Οι έρευνες προειδοποιούν: Περιορίστε αισθητά το κρέας
Ποσοστό 2,4% των θανάτων παγκοσμίως προκαλούνται από διατροφή που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί.  Αυτό είναι το συμπέρασμα έρευνας που διεξήχθη από το Oxford Martin School, για λογαριασμό του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, και δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη.


Η έρευνα κάνει λόγο για τις αρνητικές συνέπειες που έχει η κατανάλωση κρέατος και ειδικά του μοσχαρίσιου. Στις εύπορες χώρες, όπου η κατανάλωση είναι αυξημένη, το ποσοστό των θανάτων που θα μπορούσαν να αποφευχθούν ανέρχεται στο 5%.

Αν και η έρευνα δεν παρείχε συγκεκριμένα στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των ανθρώπων που πεθαίνουν κάθε χρόνο από διατροφικά αίτια, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ διαβεβαιώνει ότι η αντικατάσταση του κρέατος από άλλες πρωτεΐνες «θα μπορούσε να αποτρέψει εκατομμύρια μάταιους θανάτους κάθε χρόνο».

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία ειδήσεων, η ζήτηση για κρέας θα συνεχίσει να αυξάνεται καθώς ο πληθυσμός της Γης θα πλησιάζει τα 10 δισεκατομμύρια το 2050.

«Είναι αδύνατο να ικανοποιηθεί αυτή η ζήτηση», προειδοποίησε ο εκτελεστικός διευθυντής του ΠΟΦ, Ντόμινικ Γουορέι. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «η καινοτομία στα προϊόντα, η βελτίωση της παραγωγής βόειου, χοιρινού κρέατος και του κρέατος των πουλερικών και οι προσπάθειες εκ μέρους των καταναλωτών να τροποποιήσουν τη διατροφή τους» θα μπορούσαν να συμβάλουν στη βελτίωση της υγείας παγκοσμίως, ακόμα κι αν δεν απαρνηθούμε εντελώς την κατανάλωση κρέατος.

«Οι αποδείξεις είναι ξεκάθαρες, το διατροφικό σύστημά μας πρέπει να μεταμορφωθεί για το καλό του πλανήτη και το μέλλον της ανθρωπότητας» διαβεβαιώνει ο γενικός διευθυντής της WWF Μάρκο Λαμπερτίνι, σε δελτίο τύπου.

«Είμαστε η τελευταία γενιά που μπορεί να κάνει κάτι προτού το σύστημα καταρρεύσει» τόνισε ο ίδιος.