Pass-world notes: H αθέατη πλευρά του κόσμου σε 5 ειδήσεις (31/1-7/2)

Photo by Elvir K on Unsplash

Πέντε άρθρα που αναλύουν την αθέατη πλευρά των γεγονότων και ενδιαφέρουσες ματιές στον κόσμο, την εβδομάδα που πέρασε.

Η συντακτική ομάδα του pass-world.gr τα διάλεξε και σας τα προτείνει.

1. Μπορείς να παίξεις ποδόσφαιρο φορώντας χιτζάμπ; Στη Γαλλία κάποιοι λένε πως όχι

Η Mama Diakité είναι 23 ετών και παίζει ποδόσφαιρο σε ομάδα της Γαλλίας τα τελευταία δέκα χρόνια.  

Αν όμως αλλάξει η νομοθεσία και περάσει η πρόταση της γαλλικής Γερουσίας για απαγόρευση της χρήσης του χιτζάμπ, κατά τη διάρκεια της άθλησης, η Diakité, όπως και άλλες αθλήτριες, πιθανώς να αναγκαστούν να σταματήσουν το άθλημα. 

«Αυτό σημαίνει σχεδόν το τέλος του ποδοσφαίρου για μένα», λέει η Diakité, μέλος της Les Hijabeuses, μιας συλλογικότητας νεαρών ποδοσφαιριστριών που φορούν χιτζάμπ, με έδρα το Παρίσι, η οποία κάνει εκστρατεία κατά της απαγόρευσης και μάχεται ενάντια σε αυτό που περιγράφουν ως αποκλεισμό των μουσουλμάνων γυναικών από τον αθλητισμό.

Τον περασμένο Ιανουάριο, η γαλλική Γερουσία, με ψήφους 160 υπέρ και 143 κατά, πρότεινε την απαγόρευση χρήσης του χιτζάμπ και άλλων ορατών θρησκευτικών συμβόλων, κατά τη διάρκεια αθλητικών αγώνων. Η πρόταση κατατέθηκε από τους Ρεπουμπλικάνους με την αιτιολογία ότι τα σύμβολα αυτά μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των αθλητών που τα φορούν.

Διαβάστε τον διάλογο περί απαγόρευσης των χιτζάμπ στον αθλητισμό στο ρεπορτάζ του CNN

Δείτε βίντεο όταν παίκτριες ομάδας κάλυψαν αντίπαλη που τις έφυγε το χιτζάμπ

2. «Όχι στον πανικό»: Γιατί η Ουκρανία βάζει φρένο στα περί άμεσης ρωσικής εισβολής στο έδαφός της

Μεγάλο μέρος των αναλύσεων για τις επαπειλούμενες εξελίξεις στη ρωσοουκρανική κρίση βασίζονται σε εικασίες. Μπλοφάρει ο Πούτιν για να εξασφαλίσει εγγυήσεις; Ή όντως σχεδιάζει επίθεση στην Ουκρανία; ΗΠΑ και Ουκρανοί αξιωματούχοι σταχυολογούν στοιχεία, επιχειρώντας να απαντήσουν στον ερώτημα. 

«Ίσως» είναι το συμπέρασμα αμφότερων των πλευρών. Όμως, Ουάσινγκτον και Κίεβο επιλέγουν να μεταφράσουν επικοινωνιακά αυτό το «ίσως» με διαφορετικούς τρόπους. 

Κι ενώ οι ΗΠΑ προσπαθούν με εντατικές διπλωματικές επαφές και ανακατανομή στρατιωτικών δυνάμεων στην Ευρώπη να κινητοποιήσουν τους συμμάχους εν όψει αυτού που αποκαλούν «πιθανότητα άμεσης ρωσικής εισβολής», το Κίεβο επιμένει πως η Ουάσινγκτον υπερβάλλει για την αμεσότητα της απειλής, απορρίπτοντας την ρητορική τού «κατεπείγοντος». 

Ο Guardian εξηγεί «γιατί το Κίεβο δεν θέλει να καταχωρηθεί ως η επόμενη νέα Καμπούλ». 

3. Γη του Πυρός: Καταστροφικές πυρκαγιές απειλούν ένα πολύτιμο οικοσύστημα

Στις 25 Ιανουαρίου ξέσπασαν στην περιοχή Timaukel, στο τμήμα της Γης του Πυρός που υπάγεται στη Χιλή, πυρκαγιές που έχουν καταστρέψει χιλιάδες εκτάρια δάσους και υγροτόπων. Η ιθαγενική κοινότητα Selk’nam που ζει στην περιοχή έχει σημάνει συναγερμό, ζητώντας κάθε δυνατή βοήθεια για την προστασία του οικοσυστήματος.

Όπως λένε οι Selk’nam, οι πυρκαγιές απειλούν όχι απλώς τα εδάφη της κοινότητάς τους, αλλά ένα μοναδικό οικοσύστημα που είναι πλούτος τους πλανήτη. Οι υγρότοποι που βρίσκονται στην περιοχή αποτελούν ένα εξαιρετικά σημαντικό φυσικό σύστημα, καθώς συμβάλλουν στην αποθήκευση μεγάλων ποσοτήτων άνθρακα.

«Όταν οι τυρφώνες, όπως αυτοί στη Γη του Πυρός, καίγονται, όχι μόνο απελευθερώνουν άνθρακα στην ατμόσφαιρα, αλλά χάνουν την ικανότητα να αποθηκεύουν άνθρακα και άρα να μετριάζουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής», αναφέρει το Open Democracy.

Διαβάστε όσα αφηγούνται οι Selk’nam για τις πυρκαγιές στη Γη του Πυρός και για την περιβαλλοντική αξία των συγκεκριμένων οικοσυστημάτων στο Open Democracy.

4. Σεληνιακό Έτος 2022: Η Πρωτοχρονιά γιορτάζεται αλλιώς σε πολλές χώρες της Ασίας

Η Πρωτοχρονιά για πολλές χώρες της Ανατολικής και της Νοτιοανατολικής Ασίας γιορτάζεται αλλιώς. Την 1η Φεβρουαρίου ξεκίνησαν οι πολυήμεροι εντυπωσιακοί εορτασμοί για την έλευση του νέου έτους, στην Κίνα, το Βιετνάμ, την Κορέα, αλλά και σε πολλές κινέζικες κοινότητες της Καμπότζης και της Ταϊλάνδης.

Συνδεδεμένη με το σεληνιακό ημερολόγιο, η Πρωτοχρονιά έρχεται για τους συγκεκριμένους πολιτισμούς με το πρώτο φεγγάρι στα τέλη Ιανουαρίου ή στις αρχές Φεβρουαρίου. Κάθε έτος αντιπροσωπεύεται από ένα από τα 12 ζώδια του ζωδιακού κύκλου, με το 2022 να είναι η Χρονιά του Τίγρη.

Έτσι και φέτος, περίτεχνα σύμβολα του ζωδιακού κύκλου, λουλούδια, αμέτρητα μικρά φανάρια, χρώματα και πάγκοι με φαγητά γέμισαν τους δρόμους, σε μια από τις σημαντικότερες γιορτές των συγκεκριμένων πολιτισμών.

Διαβάστε για την ιστορία του Σεληνιακού Έτους στο History και δείτε τις εντυπωσιακές φωτογραφίες των φετινών εορτασμών στο BBC.

5. Το σωστό ποντίκι βρυχάται ξανά

Την περασμένη εβδομάδα, συμβούλιο εκπαιδευτικών στο Τενεσί ψήφισε ομόφωνα την απαγόρευση του Maus, του βραβευμένου με Πούλιτζερ graphic novel για το Ολοκαύτωμα, επικαλούμενο ότι αυτό περιέχει βωμολοχία και γυμνό. 

Συγκεκριμένα, το σχολικό συμβούλιο της κομητείας McMinn εξέφρασε αντιρρήσεις για την ύπαρξη των λέξεων “God damn” (γαμώτο) και ενός μικρού, μόλις και μετά βίας αντιληπτού στήθους, στο συγκεκριμένο graphic novel. Σε μια κατάφωρη ειρωνεία της όποιας τύχης, η απόφαση απαγόρευσης του βιβλίου ήρθε την παραμονή της Διεθνούς Ημέρας Μνήμης του Ολοκαυτώματος και εντάσσεται σε μια ευρύτερη προσπάθεια απαγόρευσης βιβλίων σε όλη τη χώρα από δεξιές ομάδες και οργανώσεις που θέλουν τις ΗΠΑ συντηρητικές, λευκές και ακραία οπισθοδρομικές.

Αλλά το κάρμα είναι το συμπαντικό κρυπτονόμισμα και οι κακές αποφάσεις κάποιες φορές έχουν ευτυχείς συνέπειες. 

Τις τελευταίες ημέρες, το Maus του Αρτ Σπίγκελμαν φιγουράρει στο #1 της λίστας των μπεστ σέλερ του Amazon, με μια άλλη έκδοση του βιβλίου να βρίσκεται στο #3 της λίστας.

Σε παράλληλο χρόνο, καθηγητής σε κολέγιο δημιούργησε ένα δωρεάν διαδικτυακό μάθημα για το Maus αποκλειστικά για φοιτητές από την κομητεία McMinn, ενώ μέσα στο ίδιο το Τενεσί, τα βιβλιοπωλεία δίνουν δωρεάν αντίτυπα του κλασικού έργου του Σπίγκελμαν. Μάλιστα μια ενορία αποφάσισε να συγκαλέσει συζητήσεις για το πρωτοποριακό βιβλίο.

Δείτε όσα είπε ο δημιουργός του βραβευμένου βιβλίου για την απαγόρευση και αναρωτηθείτε αν όλα είναι προάγγελος των πραγμάτων που έρχονται, ένα ακόμη βήμα σε μια ευρύτερη προσπάθεια εξάλειψης της μνήμης του Ολοκαυτώματος στο CNN