Pass-world notes: H αθέατη πλευρά του κόσμου σε 5 ειδήσεις (7/3-13/3)

Twitter / Nexta_tv

Πέντε άρθρα που αναλύουν την αθέατη πλευρά των γεγονότων, την εβδομάδα που πέρασε, με έμφαση στον πόλεμο στην Ουκρανία. Η συντακτική ομάδα του pass-world.gr τα διάλεξε και σας τα προτείνει.

1. Ο Ματέο Σαλβίνι υποδύεται τον υπέρμαχο των προσφύγων

Εκφραστής της πιο σκληροπυρηνικής αντιπροσφυγικής πολιτικής, ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας και ηγέτης της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι επιχειρεί σήμερα να εμφανιστεί ως προστάτης των Ουκρανών προσφύγων.

Η ρωσική εισβολή έχει φέρει σε δύσκολη θέση τους ακροδεξιούς πολιτικούς της Ευρώπης, οι οποίοι βρίσκονται σε κρίση ταυτότητας, καθώς προσπαθούν να συμβιβάσουν τους παρελθοντικούς επαίνους τους για τον Βλαντιμίρ Πούτιν με την αλληλεγγύη της κοινής γνώμης στην Ουκρανία.

Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος έχτισε την επιτυχία του στη σκληρή ρητορική κατά των μεταναστών και σήμερα δικάζεται για το γεγονός ότι εμπόδισε την αποβίβαση σκαφών που μετέφεραν πρόσφυγες σε λιμάνια της Μεσογείου, υπόσχεται σήμερα ότι κόμμα του θα συμβάλλει στην μεταφορά παιδιών και οικογενειών προσφύγων από την Ουκρανία στην Ιταλία.

Ο Σαλβίνι ταξίδεψε στα ουκρανικά σύνορα για να υποδεχθεί πρόσφυγες, δεσμευόμενος να τους φέρει στην Ιταλία. Επισκέφθηκε ένα κέντρο υποδοχής προσφύγων στο Przemyśl, κοντά στα πολωνικά σύνορα με την Ουκρανία, όπου ανακοίνωσε ότι 50 πρόσφυγες θα φιλοξενηθούν από τις τοπικές διοικήσεις που διαχειρίζεται η Λέγκα στην Ιταλία.

Σύμφωνα με αναλυτές, η πρωτοφανής μεταμόρφωση του Σαλβίνι σχετίζεται με τους πολιτικούς του υπολογισμούς για τις εκλογές που θα διεξαχθούν την άνοιξη του 2023 στην Ιταλία και με την απόπειρά του να εμφανιστεί ως «μετριοπαθής ακρογωνιαίος λίθος της κεντροδεξιάς».

Διαβάστε το άρθρο για τον ανθρωπιστικό μανδύα που ενδύεται ο Ματέο Σαλβίνι απέναντι στους πρόσφυγες και τις πολιτικές αιτίες αυτής της στρατηγικής στο Politico.

2. Αναστέλλονται οι διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά του Ιράν: Ο ρόλος των ρωσικών απαιτήσεων

«Πάγωσαν», αυτή την εβδομάδα, οι συνομιλίες που διεξάγονται στη Βιέννη ανάμεσα στο Ιράν και έξι μεγάλες δυνάμεις –ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία και Γερμανία– για την επανενεργοποίηση της συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Σε tweet του, ο Ζοζέπ Μπορέλ απέδωσε την αναστολή των συνομιλιών σε «εξωτερικούς παράγοντες». Ο ίδιος σημείωσε ότι οι συνομιλίες βρίσκονταν πολύ κοντά σε συμφωνία, καθώς «υπάρχει ουσιαστικά έτοιμο ένα κείμενο, το οποίο βρίσκεται στο τραπέζι».

Βασικός παράγοντας για την αναστολή των κρίσιμων συνομιλιών θεωρείται η απαίτηση που έθεσε η Ρωσία να υπάρξουν γραπτές εγγυήσεις από τις ΗΠΑ ότι οι κυρώσεις που της επιβλήθηκαν λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία δεν θα επηρεάσουν τη σχεδιαζόμενη συνεργασία της με το Ιράν. 

«Λαμβάνοντας υπόψη τις νέες συνθήκες και το κύμα κυρώσεων κατά της Ρωσίας, έχουμε το δικαίωμα να προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας στον πυρηνικό τομέα και στο ευρύτερο πλαίσιο», δήλωσε ο απεσταλμένος της Ρωσίας στις διαπραγματεύσεις Μικαήλ Ουλιάνοφ.

Πριν από το πάγωμά τους, οι διαπραγματεύσεις είχαν διαρκέσει έντεκα μήνες, με στόχο την επανενεργοποίηση της συμφωνίας του 2015, η οποία προέβλεπε την άρση των κυρώσεων κατά του Ιράν με αντάλλαγμα τον περιορισμό του πυρηνικού του προγράμματος.

Η μη επίτευξη συμφωνίας απειλεί να αναπυρώσει την ήδη τεταμένη ενεργειακή κρίση και ενδεχομένως να βυθίσει τον Περσικό Κόλπο που εξάγει ενέργεια σε έναν νέο κύκλο βίας, υποστηρίζει το Bloomberg. Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ, καθώς και οι Ευρωπαίοι και περιφερειακοί σύμμαχοί τους, καλούνται πλέον να αποφασίσουν πώς θα αντιδράσουν εάν το Ιράν συνεχίσει να προωθεί ένα πυρηνικό πρόγραμμα που έχει ήδη εμπλουτίσει ουράνιο σε επίπεδο λίγο χαμηλότερο από αυτό που απαιτείται για ατομικά όπλα.

Διαβάστε για τις αιτίες και τις πιθανές επιπτώσεις που έχει το «πάγωμα» των διαπραγματεύσεων για τα πυρηνικά του Ιράν στο Bloomberg.

3. Oυκρανία: Μια χώρα με τεράστια πολιτιστική κληρονομιά που κινδυνεύει

Η Ουκρανία είναι μια χώρα με τεράστια πολιτιστική κληρονομιά. Είναι διάσπαρτη με μνημεία βαθιάς ιστορικής, καλλιτεχνικής και αρχαιολογικής σημασίας: από τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco, όπως ο καθεδρικός ναός της Αγίας Σοφίας στο Κίεβο, μέχρι υπέροχα δείγματα κοζάκικης μπαρόκ αρχιτεκτονικής. Μαζί με τη ζωή των ανθρώπων που πλήττεται, κινδυνεύει και αυτή η πλούσια πολιτιστική ιστορία.

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Κίεβο στεγάζει μερικά από τα πρώτα δείγματα αρχιτεκτονικής που έχουν επιβιώσει οπουδήποτε, συμπεριλαμβανομένων καλυβών από οστά μαμούθ, που χρονολογούνται 15.000 πριν, ως ευρήματα της Παλαιολιθικής Εποχής.

Ως πατρίδα μερικών από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες και συγγραφείς της Ουκρανίας, το Κίεβο είναι επίσης διάσπαρτο με μουσεία που κάποτε ήταν τα σπίτια τους, όπως αυτό του Τάρας Σεβτσένκο. Στο Εθνικό Μουσείο Τέχνης του Κιέβου υπάρχουν ανεκτίμητης αξίας πίνακες και σπάνια πορτρέτα ιστορικών προσωπικοτήτων και αρχηγών των Κοζάκων από κορυφαίους καλλιτέχνες του 18ου αιώνα.

Η πολιτιστική κληρονομιά της Ουκρανίας, όμως, δεν περιορίζεται στην πρωτεύουσά της. Η χερσόνησος της Κριμαίας μπορεί να υπερηφανεύεται για τα ερείπια αρχαίων ελληνικών και ρωμαϊκών πόλεων και μεσαιωνικών γενοβέζικων φρουρίων. Ο πλούσιος ταταρικός πολιτισμός της χερσονήσου αντιπροσωπεύεται από ανακτορικά κτίσματα και ένα τζαμί.

Στην ανατολική και κεντρική Ουκρανία, υπάρχουν αρχιτεκτονήματα του μοναδικού κοζάκικου μπαρόκ στυλ, ενώ το Χάρκοβο φιλοξενούσε απαράμιλλα δείγματα μοντερνιστικής και κονστρουκτιβιστικής αρχιτεκτονικής του 20ού αιώνα. 

Όλος αυτός ο πολιτιστικός πλούτος απειλείται αυτή τη στιγμή με ανεπανόρθωτες καταστροφές από τη ρωσική εισβολή.

Διαβάστε μια καταγραφή της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Ουκρανίας στο Conversation.

4. Τώρα οι ΗΠΑ χρειάζονται το πετρέλαιο της Βενεζουέλας

Πρoτού ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοινώσει νέες κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο, αξιωματούχοι της κυβέρνησης του είχαν συνάντηση με τον πρόεδρο της Βενεζουέλας, Νίκολα Μαδούρο. 

Στη συγκεκριμένη συνάντηση φέρεται να συζητήθηκε η χαλάρωση των αμερικανικών κυρώσεων για το πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα, τον μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου στην αμερικανική ήπειρο. 

Παράλληλα, λίγες μέρες μετά η η Βενεζουέλα απελευθέρωσε δύο Αμερικανούς πολίτες που κρατούνταν στις φυλακές της χώρας. «Αυτό που παρακολουθούμε τώρα είναι μια προσπάθεια να αποκατασταθούν οι ρωγμές μεταξύ των δύο χωρών, που δεν αφορούν μείζονες ηθικούς ή πολιτικούς λόγους», λέει ο Ταρίκ Αλί, σε συνέντευξή του για το θέμα.

Διαβάστε τι λέει ο συγγραφέας και ακτιβιστής Ταρίκ Αλί σε συνέντευξη του στο Democracy Now. 

5. Η Δανία υποδέχεται πρόσφυγες από την Ουκρανία την ώρα που στέλνει τους Σύριους πίσω στην πατρίδα τους

Όταν η Δανία έγινε η πρώτη φιλελεύθερη δημοκρατία που είπε στους Σύριους πρόσφυγες να επιστρέψουν στην εμπόλεμη πατρίδα τους το 2019, τα ρωσικά αεροσκάφη εξακολουθούσαν να ρίχνουν πυραύλους στη Συρία, σε μια προσπάθεια να βοηθήσουν το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ να ανακτήσει τον έλεγχο της χώρας.

Η Ουκρανία χτυπιέται τώρα από τον ίδιο ρωσικό στρατό, αναγκάζοντας περισσότερους από 2,2 εκατομμύρια ανθρώπους να καταφύγουν σε γειτονικές χώρες, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Αλλά αντί να αντιμετωπίζουν ξενοφοβία, κέντρα κράτησης και απειλές επαναπατρισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Ουκρανοί πρόσφυγες γίνονται δεκτοί με ανοιχτές αγκάλες από ευρωπαϊκά έθνη όπως η Δανία.

Διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ στο cnn.com