Αϊτή: Μια χώρα αντιμέτωπη με τον κορωνοϊό χωρίς κανένα εμβόλιο

Έναν χρόνο και πλέον μετά την έναρξη της πανδημίας, η Αϊτή δεν έχει ούτε ένα εμβόλιο να προσφέρει στους κατοίκους της, που υπερβαίνουν τα 11 εκατομμύρια, γεγονός που αυξάνει την ανησυχία μεταξύ των ειδικών ότι η υγεία των Αϊτιανών παραγκωνίζεται, την ώρα που η βία και η πολιτική αστάθεια βαθαίνουν σε ολόκληρη τη χώρα.


Μέχρι τώρα, η Αϊτή αναμενόταν να λάβει μόνο 756.000 δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca, μέσω του προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών που στόχευε στην ενίσχυση των χωρών που βρίσκονται σε ανάγκη με δόσεις εμβολίων κατά του COVID-19.

Οι δωρεάν δόσεις ήταν προγραμματισμένο να φτάσουν στη χώρα μέχρι τον Μάιο, αλλά αναμένονται καθυστερήσεις, καθώς η Αϊτή έχασε μια προθεσμία και ο κεντρικός κατασκευαστής στην Ινδία δίνει αυτή τη στιγμή προτεραιότητα στην αυξημένη εγχώρια ζήτηση.

Σύμφωνα με τον Παναμερικανικό Οργανισμό Υγείας, η Αϊτή επίσης δεν διεκδίκησε ένα πιλοτικό πρόγραμμα, με το οποίο θα μπορούσε να λάβει εγκαίρως κάποιες από τις προβλεπόμενες για αυτήν δόσεις. Παρ’ όλα αυτά μια εκπρόσωπος του Οργανισμού χαιρέτισε τις άλλες προσπάθειες της χώρας αναφορικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας, στις οποίες περιλαμβάνεται η ενίσχυση της ετοιμότητας των νοσοκομείων.

Κατασπατάληση και αδιαφάνεια

Εν τω μεταξύ, το Κέντρο Έρευνας και Ανάλυσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (CHRRA) –το οποίο αναφέρεται σε μια νέα έκθεση του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ– υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση της Αϊτής καταχράστηκε περισσότερα από ένα εκατομμύρια δολάρια που προορίζονταν ως βοήθεια για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Η έκθεση επίσης κατηγορεί κυβερνητικούς αξιωματούχους της κυβέρνησης της Αϊτής ότι ξόδεψαν 34 εκατομμύρια δολάρια με τη «μεγαλύτερη δυνατή αδιαφάνεια», παρακάμπτοντας το αρμόδιο κρατικό όργανο για τον έλεγχο και την έγκριση κρατικών συμβολαίων.

Ο Λαουρέ Αντριέν, γενικός διευθυντής του Υπουργείου Υγείας της Αϊτής, απέδωσε την καθυστέρηση στον εξονυχιστικό έλεγχο των εμβολίων της AstraZeneca, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για το αν η χώρα διαθέτει τις κατάλληλες υποδομές για τη σωστή φύλαξη των εμβολίων, προσθέτοντας ότι η υπηρεσία του προτιμά μονοδοσικά εμβόλια. Το εμβόλιο της  AstraZeneca απαιτεί δύο δόσεις.

Πολλές πιο φτωχές χώρες βίωσαν μακρά αναμονή για να φτάσουν τα εμβόλια του προγράμματος COVAX, καθώς οι πλουσιότερες χώρες αγόραζαν προμήθειες, παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες είχαν ήδη εξασφαλίσει την αρχική αποστολή.

Κάποιες χώρες πήραν την κατάσταση στα χέρια τους, αποκτώντας δόσεις μέσα από δωρεές και ιδιωτικές συμφωνίες.

Η έλλειψη εμβολίων στην Αϊτή βασίζεται στο γεγονός ότι η χώρα αναφέρει περισσότερα από 12.700 κρούσματα και 250 θανάτους – στοιχεία τα οποία οι ειδικοί θεωρούν ότι δεν είναι αξιόπιστα.

Αστάθεια

Παρά το γεγονός ότι η χρήση μάσκας παραμένει υποχρεωτική στις επιχειρήσεις της Αϊτής, η αναστολή της λειτουργίας των αεροδρομίων και άλλοι περιορισμοί έχουν εδώ και καιρό αρθεί, ενώ ελάχιστα είναι τα μέτρα προστασίας που λαμβάνονται.

Οι συνεχιζόμενες διαδηλώσεις, οι απαγωγές και οι θάνατοι που σχετίζονται με συμμορίες, είναι ένα σημαντικό φαινόμενο στη χώρα, που δημιουργεί το ερώτημα πώς θα διατεθούν τα εμβόλια, δεδομένης της έλλειψης σταθερότητας και του φόβου που υπάρχει σε ένα αυξανόμενο κομμάτι του πληθυσμού να απομακρυνθεί από το σπίτι. Πολλοί επίσης φοβούνται να εμβολιαστούν παρά τις εκπαιδευτικές εκστρατείες.

Επιπλέον, κάποιοι αξιωματούχοι έχουν εγείρει αμφιβολίες για το εμβόλιο της AstraZeneca, το οποίο πρόσφατα μπήκε υπό εξονυχιστικό έλεγχο από την Ευρώπη μετά την παρουσίαση θρόμβων, σε περιορισμένο αριθμό ανθρώπων που το έλαβαν.

 Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο Rebelion, στις 7 Απριλίου 2021.

Διαβάστε επίσης:

O εμβολιαστικός εθνικισμός και η συσσώρευση εμβολίων από τις πλούσιες χώρες

Διπλωματία των εμβολίων: H πανδημία ως αρένα ενίσχυσης της ήπιας ισχύος