Εντείνεται η αποψίλωση των τροπικών δασών την περίοδο της πανδημίας

Ανησυχητική αύξηση του ποσοστού αποψίλωσης των τροπικών δασών, κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, διαπιστώνουν διεθνείς περιβαλλοντικές οργανώσεις. Μπορεί την περίοδο της καραντίνας τα νέα για τη μείωση της περιβαλλοντικής ρύπανσης και για την ενίσχυση της δραστηριότητας της άγριας ζωής να έκαναν τον γύρο του πλανήτη, όμως στο ίδιο διάστημα η αθέατη πλευρά της παράνομης υλοτόμησης και της λαθροθηρίας σημείωσε άνοδο.


Συντακτική ομάδα pass-world


Όπως αναφέρει η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση Conversation International, μόλις λίγους μήνες μετά τις πυρκαγιές που κατέστρεψαν τεράστιες ζώνες του Αμαζονίου, το μεγαλύτερο τροπικό δάσος του πλανήτη βρίσκεται εκ νέου υπό πολιορκία.

«Στη Βραζιλία, η αποψίλωση του Αμαζονίου είναι στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων εννέα χρόνων, σύμφωνα με τις αναφορές. Στη γειτονική Κολομβία, οι πυρκαγιές στην περιοχή του Αμαζονίου που ανήκει στη χώρα υπερδιπλασιάστηκαν τον Μάρτιο, σε σχέση με τον ίδιο μήνα της προηγούμενης χρονιάς», αναφέρει η Conversation International.

Τη συγκεκριμένη εικόνα έρχονται να επιβεβαιώσουν και δορυφορικά στοιχεία, τα οποία αποτυπώνουν ότι από τον Ιανουάριο μέχρι τον Απρίλιο του 2020, στη Βραζιλία καταστράφηκαν τροπικές δασικές εκτάσεις του Αμαζονίου, συνολικής επιφάνειας 1.200 km2, σύμφωνα με την Deutsche Welle.

Ανησυχητική παρουσιάζεται η κατάσταση και σε δασικές εκτάσεις της Αφρικής, της Μαδαγασκάρης, της Ινδονησίας, της Μαλαισίας και του Εκουαδόρ, όπου η παράνομη υλοτόμηση, η λαθροθηρία και οι εξορύξεις, εντατικοποιήθηκαν την περίοδο της γενικευμένης καραντίνας.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΒΒC, η εντατικοποίηση της παράνομης εκμετάλλευσης των τροπικών δασών και της άγριας ζωής, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οφείλεται κυρίως σε δύο παράγοντες.

«Ο πρώτος είναι οι παράνομες ομάδες και οι οπορτουνιστές που διευρύνουν τις δραστηριότητές τους, εκμεταλλευόμενοι την καραντίνα, τις περιορισμένες περιπολίες στα δάση και τη μείωση της κυβερνητικής παρουσίας. Ο δεύτερος είναι ότι οι άνθρωποι που ζουν σε αυτές τις αγροτικές περιοχές αντιμετωπίζουν αυξημένες οικονομικές πιέσεις και αναγκάζονται να βασιστούν πιο έντονα στη φύση για φαγητό και εισόδημα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως αυτή της Μαδαγασκάρης και της Καμπότζης, σημειώθηκε μια μεγάλη μετακίνηση πληθυσμών από τις πόλεις στην επαρχία, καθώς πολλοί άνθρωποι χάνουν τις δουλειές τους στην πόλη ή γυρνούν στον τόπο καταγωγής τους για να είναι με την οικογένειά τους κατά τη διάρκεια της καραντίνας, γεγονός που δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερη πίεση στα τοπικά περιβάλλοντα», αναφέρει o εκτελεστικός υποδιευθυντής της Conversation International, Sebastian Troeng,  στο BBC.

Σε αντίστοιχες ερμηνείες προβαίνει και πρόσφατη έρευνα του γερμανικού παραρτήματος της WWF. Αναφερόμενη στη συγκεκριμένη έρευνα, η Deutsche Welle σημειώνει ότι στις συνθήκες περιορισμού της κυκλοφορίας, που επιβλήθηκαν σε πολλές χώρες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι κρατικές Αρχές δεν επόπτευαν με τη συχνότητα που θα έπρεπε τις δασικές εκτάσεις, με αποτέλεσμα κυκλώματα παράνομης υλοτόμησης να εκμεταλλευτούν την κατάσταση προς όφελος τους. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι η απώλεια πολλών θέσεων εργασίας άφησε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού σε απεγνωσμένη ανάγκη για εύρεση εισοδήματος.

Όπως επισημαίνουν διεθνείς περιβαλλοντικές οργανώσεις και ακτιβιστές, η εντατικοποίηση της παράνομης εκμετάλλευσης και υλοτόμησης στα άγρια δάση του πλανήτη δημιουργεί μια σειρά από αυξημένους κινδύνους.

«Η καταστροφή των τροπικών δασών θα έχει σοβαρές συνέπειες. Για τις ιθαγενικές και άλλες κοινότητες που ζουν εκεί, σημαίνει την καταστροφή του τρόπου ζωής τους και μπορεί να οδηγήσει σε συγκρούσεις με τα παράνομα κυκλώματα που καταπατούν την περιοχή τους. Έρευνες έχουν επίσης δείξει ότι η καταστροφή των οικοσυστημάτων των τροπικών δασών αυξάνει τις πιθανότητες νέοι παθογόνοι οργανισμοί να περάσουν από τα ζώα στους ανθρώπους. Είναι επίσης επιβλαβής στην προσπάθειά μας να αντιμετωπίζουμε την κλιματική αλλαγή, καθώς τα τροπικά δάση αποτελούν κεντρικό παράγοντα απορρόφησης του διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα», αναφέρει η δημοσιογράφος Kimberley Brown, σε άρθρο της στο ΒΒC.

 Πηγές: ΒΒC, Conversation International, Deutsche Welle, WWF.