Η σιωπή του Τριντό για τον Τραμπ ήταν σημαντική – Αυτά που είπε σημαντικότερα

Σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, ο Πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό ρωτήθηκε για τη στάση του Ντόναλντ Τραμπ απέναντι στις μαζικές διαμαρτυρίες των πολιτών στις ΗΠΑ, μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόυντ.


Συντακτική ομάδα pass-world.gr


Μολονότι η παρατεταμένη σιωπή του Τριντό, μόλις άκουσε τη δημοσιογραφική ερώτηση, ήταν το σημείο που συζητήθηκε περισσότερο, πολύ σημαντικότερο αναδεικνύεται το ίδιο το περιεχόμενο της τοποθέτησής του: η παραδοχή ότι υπάρχει συστημικός ρατσισμός και στην ίδια του τη χώρα.

«Έχετε υπάρξει διστακτικός στο να σχολιάσετε τις τοποθετήσεις και τις πράξεις του Προέδρου των ΗΠΑ», σημείωσε ο δημοσιογράφος, ζητώντας από τον Τριντό μια δήλωση για τις απειλές του Ντόναλντ Τραμπ ότι θα προβεί σε στρατιωτική δράση εναντίον των διαδηλωτών, καθώς και για τις εικόνες καταστολής των διαδηλώσεων από την Αστυνομία.

Τριντό: Υπάρχουν συστημικές διακρίσεις και ρατσισμός στον Καναδά

Ο Τριντό χρειάστηκε 21 δευτερόλεπτα για να απαντήσει. Και μολονότι ήταν μια απάντηση που δεν υπερέβαινε τα διπλωματικά όρια απέναντι στην αμερικανική κυβέρνηση, ήταν ξεκάθαρη ως προς την αναγνώριση της ανθεκτικότητας του ρατσισμού παγκοσμίως αλλά και ειδικότερα στον Καναδά.

«Παρακολουθούμε όλοι με τρόμο και ταραχή όσα συμβαίνουν στις ΗΠΑ. Είναι μια στιγμή για να ενώσουμε τους ανθρώπους, αλλά είναι και μια στιγμή που θα πρέπει να ακούσουμε. Είναι μια στιγμή για να μάθουμε τι είδους ανισότητες εξακολουθούν να υπάρχουν, παρά την πρόοδο μέσα στα χρόνια και τις δεκαετίες», σημείωσε ο Τριντό στην αρχή της τοποθέτησής του.

«Αλλά είναι μια στιγμή κατά την οποία και εμείς ως Καναδοί θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι είμαστε επίσης αντιμέτωποι με προκλήσεις. Ότι οι μαύροι Καναδοί και οι φυλετικοποιημένοι Καναδοί αντιμετωπίζουν τη βιωμένη πραγματικότητα των διακρίσεων κάθε μέρα», συμπλήρωσε ο ίδιος.

«Υπάρχουν συστημικές διακρίσεις στον Καναδά. Αυτό σημαίνει ότι το σύστημά μας αντιμετωπίζει τους έγχρωμους Καναδούς, τους φυλετικοποιημένους Καναδούς, διαφορετικά από ό,τι τους άλλους. Είναι κάτι που πολλοί από εμάς δεν βλέπουμε. Αλλά είναι μια βιωμένη πραγματικότητα για τους φυλετικοποιημένους Καναδούς», τόνισε στη συνέχεια.

Κλείνοντας, ο Τριντό υπογράμμισε ότι αυτή την πραγματικότητα θα πρέπει να τη δει κατάματα τόσο η ίδια η κυβέρνηση, αναλαμβάνοντας δράση, όσο και η καναδική κοινωνία. 

O Καναδός Πρωθυπουργός έχει διαχρονικά τοποθετηθεί υπέρ των δικαιωμάτων ομάδων του πληθυσμού που βιώνουν διακρίσεις –μεταξύ των οποίων οι LGBTQ κοινότητες– υπογραμμίζοντας τη διαχρονική ευθύνη του κράτους για τη νομιμοποίηση του στίγματος, της ανισότητας και της απειλής εις βάρος τους.

Όταν ο Τριντό είχε βρεθεί αντιμέτωπος με κατηγορίες για ρατσισμό

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από τη δεύτερη επανεκλογή του ως Πρωθυπουργός, τον Σεπτέμβριο του 2019, βρέθηκε αντιμέτωπος με σφοδρές κατηγορίες, όταν κυκλοφόρησαν στον Τύπο φωτογραφίες από τη νεότητά του, όπου είχε βάψει μαύρο το πρόσωπό του, σε ένα πάρτυ, με θέμα τις αραβικές νύχτες.

Κατηγορούμενος για ρατσιστική επιλογή, ο Τριντό απολογήθηκε δημοσίως για αυτή την πράξη. Όπως σημείωσε στις σχετικές δηλώσεις του, η επιλογή να βάψει το πρόσωπό του μαύρο ήταν μια απαράδεκτη και ρατσιστική πράξη, ανεξάρτητα από το πλαίσιο, τις συνθήκες ή το γεγονός ότι δεν είχε συναίσθηση αυτού όταν το έκανε. Δηλώνοντας ότι λυπάται βαθύτατα που απογοήτευσε ανθρώπους που ζουν τις διακρίσεις και τον ρατσισμό κάθε μέρα της ζωής τους, ο Τριντό σημείωσε ότι αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη.

«Θα έπρεπε να γνωρίζω καλύτερα. Δεν πίστευα τότε ότι είναι κάτι ρατσιστικό, όμως σήμερα αναγνωρίζω ότι είναι, και λυπάμαι βαθύτατα για αυτό», ανέφερε στις σχετικές δηλώσεις του.