Εκλογές Ισπανία: Νίκη των Σοσιαλιστών χωρίς αυτοδυναμία και η ακροδεξιά στη Βουλή μετά από 40 χρόνια

Η μεγάλη νίκη του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος του Πέδρο Σάντσες και η είσοδος στο Κοινοβούλιο των ακροδεξιών Vox , νοσταλγών του Φράνκο είναι τα δύο κυριότερα χαρακτηριστικά των εθνικών εκλογών που έγιναν σήμερα στην Ισπανία

Συγκεκριμένα, οι Σοσιαλιστές (PSOE) εξασφάλισαν 123 έδρες, το Λαϊκό Κόμμα 66 έδρες, οι Ciudadanos 58 έδρες, οι Podemos 42 έδρες, το ακροδεξιό Vox 24 έδρες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το PSOE μαζί με τους Podemos μπορεί να συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία και να σχηματιστεί κυβέρνηση συνασπισμού, ενδεχόμενο που δεν απέκλεισε ούτε ο επικεφαλής των Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας. «Του εξέφρασα (σ.σ. στον Σάνστεζ) τη βούλησή μας να εργαστούμε προς το να σχηματίσουμε κυβέρνηση συμμαχίας», είπε ο Ιγκλέσιας σε υποστηρικτές του κόμματος στη Μαδρίτη. «Ο σχηματισμός μιας τέτοιας συμμαχίας θα απαιτήσει πολύ χρόνο και θα σας ζητούσα να δείξετε υπομονή», επισήμανε, παράλληλα, ο Ιγκλέσιας.

Την ίδια ώρα, το αποτέλεσμα για το Λαϊκό Κόμμα χαρακτηρίζεται καταστροφικό καθώς από τους 137 βουλευτές διατηρεί μόνο τους 66. Δεν παίρνει έδρα στη Χώρα των Βάσκων και παίρνει μόνο μια έδρα στην Καταλονία, στην επαρχία της Βαρκελώνης.

Επίσης για πρώτη φορά μετά από τη δικτατορία του Φράνκο, η ισπανική Ακροδεξιά, μέσω του Vox, μπαίνει στο Κοινοβούλιο.

Διαβάστε επίσης:Η Ακροδεξιά αυξάνει την απήχησή της στην Ισπανία