Πέντε άρθρα που αναλύουν την αθέατη πλευρά των γεγονότων και ενδιαφέρουσες ματιές στον κόσμο, την εβδομάδα που πέρασε. Η συντακτική ομάδα του pass-world.gr τα διάλεξε και σας τα προτείνει.
1. Οι G7 θέλουν να εγκαταλείψουν το φυσικό αέριο…αλλά όχι ακόμα
Οι Υπουργοί Ενέργειας, Κλίματος και Περιβάλλοντος των G7–των πλουσιότερων δημοκρατιών του κόσμου– συναντήθηκαν από τις 26 έως τις 28 Μαΐου στο Βερολίνο, προκειμένου να επαναβεβαιώσουν συγκεκριμένους περιβαλλοντικούς στόχους, εν μέσω της ενεργειακής κρίσης και του πολέμου στην Ουκρανία.
Τα μηνύματα που εξέπεμψαν οι Υπουργοί των G7 από τη Σύνοδό ήταν αντιφατικά, καθώς συμφώνησαν στην ανάγκη τερματισμού των επενδύσεων σε ορυκτά καύσιμα, βάζοντας ωστόσο μια πολύ σημαντική εξαίρεση: τις περιπτώσεις που οι επενδύσεις αυτές συντελούν στην απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Οι ακτιβιστές/ριες υπέρ του κλίματος, τονίζουν ότι οι επενδύσεις σε αγωγούς και τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου θα παρατείνουν τη χρήση του καυσίμου, το οποίο συμβάλλει σημαντικά στην κλιματική αλλαγή.
«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ένα νέο κύμα επέκτασης της παραγωγής φυσικού αερίου και των υποδομών στην αφρικανική ήπειρο που δεν είναι συμβατό με τη διατήρηση [του στόχου του 1,5 βαθμού Κελσίου της Συμφωνίας του Παρισιού]», δήλωσε ο Luca Bergamaschi, διευθυντής της ιταλικής δεξαμενής σκέψης ECCO.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο για τα αντιφατικά μηνύματα που εξέπεμψε η Σύνοδος των Υπουργών G7 για το κλίμα στο Politico.
2. Είναι το σχέδιο της Μεγάλης Βρετανίας να αποστέλλει πρόσφυγες στη Ρουάντα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας;
Το σχέδιο της Μεγάλης Βρετανίας για μια «υπεράκτια διαχείριση» του ασύλου, σύμφωνα με το οποίο οι αιτούντες άσυλο θα αποστέλλονται στη Ρουάντα, όπου και θα παραμένουν ακόμα και αν το αίτημά τους γίνει δεκτό, έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από ανθρωπιστικές οργανώσεις και μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινής γνώμης.
Ο Aidan McQuade, σύμβουλος στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη πολιτική της Μεγάλης Βρετανίας, πέρα από ακραία ρατσιστική και ξενοφοβική, εμπίπτει στον ορισμό του εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας.
«Το άρθρο 7 του Καταστατικού της Ρώμης του Διεθνούς Δικαστηρίου ορίζει ως “έγκλημα κατά της ανθρωπότητας” την κρατική πολιτική που αφορά “επίθεση που στρέφεται κατά οποιουδήποτε άμαχου πληθυσμού”, η οποία περιλαμβάνει την απέλαση, τη βίαιη μεταφορά πληθυσμών, τη δίωξη αναγνωρίσιμων ομάδων ή “άλλες απάνθρωπες πράξεις παρόμοιου χαρακτήρα που προκαλούν εκ προθέσεως μεγάλη ταλαιπωρία ή σοβαρές βλάβες”», αναφέρει ο ίδιος.
Ορισμένοι σχολιαστές έχουν υποστηρίξει ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία πραγματική πρόθεση να εκπληρώσει αυτή την πολιτική. Ότι γνωρίζει ότι τα δικαστήρια θα την εκμηδενίσουν λόγω των κατάφωρων παραβιάσεων του εσωτερικού και του διεθνούς δικαίου που συνεπάγεται. Έτσι, υποστηρίζουν, πρόκειται για πολιτικό θέατρο χωρίς ουσία.
«Ίσως, αλλά αυτό είναι καθησυχαστικό μόνο αν υποθέσει κανείς ότι αυτή η κυβέρνηση σκοπεύει να τηρήσει τις βασικές αρχές του κράτους δικαίου. Υπάρχουν ήδη σημαντικές ενδείξεις ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει», σχολιάζει ο McQuade.
Διαβάστε ολόκληρη την ανάλυση για το σχέδιο της Μεγάλης Βρετανίας για τους αιτούντες άσυλο στο Open Democracy.
3. H Ιαπωνία ανοίγει τα σύνορά της για τους τουρίστες μετά από δύο χρόνια
Μετά από δύο χρόνια όπου η είσοδος τουριστών δεν ήταν εφικτή λόγω του κορωνοϊού, η Ιαπωνία ανοίγει πλέον τα σύνορά της για επισκέπτες από 98 χώρες.
Η Ιαπωνία εφάρμοσε μερικά από τα αυστηρότερα καθεστώτα ελέγχου των ιών στον κόσμο και απαγόρευσε την είσοδο ξένων επισκεπτών στους καθυστερημένους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2020.
Η χώρα είχε παραμείνει σε μεγάλο βαθμό κλειστή από το 2020 λόγω της πανδημίας Covid-19 – μια απόφαση που έπληξε σκληρά την τουριστική βιομηχανία. Ένα σημαντικό μέρος της οικονομίας της Ιαπωνίας, οι αφίξεις τουριστών μειώθηκαν περισσότερο από 90% το 2020.
Φέτος, οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί είχαν ήδη χαλαρώσει για τους ξένους κατοίκους και τους επαγγελματίες ταξιδιώτες, και η κυβέρνηση αύξησε πρόσφατα το όριο των ημερήσιων αφίξεων ξένων σε 20.000 από την 1η Ιουνίου. Ωστόσο, ορισμένοι περιορισμοί παραμένουν ακόμα. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνεται και η πρόβλεψη ότι για να επισκεφθεί κάποιος τουρίστας τη χώρα, θα πρέπει να αποτελεί μέρος ενός ταξιδιωτικού γκρουπ.
Διαβάστε για το μοντέλο που εφάρμοσε η Ιαπωνία για τον τουρισμό της σε καιρούς πανδημίας στο BBC.
4. Κολομβία: Ένας πρώην αντάρτης ετοιμάζεται να γίνει Πρόεδρος
Για πρώτη φορά στην ιστορία της Κολομβίας, ένας αριστερός υποψήφιος φαίνεται ότι θα κερδίσει τις προεδρικές εκλογές της Κυριακής.
Ο Γκουστάβο Πέτρο, ένας 62χρονος αντάρτης και νυν πολιτικός, ο οποίος υποστηρίζεται από μεγάλο μέρος των νέων της χώρας, αναμένεται να αξιοποιήσει την επιτυχία της λεγόμενης «Ροζ Παλίρροιας» που σαρώνει την ήπειρο – με πρόσφατες νίκες της Αριστεράς στο Περού, την Αργεντινή, τη Βολιβία και τη Χιλή. Η Βραζιλία μπορεί να «παρασυρθεί» από τα κύματά της στις εκλογές του Οκτωβρίου.
Η ευκαιρία του Πέτρο έρχεται εν μέσω μιας αυξανόμενης οικονομικής κρίσης, με τον πληθωρισμό στην Κολομβία να βρίσκεται στο 9,23%, το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων 22 ετών, και την ανεργία στο 12%, το χειρότερο ποσοστό της τελευταίας δεκαετίας.
Διαβάστε για τον Γκουστάβο Πέτρο στο αφιέρωμα του opendemocracy.net
5. Μια σημαντική ερώτηση για τους δεινόσαυρους μπορεί επιτέλους να βρήκε απάντηση
Τα τρομακτικά αρπακτικά όπως ο T. rex και οι πανύψηλοι δεινόσαυροι με τηλεσκοπικό λαιμό, όπως ο Βραχιόσαυρος, ήταν θερμόαιμα πλάσματα με τον ίδιο τρόπο που είναι τα πτηνά και τα θηλαστικά, σύμφωνα με μια πρωτοποριακή νέα μελέτη.
Το ερώτημα για το αν το αίμα που κυλούσε μέσα στα γιγάντια σώματα των δεινοσαύρων ήταν θερμό ή ψυχρό, όπως αυτό των ερπετών, είναι ένα μακροχρόνιο ζήτημα που απασχολεί τους παλαιοντολόγους. Η γνώση αυτής της θεμελιώδους πληροφορίας θα μπορούσε να φωτίσει τη ζωή των προϊστορικών πλασμάτων με σημαντικούς τρόπους.
Διαβάστε γιατί είναι τόσο σημαντικό να απαντηθεί η συγκεκριμένη ερώτηση στο cnn.com