Ειδική σήμανση σε βιβλία με LGBTQ+ περιεχόμενο επιβάλλει ο Βίκτορ Όρμπαν

Ένα ακόμα βήμα προς την εμβάθυνση των αντιδραστικών πολιτικών εναντίον των LGBTQ+ πολιτών προχώρησε η κυβέρνηση της Ουγγαρίας, όταν στα μέσα της εβδομάδας εξέδωσε απόφαση, με την οποία υποχρεώνει τον εκδοτικό οίκο ενός παιδικού βιβλίου να χρησιμοποιήσει ειδική σήμανση στην οποία να αναφέρει ότι το βιβλίο περιέχει «συμπεριφορές που είναι ασύμβατες με τους παραδοσιακούς έμφυλους ρόλους».

Συντακτική ομάδα pass-world.gr

To παιδικό βιβλίο, με τίτλο «Mια χώρα των θαυμάτων για όλους», εκδόθηκε από τη Labrisz  –μια ένωση για τα δικαιώματα των γυναικών με διαφορετικό από τον κυρίαρχο έμφυλο προσανατολισμό– και περιλαμβάνει παραμύθια, όπου η ταυτότητα των κεντρικών ηρώων αποτυπώνει μια πολλαπλότητα έμφυλων, φυλετικών, εθνοτικών και άλλων κοινωνικών χαρακτηριστικών.

Στόχος του βιβλίου είναι να διδάξει στα παιδιά τον σεβασμό στη διαφορετικότητα, υποστηρίζει ο εκδοτικός οίκος, o οποίος, σύμφωνα με τον Guardian, δήλωσε ότι θα μηνύσει την κυβέρνηση για την ειδική σήμανση στο βιβλίο ως αντισυνταγματικό μέτρο που ενισχύει τις διακρίσεις.

Η δημόσια αντιπαράθεση για τη συγκεκριμένη έκδοση είχε ξεκινήσει αρκετούς μήνες πριν, όταν τον Σεπτέμβριο ένα στέλεχος του ακροδεξιού κόμματος «Η Πατρίδα μας» έσκισε ένα αντίτυπο του βιβλίου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Τοποθετούμενος τότε επί του θέματος ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν είχε απορρίψει ξεκάθαρα το βιβλίο, λέγοντας σε ραδιοφωνική του συνέντευξη «αφήστε ήσυχα τα παιδιά μας». «Η Ουγγαρία έχει νόμους για την ομοφυλοφιλία, που βασίζονται σε μια ιδιαίτερα ανεκτική και υπομονετική προσέγγιση. Αλλά υπάρχει μια κόκκινη γραμμή που δεν μπορεί να ξεπεραστεί», είχε πει τότε, χαρακτηρίζοντας το βιβλίο ως μια «προκλητική πράξη».

To δόγμα της «υπεράσπισης των χριστιανικών αξιών»

To κυβερνών κόμμα Fidesz έχει εντατικοποιήσει το τελευταίο διάστημα μια εξαιρετικά επιθετική πολιτική εναντίον των πολιτών με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό, υιοθετώντας το δόγμα της λεγόμενης «υπεράσπισης των χριστιανικών αξιών».

Σε αυτό το πλαίσιο, τον Μάιο κατήργησε με νόμο που ψηφίστηκε από τη Βουλή τη νομική αναγνώριση τον τρανς πολιτών, με το επιχείρημα ότι το φύλο προσδιορίζεται από τα χρωμοσώματα κατά τη γέννηση του ανθρώπου.

Σε ανάλογη κατεύθυνση, τον Νοέμβριο προέβη σε συνταγματική αναθεώρηση, στην οποία ορίζεται ότι σε μια οικογένεια «ο πατέρας είναι άνδρας και η μητέρα γυναίκα». Με αυτόν τον τρόπο, η μόνη νομικά αναγνωρισμένη γονεϊκή σχέση στην Ουγγαρία είναι αυτή που ανταποκρίνεται στα παραπάνω πρότυπα και τα ομόφυλα ζευγάρια αποκλείονται από τις διαδικασίες υιοθεσίας.

Σύμφωνα με το Euronews, η συγκεκριμένη πολιτική έχει ήδη αρχίσει να υλοποιείται από το 2018, όταν η κυβέρνηση Όρμπαν αφαίρεσε τις σπουδές φύλου [gender studies] από τα πανεπιστημιακά προγράμματα διδασκαλίας. Την ίδια χρονιά, η παράσταση “Billie Elliot”, σε μουσική του Έλτον Τζον, κατέβηκε από την Εθνική Όπερα λόγω έλλειψης κρατήσεων, κατόπιν μιας φιλοκυβερνητικής μιντιακής καμπάνιας, που υποστήριζε ότι το έργο προωθεί την ομοφυλοφιλία.

Όσον αφορά την πρόσφατη απόφαση, που επιβάλλει στον εκδοτικό οίκο να τοποθετήσει στο βιβλίο ειδική σήμανση, η κυβέρνηση Όρμπαν υπερασπίζεται την επιλογή της, στο όνομα της ίδιας οπισθοδρομικής οπτικής.

«Το βιβλίο πωλείται ως παραμύθι, σύμφωνα με τον τίτλο και τον σχεδιασμό του, αλλά αποκρύπτει το γεγονός ότι περιγράφει συμπεριφορές ασύμβατες με τους παραδοσιακούς έμφυλους ρόλους», σημειώνει στη σχετική ανακοίνωσή του το Γραφείο της Κυβέρνησης στη Βουδαπέστη.

Πηγές: Guardian, Euronews

Διαβάστε επίσης: “Η Ουγγαρία ολισθαίνει βαθύτερα προς τον αυταρχισμό”