Στα ορυχεία του Καζακστάν, μια απεργία κάτω από την επιφάνεια της γης
Στις 11 Δεκεμβρίου ξεκίνησε στο Καζακστάν μια από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις εργαζομένων που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα. Επί πέντε ημέρες, 700 μεταλλωρύχοι που εργάζονται στην εξορυκτική εταιρία ArcelorMittal κατέλαβαν ορυχεία της χώρας, αρνούμενοι να ανέβουν στην επιφάνεια της γης.


Τα αιτήματά τους αφορούσαν διπλασιασμό του μισθού τους, την κατοχύρωση άδειας λόγω ασθενείας, καθώς και τη μείωση του ορίου συνταξιοδότησης στα 50.

Η ArcelorMittal, που αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές, χαλυβουργικές εταιρίες παγκοσμίως, απάντησε με μήνυση εναντίον των μεταλλωρύχων, κατηγορώντας τους για «παράνομη κατάληψη» των ορυχείων που οδήγησε στην προσωρινή παύση των εργασιών.

Ωστόσο, η δημοσιότητα που έλαβε η απεργία, δημιούργησε πιέσεις προς την πολυεθνική, με τους υπευθύνους της να υποστηρίζουν ότι από τον Σεπτέμβριο βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με τους μεταλλωρύχους για τη βελτίωση των εργασιακών τους συνθηκών.

Το τοπικό δικαστήριο της πόλης Σακτίνσκ, στην περιφέρεια Καραγκάντα, όπου βρίσκονται τα περισσότερα ορυχεία, έκρινε την απεργία παράνομη. Οι μεταλλωρύχοι αποφάσισαν την παύση της απεργίας την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου, ωστόσο οι περιφερειακές αρχές της Καραγκάντα δήλωσαν ότι οι εργαζόμενοι δεν θα διωχθούν και ότι οι μισθοί τους θα αυξηθούν κατά 30%.

Το Καζακστάν διαθέτει μεγάλες πλουτοπαραγωγικές πηγές και η παραγωγή της ArcelorMittal στη χώρα έφτασε στα 4 εκατομμύρια τόνους ατσαλιού, μόνο για το 2016.

Η τελευταία φορά που σημειώθηκε στο Καζακστάν μια ανάλογη απεργιακή κινητοποίηση ήταν το 2011, από τους εργάτες στις πετρελαιο-βιομηχανίες, στην πόλη Ζαναοζέν. Τότε, η απεργία δέχθηκε άγρια καταστολή από την αστυνομία, η οποία οδήγησε στον θάνατο 15 ανθρώπων.

Η βίαιη καταστολή εκείνης της απεργιακής κινητοποίησης δημιούργησε διεθνή ανησυχία ότι η κυβέρνηση θα αντιδράσει με ανάλογο τρόπο απέναντι στην απεργία των μεταλλωρύχων της ArcellorMittal, γεγονός που φαίνεται ότι λειτούργησε ως μέσο πίεσης προς την κυβέρνηση, η οποία αρνήθηκε δημόσια ότι θα κινηθεί κατασταλτικά απέναντι στους απεργούς.

Συντακτική ομάδα pass-world.gr