Το φεμινιστικό κίνημα της Ρωσίας διαδηλώνει ενάντια στον πόλεμο στην Ουκρανία

H καταστολή στους δρόμους της Ρωσίας των πολιτών που διαδηλώνουν ενάντια στον πόλεμο στην Ουκρανία είναι σκληρή. Η μαζική παρουσία διαδηλωτών/τριών, στις αντιπολεμικές εκδηλώσεις που οργανώθηκαν την Κυριακή 27 Φεβρουαρίου, σε πολλές ρωσικές πόλεις, δεν απέτρεψε τη ρωσική αστυνομία από το να κάνει εκατοντάδες συλλήψεις.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που επικαλείται το ABC, πάνω από 5.800 άνθρωποι έχουν συλληφθεί στις αντιπολεμικές διαδηλώσεις που οργανώνονται στη Ρωσία.

Παρά τον φόβο των διώξεων, οι ρωσικές φεμινιστικές ομάδες συνεχίζουν τον αγώνα τους ενάντια στον πόλεμο. Η πρωτοβουλία Feminist Anti-War Resistance [Φεμινιστική Αντιπολεμική Αντίσταση] καλεί ομάδες από όλη τη Ρωσία να συνταχθούν σε μια ευρεία ομπρέλα εναντίωσης στον πόλεμο του Πούτιν.

Όπως αναφέρει η οργάνωση Feminist Anti-War Resistance, σήμερα το φεμινιστικό κίνημα είναι από τις ελάχιστες ενεργές πολιτικές δυνάμεις στη Ρωσία, όπου επικρατεί η φίμωση κάθε αντιπολιτευόμενης φωνής. «Για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι ρωσικές αρχές δεν μας αντιλαμβάνονταν ως επικίνδυνο πολιτικό κίνημα, και ως εκ τούτου επηρεαζόμασταν προσωρινά λιγότερο από την κρατική καταστολή σε σχέση με άλλες πολιτικές ομάδες», αναφέρουν οι ίδιες, τονίζοντας την ανάγκη ενεργοποίησης του κεφαλαίου της φεμινιστικής δράσης σε μια αντιπολεμική κατεύθυνση.

«Τα τελευταία δέκα χρόνια, το φεμινιστικό κίνημα έχει αποκτήσει τεράστια δύναμη στα μέσα ενημέρωσης και στον πολιτισμό. Ήρθε η ώρα να τη μετατρέψουμε σε πολιτική δύναμη. Είμαστε η αντίθεση στον πόλεμο, την πατριαρχία, τον αυταρχισμό και τον μιλιταρισμό. Είμαστε το μέλλον που θα επικρατήσει», τονίζουν οι ίδιες, καλώντας φεμινιστικές οργανώσεις και ομάδες από όλο τον κόσμο να συστρατευθούν σε ένα κοινό αγώνα ενάντια στον πόλεμο στην Ουκρανία.


Εισαγωγή-μετάφραση: Συντακτική ομάδα pass-world.gr


To κάλεσμα της πρωτοβουλίας Feminist Anti-War Resistance:

«Στις 24 Φεβρουαρίου, γύρω στις 5:30 π.μ. ώρα Μόσχας, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε μια “ειδική επιχείρηση” στο έδαφος της Ουκρανίας, με σκοπό την “αποναζιστικοποίηση” και την “αποστρατιωτικοποίηση” αυτού του κυρίαρχου κράτους. Η επιχείρηση αυτή προετοιμαζόταν για καιρό. Εδώ και αρκετούς μήνες, τα ρωσικά στρατεύματα πλησίαζαν στα σύνορα με την Ουκρανία. Την ίδια στιγμή, η ηγεσία της χώρας μας αρνιόταν κάθε πιθανότητα στρατιωτικής επίθεσης. Τώρα βλέπουμε ότι αυτό ήταν ένα ψέμα.

Η Ρωσία κήρυξε πόλεμο στον γείτονά της. Δεν επέτρεψε στην Ουκρανία ούτε το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση, ούτε καμία ελπίδα για μια ειρηνική ζωή. Τονίζουμε –και όχι για πρώτη φορά– ότι ο πόλεμος διεξάγεται τα τελευταία οκτώ χρόνια με πρωτοβουλία της ρωσικής κυβέρνησης. Ο πόλεμος στο Ντονμπάς είναι συνέπεια της παράνομης προσάρτησης της Κριμαίας. Πιστεύουμε ότι η Ρωσία και ο Πρόεδρός της δεν ενδιαφέρονται και δεν ενδιαφέρθηκαν ποτέ για την τύχη των ανθρώπων στο Λουχάνσκ και το Ντονέτσκ και η αναγνώριση των δημοκρατιών μετά από οκτώ χρόνια ήταν μόνο ένα πρόσχημα για την εισβολή στην Ουκρανία, υπό το προκάλυμμα της απελευθέρωσης.

Ως Ρωσίδες πολίτες και φεμινίστριες, καταδικάζουμε αυτόν τον πόλεμο. Ο φεμινισμός ως πολιτική δύναμη δεν μπορεί να βρίσκεται στο πλευρό ενός επιθετικού πολέμου και μιας στρατιωτικής κατοχής.

Το φεμινιστικό κίνημα στη Ρωσία αγωνίζεται για τις ευάλωτες ομάδες και την ανάπτυξη μιας δίκαιης κοινωνίας με ίσες ευκαιρίες και προοπτικές, στην οποία δεν μπορεί να υπάρχει χώρος για βία και στρατιωτικές συγκρούσεις.

Πόλεμος σημαίνει βία, φτώχεια, αναγκαστική εκτόπιση, διαλυμένες ζωές, ανασφάλεια και απουσία μέλλοντος. Είναι ασυμβίβαστος με τις βασικές αξίες και τους στόχους του φεμινιστικού κινήματος. Ο πόλεμος επιδεινώνει την ανισότητα των φύλων και ανατρέπει μακροχρόνια κεκτημένα στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο πόλεμος δεν φέρνει μαζί του μόνο τη βία των βομβών και των σφαιρών αλλά και τη σεξουαλική βία: όπως δείχνει η ιστορία, κατά τη διάρκεια του πολέμου, ο κίνδυνος βιασμού αυξάνεται πολλές φορές για κάθε γυναίκα. Για αυτούς και για πολλούς άλλους λόγους, οι Ρωσίδες φεμινίστριες και όσες συμμερίζονται τις φεμινιστικές αξίες πρέπει να πάρουν σθεναρή θέση ενάντια σε αυτόν τον πόλεμο που εξαπολύει η ηγεσία της χώρας μας.

Ο σημερινός πόλεμος, όπως δείχνουν οι ομιλίες του Πούτιν, διεξάγεται επίσης υπό τη σημαία των “παραδοσιακών αξιών” που διακηρύσσουν οι ιδεολόγοι της κυβέρνησης – αξίες που η Ρωσία φέρεται να αποφάσισε να προωθήσει σε όλο τον κόσμο ως ιεραπόστολος, χρησιμοποιώντας βία εναντίον όσων αρνούνται να τις αποδεχτούν ή έχουν άλλες απόψεις. Όποιος είναι ικανός για κριτική σκέψη καταλαβαίνει καλά ότι αυτές οι “παραδοσιακές αξίες” περιλαμβάνουν την ανισότητα των φύλων, την εκμετάλλευση των γυναικών και την κρατική καταστολή εναντίον εκείνων των οποίων ο τρόπος ζωής, ο αυτοπροσδιορισμός και οι πράξεις τους δεν συνάδουν με τα στενά πατριαρχικά πρότυπα. Η αιτιολόγηση της κατοχής ενός γειτονικού κράτους στη βάση της επιθυμίας να προωθηθούν τέτοιες στρεβλές νόρμες και να επιδιωχθεί μια δημαγωγική “απελευθέρωση” είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο οι φεμινίστριες σε όλη τη Ρωσία πρέπει να αντιταχθούν σε αυτόν τον πόλεμο με όλη τους την ενέργεια.

Σήμερα οι φεμινίστριες είναι μια από τις λίγες ενεργές πολιτικές δυνάμεις στη Ρωσία. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι ρωσικές αρχές δεν μας αντιλαμβάνονταν ως επικίνδυνο πολιτικό κίνημα, και ως εκ τούτου επηρεαζόμασταν προσωρινά λιγότερο από την κρατική καταστολή σε σχέση με άλλες πολιτικές ομάδες.

Σήμερα περισσότερες από σαράντα πέντε διαφορετικές φεμινιστικές οργανώσεις δραστηριοποιούνται σε όλη τη χώρα, από το Καλίνινγκραντ μέχρι το Βλαδιβοστόκ, από το Ροστόφ-ον-Ντον μέχρι το Ουλάν-Ούντε και το Μουρμάνσκ.

Καλούμε τις ρωσικές φεμινιστικές ομάδες και τις μεμονωμένες φεμινίστριες να ενταχθούν στη Φεμινιστική Αντι-Πολεμική Αντίσταση και να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να αντιταχθούν ενεργά στον πόλεμο και στην κυβέρνηση που τον ξεκίνησε.

Καλούμε επίσης τις φεμινίστριες όλου του κόσμου να συμμετάσχουν στην αντίστασή μας. Είμαστε πολλές και μαζί μπορούμε να κάνουμε πολλά: Τα τελευταία δέκα χρόνια, το φεμινιστικό κίνημα έχει αποκτήσει τεράστια δύναμη στα μέσα ενημέρωσης και στον πολιτισμό. Ήρθε η ώρα να τη μετατρέψουμε σε πολιτική δύναμη. Είμαστε η αντίθεση στον πόλεμο, την πατριαρχία, τον αυταρχισμό και τον μιλιταρισμό. Είμαστε το μέλλον που θα επικρατήσει.

Καλούμε τις φεμινίστριες όλου του κόσμου:

● Να συμμετάσχουν σε ειρηνικές διαδηλώσεις και να ξεκινήσουν offline και online καμπάνιες ενάντια στον πόλεμο στην Ουκρανία και τη δικτατορία του Πούτιν, οργανώνοντας τις δικές σας δράσεις. Μη διστάσετε να χρησιμοποιήσετε το σύμβολο του φεμινιστικού κινήματος Feminist Anti-War Resistance στο υλικό και τις δημοσιεύσεις σας, καθώς και τα hashtags #FeministAntiWarResistance και #FeministsAgainstWar.

● Να μεταδώσουν πληροφορίες σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία και την επιθετικότητα του Πούτιν. Χρειαζόμαστε όλο τον κόσμο να στηρίξει την Ουκρανία αυτή τη στιγμή και να αρνηθεί να βοηθήσει το καθεστώς του Πούτιν με οποιονδήποτε τρόπο.

● Να μοιραστούν αυτό το μανιφέστο με άλλες/ους. Είναι απαραίτητο να δείξουμε ότι οι φεμινίστριες είναι ενάντια σε αυτόν τον πόλεμο – και σε κάθε είδους πόλεμο. Είναι επίσης απαραίτητο να δείξουμε ότι υπάρχουν ακόμα Ρωσίδες ακτιβίστριες που είναι έτοιμες να ενωθούν για να αντιταχθούν στο καθεστώς Πούτιν. Τώρα κινδυνεύουμε όλες από διώξεις από το κράτος και χρειαζόμαστε την υποστήριξή σας”.

To μανιφέστο των Feministi Anti-War Resistance αναδημοσιεύεται εδώ από το Live Wire.

Διαβάστε επίσης:

Pass-world notes: H oυκρανική κρίση σε 5 ειδήσεις (21/2-27/2)

Γιατί διστάζει η ρωσική κοινωνία να καταδικάσει έναν πόλεμο με την Ουκρανία;