Η πλειοψηφία των ανθρώπων που δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό ζουν σε αγροτικές περιοχές και είναι αυτοί που αντιμετωπίζουν τον υψηλότερο κίνδυνο να πληγούν σοβαρά από τις μελλοντικές κλιματικές αλλαγές.
Σύμφωνα με την έκθεση της Water Aid με τίτλο «Άγριο Νερό», περισσότεροι από μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό. Συγκεκριμένα, «663 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δεν έχουν καθαρό νερό, και εξ αυτών η μεγάλη πλειοψηφία, 522 εκατομμύρια, ζουν σε αγροτικές περιοχές», αναφέρει η έκθεση.
Στην Αφρική, η Αγκόλα, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η Δημοκρατία της Ισημερινής Γουινέας, η Παπούα-Νέα Γουινέα και η Μαδαγασκάρη βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των χωρών της ηπείρου με τα υψηλότερα ποσοστά αγροτικού πληθυσμού που στερείται πόσιμου νερού. Στην Αγκόλα, καταγράφεται ένα συγκλονιστικό ποσοστό: το 71,8% του αγροτικού πληθυσμού της χώρας δεν έχει πρόσβαση σε καθαρό νερό.
Στην πολυπληθέστερη χώρα του πλανήτη, την Κίνα, περίπου 43,7 εκατομμύρια άνθρωποι στις αγροτικές περιοχές πλήττονται από την στέρηση καθαρού νερού. Η Ινδία είναι η χώρα που έχει το υψηλότερο ποσοστό ανθρώπων χωρίς πρόσβαση σε νερό: 63,7 εκατομμύρια κάτοικοι αγροτικών περιοχών.
Οι φτωχότερες χώρες του πλανήτη προβλέπεται ότι θα σηκώσουν μεγαλύτερο βάρος από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και των σφοδρών καιρικών φαινομένων. Οι ξηρασίες, οι κυκλώνες και οι πλημμύρες αποτελούν φαινόμενα που δημιουργούν συνθήκες σοβαρής στέρησης νερού για χιλιάδες ανθρώπους.
Σύμφωνα με την έκθεση, οι πολιτικές ηγεσίες πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση και την αποτροπή των συνθηκών στέρησης νερού, καθώς και των συνεπειών της που σχετίζονται με ασθένειες, υποσιτισμό, διατροφική επισφάλεια, φτώχεια.
«Ο ανταγωνισμός για τους περιορισμένους υδάτινους πόρους και η αναποτελεσματική λήψη αποφάσεων από θεσμούς και κυβερνήσεις για τη διαχείριση των συγκεκριμένων πόρων, έχουν ως συνέπεια το να γίνεται ακόμη δυσκολότερη η πρόσβαση σε καθαρό νερό», σημειώνει η οργάνωση.
Το 1993, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ όρισε την 22η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα Νερού, με στόχο την ευαισθητοποίηση στο συγκεκριμένο ζήτημα και τη διαμόρφωση στρατηγικών για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας κρίσης νερού. Σύμφωνα με τους στρατηγικούς στόχους που τέθηκαν το 2015 από τον ΟΗΕ, μέχρι το 2030 θα πρέπει να έχει επιτευχθεί η πρόσβαση όλων των πληθυσμών σε καθαρό νερό. Ωστόσο, η έκθεση της Water Aid αναφέρει, «αν δεν αντιμετωπίσουμε τις παρούσες προκλήσεις στην ασφαλή πρόσβαση των πληθυσμών σε νερό, οι κίνδυνοι που εγκυμονεί η κλιματική αλλαγή θα είναι αδυσώπητοι για όλους μας».
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο TeleSur, στις 22 Μαρτίου 2017.