Ιστορική οπισθοχώρηση των δικαιωμάτων των γυναικών και των LGTBIQ+ στην Ισπανία: Τα πρώτα μέτρα PP και Vox

Τα αποτελέσματα των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών της 28ης Μαΐου πυροδότησαν τη συνεργασία Vox και PP σε αρκετές περιοχές. Η υιοθέτηση ακροδεξιών συντηρητικών πολιτικών σε επίπεδο αυτόνομων κοινοτήτων και δημοτικών συμβουλίων ανοίγει την πόρτα στην εφαρμογή τους και σε κεντρικό επίπεδο, αν οι δύο αρχηγοί, Feijóo (PP) και Abascal (VOX), καταλήξουν σε συμφωνία μετά τις εκλογές της 23ης Ιούλη.


Του Iñigo Aduriz

Μετάφραση: Συντακτική ομάδα pass-world.gr


Πρωτεύουσες όπως το Valladolid, Burgos, Toledo, Ciudad Real ή Guadalajara και πόλεις ή κωμοπόλεις όπως η Gijón (Asturias), Ponferrada (León), Elche (Alicante), Molina de Segura (Murcia), Torrijos (Toledo), Bormujos (Seville) ή Náquera (Valencia) έχουν μετατραπεί ήδη σε εργαστήριο ιδεών για τις επικείμενες συμμαχίες μεταξύ PP και Vox μετά τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές της 28ης Μαΐου.

Οι τάσεις είναι σαφείς και αντιστοιχούν στην ιδεολογία του Vox. Κυρίως, όμως, προβλέπουν μια ιστορική οπισθοδρόμηση στα δικαιώματα των γυναικών και της κοινότητας LGTBIQ+, καθώς στις περιοχές όπου κυβερνά η δεξιά, έχουν καταργηθεί οι εξειδικευμένες επιτροπές εφαρμογής πολιτικών κατά της έμφυλης βίας και καταπολέμησης των διακρίσεωνς.

Στις κοινότητες και τα δημοτικά συμβούλια, οι συμφωνίες περιλαμβάνουν την άρνηση της ίδιας της ύπαρξης του σεξισμού, την αφαίρεση των σημαιών του ουράνιου τόξου από τα δημόσια κτίρια, αλλά και την απαγόρευση των διαδηλώσεων κατά της έμφυλης βίας και τη διακοπή κάθε δημόσιας βοήθειας σε συλλόγους και οργανώσεις που εργάζονται για τη διαφορετικότητα και την πλήρη ισότητα των LGTBIQ+ ατόμων.

Το ανησυχητικό είναι ότι, μετά τις εκλογές, το ΡΡ υιοθετεί αυτές τις προτάσεις ως δικές του, καθώς ετοιμάζεται να συγκυβερνήσει με το Vox σε 140 δημοτικά συμβούλια -συμπεριλαμβανομένων 23 μεγάλων πόλεων- και σε αρκετές αυτόνομες κοινότητες, όπως η Βαλένθια και οι Βαλεαρίδες Νήσοι, για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Το Λαϊκό Κόμμα παραχωρεί, επίσης, στο ακροδεξιό Vox τομείς όπως η Παιδεία και ο Πολιτισμός. Όλα αυτά ανοίγουν την πόρτα στο ενδεχόμενο οι ίδιες πολιτικές να εφαρμοστούν από την κεντρική κρατική κυβέρνηση μετά τις εκλογές της 23ης Ιουλίου.

Στη Μαδρίτη, όπου κυβερνά το PP, η πρόσφατα επανεκλεγείσα πρόεδρός του, Isabel Díaz Ayuso, ανακοίνωσε αυτή την Τετάρτη την μεταρρύθμιση του νόμου περί τρανσέξουαλ ατόμων.

Η πρώτη, ωστόσο, μεγάλη συμφωνία μεταξύ PP και Vox, μετά τις εκλογές, έλαβε χώρα στην Αυτόνομη Κοινότητα της Βαλένθια. Ο αντίκτυπος, όμως, που προκάλεσε η συμφωνία στις τάξεις του ΡΡ – μεταξύ άλλων, επειδή ο ηγέτης του Vox στην περιοχή, Carlos Flores, καταδικάστηκε πρόσφατα για έμφυλη βία, αν και ο Feijóo υποβάθμισε τη σημασία αυτού του γεγονότος, διαβεβαιώνοντας ότι οι επιθέσεις έγιναν επειδή «είχε ένα δύσκολο διαζύγιο» – είχε ως αποτέλεσμα κάποιοι τοπικοί ηγέτες του PP, οι οποίοι εξαρτώνται επίσης από το Vox, ειδικά στην περίπτωση της Εξτρεμαδούρα και της Αραγονίας, να βρίσκονται σε επιφυλακή και τώρα να προσπαθούν να καθυστερήσουν αυτές τις συμμαχίες, ώστε το κόμμα να μην υποστεί μεγαλύτερη φθορά ενόψει των επικείμενων εκλογών.

Το κείμενο που συμφωνήθηκε στη Βαλένθια, ένα έγγραφο με 50 μέτρα, προσαρμόστηκε στις πιο ακραίες θέσεις του Vox.

Μεταξύ άλλων, η έννοια της έμφυλης βίας αντικαταστάθηκε από εκείνη της «ενδοοικογενειακής βίας», ενώ προβλέφθηκε, επίσης, η κατάργηση του νόμου για τη δημοκρατική μνήμη, καθώς και η διακοπή κονδυλίων στις οργανώσεις που βοηθούν μετανάστες.

Αντ’ αυτών, θα προωθηθεί ένας «ολοκληρωμένος νόμος για την προστασία της οικογένειας», ο οποίος φυσικά δεν συμπεριλαμβάνει τις LGBΤQΙ+ οικογένειες.

Αν και δεν υιοθετήθηκε, το PP προσέφερε επίσης στο Vox στην Εξτρεμαδούρα μια πρόταση περί «ποιοτικής εκπαίδευσης, δωρεάν και χωρίς ιδεολογικές προκαταλήψεις» και ένα σχέδιο για την προώθηση της γεννητικότητας.

Απαγόρευση των διαδηλώσεων κατά των γυναικτονιών

Η ισότητα και η διαφορετικότητα είναι, επίσης, τα κύρια θέματα που επηρεάζονται από τη συμφωνία μεταξύ του PP και του Vox σε μια σημαντική πόλη της Βαλένθια, τη Náquera, η οποία υπογράφηκε αυτή την Τρίτη. Σύμφωνα με τη συμφωνία, απαγορεύεται η τοποθέτηση σημαιών LGΤQI+ σε δημόσια κτίρια, ένα μέτρο που εφαρμόστηκε ήδη στο δημοτικό συμβούλιο της Βαλένθια μόλις ανέλαβε η νέα δεξιά κυβερνητική ομάδα, καθώς και στο Torrijos (Τολέδο), όπως και σε ένα άλλο συμβούλιο που ελέγχεται από το PP και το Vox, αυτό του Vegas del Genil, στη Γρανάδα.

Στη Náquera, η δεξιά συμφωνία θέτει, επίσης, βέτο στην επίσημη καταδίκη της έμφυλης βίας. Στην πόλη αυτή δεν μπορούν να πραγματοποιούνται συγκεντρώσεις κατά της έμφυλης βίας, ούτε καν στην περίπτωση που διαπράττονται δολοφονίες γυναικών. Η συμφωνία περιλαμβάνει την αντικατάσταση των συλλαλητηρίων «Όχι στην ανδρική βία» με «Όχι στη βία» ή «Καταδικάζουμε κάθε βία». Το Vox θα είναι, επίσης, υπεύθυνο για συμβούλια όπως εκείνο των Ταυρομαχιών, Κυνηγιού και Οικογένειας και Ζωής.

Αντίστοιχα, στο δημοτικό συμβούλιο της Elche η συμφωνία μεταξύ Λαϊκού Κόμματος και ακροδεξιάς σήμανε αρχικά την εξαφάνιση του Τμήματος Ισότητας, Κοινωνικών Δικαιωμάτων και Πολιτικών χωρίς αποκλεισμούς, το οποίο επρόκειτο να αντικατασταθεί από το Τμήμα Οικογένειας και Ηλικιωμένων. Το τμήμα διοικείται πλέον από το Vox, έναν τομέα που έχει επίσης τις αρμοδιότητες της Παιδικής Ηλικίας και της Γέννησης. Επιπλέον, το PP και το Vox συμφώνησαν να ακυρώσουν μέτρα κατά της κλιματικής αλλαγής, όπως αυτά που εφαρμόζονται στην κινητικότητα των πόλεων ή για την προώθηση των ταυρομαχιών.

Η εμμονή του Vox με τα μέτρα για την κλιματική αλλαγή οδήγησε, επίσης, το PP να οπισθοχωρήσει αναφορικά με ζητήματα που αφορούν την ρύθμιση της κυκλοφορίας οχημάτων σε αρκετές πρωτεύουσες της Καστίλης και της Λεόν.

Και η νέα κυβέρνηση της Gijón, της οποίας προεδρεύει η Carmen Moriyón με την υποστήριξη του PP και του Vox, έχει προτείνει μεταξύ των πρώτων μέτρων της την επιστροφή στις ταυρομαχίες και την κατάργηση των περιορισμών κυκλοφορίας και στάθμευσης για τα οχήματα χωρίς περιβαλλοντικό σήμα.

Κατάργηση των ποδηλατοδρόμων

Η κινητικότητα είναι, στην πραγματικότητα, μια από τις μεγάλες εμμονές του Vox, την οποία το PP υιοθετεί, με μέτρα όπως η κατάργηση των ποδηλατοδρόμων. Ωστόσο, τα δημοτικά συμβούλια δεν αντιμετωπίζουν μόνο τις διαμαρτυρίες των πολιτών και την αύξηση της ρύπανσης, των κυκλοφοριακών συμφορήσεων και της οδικής ανασφάλειας, αλλά και την απώλεια εκατομμυρίων ευρώ από ευρωπαϊκά κονδύλια που έχουν δεσμευτεί για αυτά τα έργα βιώσιμης αστικής κινητικότητας.

Στο Valladolid, η συμφωνία PP-Vox περιλαμβάνει, επίσης, τη δημιουργία Σχολής Ταυρομαχίας, την ανάκτηση των βραβείων ταυρομαχίας, την αύξηση της βοήθειας προς τις πολύτεκνες οικογένειες και την «πραγματική και αποτελεσματική» εφαρμογή του γραφείου υποστήριξης για τους ανθρώπους που υποφέρουν από παράνομες καταλήψεις κτιρίων. Επίσης, εξαφανίζεται το Τμήμα Ισότητας, το οποίο τώρα μεταφέρεται στις Κοινωνικές Υπηρεσίες.

Στο Burgos, το PP και το Vox δεσμεύονται να ενσωματώσουν την «προοπτική της οικογένειας» στη δημοτική διαχείριση και στους δημοτικούς κανονισμούς, χωρίς καμία αναφορά στα άτομα LGΒΤQΙ+. Σχεδιάζουν επίσης να καταρτίσουν ένα «οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό» σχέδιο στήριξης της οικογένειας, της γεννητικότητας και των πολυτέκνων. Και οι δύο δυνάμεις σκοπεύουν να προωθήσουν και να υποστηρίξουν την έκθεση ταυρομαχίας του Μπούργος «για τη μεγάλη πολιτιστική και οικονομική της αξία».

Στην Ponferrada, το Vox υπέγραψε μια συμφωνία με το Λαϊκό Κόμμα για να διασφαλίσει «ότι τα χρήματα που προορίζονται για επιχορηγήσεις σε συλλόγους με ιδεολογικό χαρακτήρα θα πρέπει κατά προτίμηση να αφιερώνονται σε οικογένειες με παιδιά». Όταν η ακροδεξιά μνημονεύει αυτού του είδους τις οργανώσεις «ιδεολογικού χαρακτήρα», συνήθως αναφέρεται σε εκείνες που προωθούν την ισότητα ή προστατεύουν και βοηθούν την κοινότητα LGBΤQI+.

Το Τμήμα Ισότητας καταργείται, επίσης, στο Toledo, όπου το Vox θα διαχειρίζεται την απασχόληση, τον πολεοδομικό σχεδιασμό και τη δημόσια ασφάλεια. Το PP συμφώνησε να καταργήσει το ίδιο τμήμα στη δεύτερη πόλη της επαρχίας, την Talavera de la Reina, όπου η συμμαχία με την ακροδεξιά έχει επίσης καταργήσει το Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας και Μείωσης των Ανισοτήτων και το Τμήμα Ποιοτικής Εκπαίδευσης και Αθλητισμού για την Ισότητα. Αντ’ αυτού, το Vox θα αναλάβει το νέο Τμήμα Κοινωνικών Υποθέσεων, Αναπηρίας, Οικογένειας και Παιδιών.

Προώθηση της ταυρομαχίας και του κυνηγιού

Νοτιότερα, στην Ανδαλουσία, η σημερινή κυβέρνηση του Juan Manuel Moreno Bonilla, ο οποίος κυβερνά με απόλυτη πλειοψηφία από πέρυσι, διατηρεί ορισμένα από τα μέτρα που επέβαλε το Vox στη συμφωνία ανάληψης των καθηκόντων του το 2019, όπως ο αριθμός τηλεφώνου για την «ενδοοικογενειακή βία», οι επιδοτήσεις για τις ενώσεις κατά των αμβλώσεων και η μείωση των κονδυλίων για την ιστορική μνήμη.

Στην πόλη Níjar (Almería) με μισό μεταναστευτικό πληθυσμό και τουλάχιστον 3.000 άτομα τα οποία ζουν σε παραγκουπόλεις,  το PP και το Vox, χωρίς να εξετάζουν συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας, συμφώνησαν να εκδώσουν ένα διάταγμα κατά των καταλήψεων και κατάργησαν ένα μέτρο για την προστασία των ζώων προκειμένου να προωθηθούν οι ταυρομαχίες και το κυνήγι.

Στην επαρχία της Σεβίλλης, η μόνη περίπτωση συμφώνου PP-Vox είναι στο Bormujos (22.500 κάτοικοι), όπου υπέγραψαν προγραμματική συμφωνία στην οποία, στο τμήμα «Κοινωνικές και οικογενειακές υποθέσεις», δεν γίνεται καμία αναφορά στις γυναίκες, ενώ συμφωνήθηκε η κατάργηση πολιτικών που βασίζονται στην «ιδεολογία των φύλων».

Η γραμμή είναι πανομοιότυπη στις Βαλεαρίδες Νήσους. Σε δημοτικό επίπεδο, στην Πάλμα, όπου οι διάφορες θέσεις και τα συμβούλια έχουν ήδη καθοριστεί, το PP, σε συμμαχία με το Vox, έχει καταργήσει τον τομέα της Κοινωνικής Δικαιοσύνης, Φεμινισμού και LGBTQI+ και έχει δημιουργήσει το τμήμα Κοινωνικών Υπηρεσιών, Παιδείας, Συμμετοχής του Πολίτη, Νεολαίας, Διαπολιτισμικότητας και Ισότητας.

Κατάργηση των επιδοτήσεων στις οργανώσεις που έχουν ως στόχο τους την ισότητα

Σε περιφερειακό επίπεδο, αν και δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί αν το PP και το Vox θα κυβερνήσουν από κοινού ή αν το Λαϊκό Κόμμα θα κυβερνήσει τελικά μόνο του, τα δύο κόμματα κατέληξαν σε προσυμφωνία, στην οποία δεσμεύονται να αλλάξουν τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν στα δύο τελευταία νομοθετικά σώματα από τις αριστερές κυβερνήσεις που προήδρευαν στις Βαλεαρίδες Νήσους.

Μεταξύ των θεμελιωδών γραμμών για τον σχηματισμό κυβέρνησης, το PP και το Vox επισημαίνουν «τις μαφίες της μετανάστευσης», δεδομένης «της ανόδου του αριθμού των αφίξεων μικρών σκαφών στις Βαλεαρίδες ακτές».

Στη Molina de Segura (Murcia), το Vox συμμετέχει πλέον στη δημοτική κυβέρνηση με επτά συμβούλους μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με το PP. Προκειμένου να κερδίσει το δημαρχιακό αξίωμα, το PP αποδέχτηκε «την κατάργηση των επιδοτήσεων σε διάφορα λόμπι, τη μείωση της αμοιβής της δημοτικής επιχείρησης, τη δημιουργία τμήματος βοήθειας προς τις εγκύους, την κατάργηση και τη μείωση των διαφόρων φορολογικών επιβαρύνσεων για τους γείτονες και τους εμπόρους, καθώς και για τους ιδιοκτήτες που είναι θύματα παράνομης κατάληψης των σπιτιών τους».

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο El Diario