Το 2020, η ποσότητα της ανθρωπογενούς μάζας, δηλαδή της μάζας όσων έχει κατασκευάσει ο άνθρωπος, ξεπέρασε για πρώτη φορά τη βιομάζα, δηλαδή όλους τους έμβιους οργανισμούς των οικοσυστημάτων, έχοντας αφαιρέσει το ξηρό βάρος τους, το νερό και τα υγρά επάνω στον πλανήτη.
Του Λουκά Καρνή
Για πρώτη φορά στην ιστορία, όσα κατασκευάζουμε έχουν ξεπεράσει όσα κατοικούν τον πλανήτη. Ανθρώπους, ζώα, πανίδα, χλωρίδα, μύκητες, μικροοργανισμούς, τα πάντα.
Όπως όρισε μελέτη του Weizmann Institute of Science του Ισραήλ που δημοσιεύτηκε στο Nature, το ανθρώπινο αποτύπωμα στον πλανήτη σήμερα είναι μεγαλύτερο από το αποτύπωμα όλων των έμβιων οργανισμών μαζί.
Η παραγωγή τσιμέντου, μετάλλου, πλαστικού και ασφάλτου έχουν φορτώσει τον πλανήτη με υλικά κατασκευασμένα από τον άνθρωπο που καλλιεργούν την αυξημένη κατανάλωση και την αστική ανάπτυξη. Ουσιαστικά όλα όσα επινοούμε πνίγουν τη Γη.
Το πλαστικό από μόνο του μετράει μάζα μεγαλύτερη από όλα τα ζώα στον πλανήτη: αυτά που πατάνε σε έδαφος, κολυμπάνε σε νερά, πετάνε ή ζουν εκεί που δεν τα πιάνει ανθρώπινο μάτι.
Κατά μέσο όρο, κάθε άνθρωπος είναι υπεύθυνος για τη δημιουργία ύλης ίσης με το βάρος του κάθε εβδομάδα, ενώ το ανθρώπινο περιβαλλοντικό αποτύπωμα διπλασιάζεται κάθε 20 χρόνια.
Στις αρχές του 20ου αιώνα η ανθρωπογενής μάζα αποτελούσε το 3% της συνολικής βιομάζας του πλανήτη.
Έναν αιώνα και 20 χρόνια μετά –η μελέτη δημοσιεύθηκε το 2020 με μετρήσεις που ξεκίνησαν στις αρχές του 20ου αιώνα– η ανθρωπογενής μάζα ξεπέρασε τη βιομάζα φτάνοντας τους 1,1 τερατόνους.
Ο άνθρωπος έχει μειώσει στο μισό τη μάζα των φυτών από την πρώτη αγροτική επανάσταση έως σήμερα.
Αν και η χρήση γης έχει αυξηθεί, οι σοδειές είναι πολύ μικρότερες ως συνέπεια ανθρωπογενών δραστηριοτήτων, όπως η αποψίλωση. Ο άνθρωπος έχει βιάσει τα πάντα, ο κύκλος του άνθρακα έχει διασπαστεί, οι περιβαλλοντικές κρίσεις και υγειονομικές πανδημίες είναι η συνέπεια όλων αυτών.
Πρόκειται για την ανθρωπόκαινο εποχή (ή ανθρωπόκαινο), δηλαδή τη γεωλογική εποχή που χρονολογείται από την έναρξη σημαντικών ανθρώπινων επιπτώσεων στη γεωλογία και τα οικοσυστήματα της Γης, συμπεριλαμβανομένων, ενδεικτικά, της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής.
Έχουν προταθεί διάφορες ημερομηνίες έναρξης για την ανθρωπόκαινο εποχή, από την αρχή της Αγροτικής Επανάστασης 12.000-15.000 χρόνια πριν, μέχρι και τη δεκαετία του 1960.
Αν και η διαδικασία επικύρωσης εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη, ώστε να καθοριστεί οριστικά η ημερομηνία έναρξης αυτής της νέας γεωλογικής εποχής, πολλοί επιστήμονες θεωρούν ότι όλα ξεκίνησαν με την εμφάνιση των ραδιονουκλεϊδίων που προέκυψαν από τις πυρηνικές δοκιμές κατά τη δεκαετία του 1950.
Η δημοφιλέστερη ημερομηνία έναρξης της ανθρωπόκαινου εποχής είναι η έκρηξη της πρώτης ατομικής βόμβας το 1945, ή η μερική συνθήκη απαγόρευσης των πυρηνικών δοκιμών το 1963.
Στην έκθεση Nature × Humanity: Oxman Architects, στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Σαν Φρανσίσκο, η αμερικανοϊσραηλινή αρχιτέκτονας Neri Oxman και η ομάδα της στο Oxman Architects διερωτώνται αν τα υλικά, τα εργαλεία και η κατασκευή της αρχιτεκτονικής είναι βιώσιμα και αν προχωρούν μπροστά.
Η έκθεση Nature × Humanity παρουσιάζει 40 έργα τέχνης και εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν νέα βιοϋλικά και τεχνικές κατασκευής για να αμφισβητήσουν την ιδέα ότι το δομημένο περιβάλλον πρέπει να είναι ανθρωποκεντρικό.
H ομάδα αρχιτεκτόνων και σχεδιαστών αναζητούν όλα όσα μπορούμε να μάθουμε από τη φύση για να χτίσουμε έναν κόσμο συνεργατικό ανάμεσα στις δύο μάζες. που παλεύουν για κυριαρχία.
Ανάμεσα στην ισορροπία της φύσης και την αδηφαγία του ανθρώπου.
Η διάρκεια της έκθεσης είναι μέχρι τις 15 Μαΐου.