πανεπιστημίου –το οποίο φιλοξενεί και μια ειδική μονάδα συντήρησης φυτών, όπου μεταξύ άλλων μελετώνται οι κλιματικές αλλαγές μέσα από φυσικά απολιθώματα και από τη σύγκριση ιστορικών φωτογραφιών με σύγχρονες εικόνες– έχει υποστεί σοβαρές ζημιές.

Σε δήλωσή της, η διευθύντρια των βιβλιοθηκών του Πανεπιστημίου εκτιμά ότι μερικές από τις πιο πολύτιμες συλλογές χάθηκαν από την πυρκαγιά, ωστόσο επισημαίνει ότι μια πλήρης αποτίμηση θα μπορεί να γίνει μόνο όταν υπάρξει ασφαλής πρόσβαση στο εσωτερικό του κτιρίου.

Παρά τις προσπάθειες των ενισχυμένων πυροσβεστικών δυνάμεων αλλά και εθελοντών που συμμετείχαν στην κατάσβεση, τουλάχιστον δύο όροφοι της βιβλιοθήκης έχουν καταστραφεί, σύμφωνα με πληροφορίες διεθνών μέσων.

Τα αίτια της πυρκαγιάς που ξεκίνησε από το Τέιμπλ Μάουντεν δεν είναι ακόμη γνωστά, ωστόσο οι καιρικές συνθήκες και οι ισχυροί άνεμοι σίγουρα συνέβαλαν στην ταχύτατη εξάπλωσή της προς το Πανεπιστήμιο. Από την πανεπιστημιούπολη απομακρύνθηκαν 4.000, φοιτητές/τριες και οδηγήθηκαν σε ξενοδοχεία στις γύρω περιοχές.

 Η αντι-πρύτανης του Πανεπιστημίου Μαμογκέτι Πακένγκ δήλωσε συντετριμμένη από την καταστροφή, υπογραμμίζοντας ότι οι συλλογές που υπήρχαν στη βιβλιοθήκη ήταν πολύτιμες για όλη την αφρικανική ήπειρο.

Παρά το γεγονός ότι το Πανεπιστήμιο είχε ξεκινήσει πρόσφατα την προσπάθεια ψηφιοποίησης των συλλογών του, μόνο ένα μικρό μέρος του τεράστιου όγκου των αρχείων είχε μεταφερθεί σε ψηφιακή μορφή.

Πηγές: Nature, New York Times, Al Jazeera