2016: Οι θάνατοι προσφύγων αυξάνονται ραγδαία
Το 2016 ο αριθμός των προσφύγων που έφτασαν στην Ευρώπη μειώθηκε και ταυτόχρονα το ποσοστό εκείνων που πέθαναν στην προσπάθεια διέλευσής τους έχει αγγίξει επίπεδα ρεκόρ.

Σύμφωνα με την υπηρεσία συνοριακού ελέγχου της ΕΕ, την τρέχουσα χρονιά έχουν φτάσει στην Ευρώπη 350.000 μετανάστες και πρόσφυγες, ενώ το 2015 είχαν καταγραφεί 1 εκατομμύριο αφίξεις.

Σύμφωνα με το Al Jazeera, o Φαμπρίς Λεγκέρι, εκτελεστικός διευθυντής της Frontex, δήλωσε ότι 180.000 άνθρωποι έφτασαν στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας και της ανατολικής Μεσογείου, και 170.000 μέσω της κεντρικής μεσογειακής οδού από τη Λιβύη και την Αίγυπτο. Ο Λεγκέρι απέδωσε τη μείωση των ροών από την Τουρκία στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, σημειώνοντας ότι η μετανάστευση από τη Βόρεια Αφρική έχει αυξηθεί κατά 30%.

Την ίδια στιγμή που οι υπηρεσίες συνοριακού ελέγχου επιχειρούν να εμφανίσουν τα συγκεκριμένα ποσοστά ως επιτυχίες στο ζήτημα διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης, ο αριθμός των αγνοούμενων προσφύγων παραμένει άγνωστος. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, τη φετινή χρονιά στη Μεσόγειο πέθαναν 4.812 άνθρωποι – αριθμός ρεκόρ, που αντιπροσωπεύει 1.200 επιπλέον θανάτους σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015.

Και πάλι σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, σε παγκόσμιο επίπεδο οι θάνατοι μεταναστών και αιτούντων άσυλο έφτασε στους 7.189, με τα υψηλότερα ποσοστά να καταγράφονται στην Κεντρική Αμερική.

Πρόκειται για έναν μέσο όρο 20 θανάτων ανά ημέρα, ενώ σύμφωνα με τα δεδομένα οι αριθμοί αυτοί αναμένεται να αυξηθούν μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Ο εκπρόσωπος του ΔΟΜ, Λέοναρντ Ντόιλ δήλωσε ότι αυτοί οι αριθμοί συνιστούν «χωρίς αμφιβολία μια καταγραφή που δεν αποτυπώνει το πραγματικό μέγεθος» της απώλειας ανθρώπινων ζωών. Όπως είπε: «Αυτοί είναι οι αριθμοί που αφορούν όσους καταγράφηκαν, αλλά υπάρχουν πολλοί άλλοι που πεθαίνουν μόνοι, χωρίς κανείς να το γνωρίζει, σε ερήμους και ωκεανούς».

Ο ίδιος επισήμανε ότι η φύση της προσφυγικής κρίσης καθιστά πολύ δύσκολη οποιαδήποτε αξιόπιστη καταγραφή, τη στιγμή που οι άνθρωποι αναγκάζονται να φύγουν χωρίς χαρτιά και να επιβιβάζονται σε μικρά επικίνδυνα πλοιάρια που βυθίζονται χωρίς κανείς να το γνωρίζει.

Πηγή: Al Jazeera